Poraďte moderní Linux pro starý server Pentium Pro

Re:Poradte moderni Linux pro stary Pentium PRO server
« Odpověď #15 kdy: 04. 09. 2022, 14:04:16 »
Skvele diky moc!

Jinak spotreba 6 procesoru je zhruba 220W ve spicce dle tohoto clanku: https://web.archive.org/web/20010506081139fw_/http://www.vanvleet.net/alrpower.html

Pameti jsou tam SIMM ECC

« Odpověď #16 kdy: 04. 09. 2022, 14:13:04 »
Hele je to server, když to poběží 24x7, tak to je 720 hodin měsíčně, ať nežeru, říkáš že ti to žere 200W, já mám elektřinu za 7,5 Kč / kW, tzn. 144kW * 7.5 Kč a máš měsíční účet 1.080 Kč jenom za server bez monitorů.

Já třeba mám novější komp HP, desktop, používám ho jako server, do 100W se vejde, koupil jsem ho rok starý za 18k.

Spočti si návratnost když zaplatíš o 6.000 Kč ročně na elektřině víc.

Podle mě se tyhle staré stroje nevyplatí.

RDa

• 2 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 04. 09. 2022, 14:23:44 »
Hele je to server, když to poběží 24x7, tak to je 720 hodin měsíčně, ať nežeru, říkáš že ti to žere 200W, já mám elektřinu za 7,5 Kč / kW, tzn. 144kW * 7.5 Kč a máš měsíční účet 1.080 Kč jenom za server bez monitorů.

Já třeba mám novější komp HP, desktop, používám ho jako server, do 100W se vejde, koupil jsem ho rok starý za 18k.

Spočti si návratnost když zaplatíš o 6.000 Kč ročně na elektřině víc.

Dalsi co tohle nepochopil.
Tento stroj je "hracka" pro nas - technicky ujete borce.
Nekdo masti 200W playstation, nekdo cumi na 200W televizi... a my provetravame stare zelezo :)
Par hodin mesicne nikoho nezruinuje - on ten cas ktery tomu venujete je ta nejdrazsi - a nevycislitelna - polozka.

@OP:
Neboj se pustit do nejakeho samodomo linuxu - vetsina jich sestava ze tri casti - Zavadec, Kernel, Userspace.
(v podstate to je analogie  na DIY drony.. koupis FC/ESC, motorky, vrtlule, dalkac.. sestavis a litas)

Instalacni medium se modifikuje dost blbe - to uz je lepsi vyvarit - vykompilovat vlastni Gentoo ci LFS. U debianu a ostatnich balickovacich distribuci je totiz kernel a jeho moduly spjaty s balickovanim.. u gentoo nikoliv, takze tyhle casti resis nezavisle. A je k tomu dokumentace - zjednodusene: stahnes stage3 (coz je predkompilovany userspace), doplnis par konfiguraci, stahnes kernel, nastavis a zkompilujes, a pak to dolepis jeste zavadecem (u network bootu to bude jinak)

Vse muzes klidne vyzkouset ve VM, pokud nemas volny hw na hrani.

« Odpověď #18 kdy: 04. 09. 2022, 14:23:56 »

Proč by se to mělo vyplácet, copak úspora je jediná motivace?

Já mám taky na zahradě parní stroj s transmisí do štěpkovačky, občas si to pro radost roztočím a nažvejkám dřevo co se nahromadilo. Termodynamická účinnost oproti dnešním strojům je směšná, ale o tu přece nejde. Kdyby mi soused přišel kázat, že mám η menší než jeho elektrická, tak bych ho hnal vidlema :-)

RDa

• 2 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 04. 09. 2022, 14:28:18 »
@František Ryšánek
Nevis zda existuji PCMCIA s biosem pro network boot?

Az vycistim jeden P120 notas (IBM 760EL), tak bych se pokusil o neco podobne retro
(jen to bude o stupinek nize - na i586 arch). Je tam FDD + 810M disk, ale proprietarniho formatu

« Odpověď #20 kdy: 04. 09. 2022, 14:30:37 »
Jo no, 24x7 to fakt nepobezi. Jedna se o RETRO. Uplne zbytecny prispevek a jeste ztraci cas vypoctem, ktery stejne brzy nebude relevantni :-)

Jinak PAE je fajn, ale zjistil jsem, ze mam SIMM desku a ta umi max 2gb. DIMM varianta umi max 4gb.

« Odpověď #21 kdy: 04. 09. 2022, 14:32:18 »
Re: virtualni joystick a drivery pro Windows: *respect* :-)

Ohledně MPS: jenom dodám, že Linux nemusíte nijak explicitně přesvědčovat. Nenajde ACPI, tak automaticky zkusí MPS API.

První kdo vyhodil podporu i386 bylo tuším Ubuntu, následováno Fedorou (jak dlouho držel podporu i686 konzervativní RHEL si nepamatuju). Možná kecám. Každopádně Debian je asi poslední, kdo ještě drží "i386" (spíš i686). A je mi otázkou, nakolik je ten 32b build dodnes otestovaný.
Pokud znáte RedHat, a potkal jste ve škole cosi jako Debian/Ubuntu (zmiňujete apt-get), tak se čistého Debianu nebojte. Zrovna Vy to dáte na bázi přirozené inteligence. Pokud ne, tak se nestyďte zeptat. Vždyť už nás znáte - my Vám to tu pěkně rozebereme ;-)

Pokud ponechám legrácky stranou, tak Debian dává při instalaci dost na výběr, ale zároveň hodně vede za ruku. Konkrétně zmíním, že máte na vybranou instalovat přímo z instalátoru jenom "base system" a skončit, nebo si rovnou vyberete konkrétní desktop (a nainstaluje se i nějaký balast do začátku). Ale chcete-li být střídmý, můžete taky začít s "base system" a pak třeba jenom ručně přihodit xfce, a jako závislost se dotáhnou kompletní minimální Xwindows.

Paralelní SCSI bylo na svou dobu mocná a výkonná technologie, pokud fungovalo. Ale je to paralelní sběrnice, je tam spousta kontaktů v konektorech i mezi konektorem a kabely. Je to náchylné na vakly, s postupujícím věkem čím dál víc. Možná hůř jsou na tom s vakly modernější generace: U160 a U320. Na boardu z roku 1996 si nejsem jistý, co máte integrováno za řadič: trochu pochybuju, že to má diferenciální budiče. Protože starší pomalejší varianty byly single-ended. Diferenciální je až Ultra2 SCSI (první Ultra bylo ještě singe-ended). Pokud koupíte klec se šuplíky, tak jednak musí podporovat odpovídající pinout a ostatně taky elektrické úrovně (single-ended vs. diferenciální) a šířku (narrow/wide), jednak si dejte bacha, ať dostanete taky terminátor (nebo ať ho má backplane v kleci onboard). Osobně jsem zažil SCSI kdysi v minulém tisíciletí ve skupenství narrow fast (nějaký skener) a pak až po roce 2002 už v podobě Ultra2 Wide až po U320. Dokud byly po kapsách nějaké náhradní díly, tak se dalo prohazovat A-B a porovnávat, když člověk hledal vakl. Pokud máte jednu sestavu, a ta je nějakým způsobem nahnilá, tak s ní bez known-good náhradních dílů nepohnete :-(
Můj oblíbený kastlík SCA SCSI býval SuperMicro M35S - novější generace zvládaly U320 = diferenciální, wide, pro SCA disky (= nepasují disky s konektorem HD68). Zvenčí má standardní rozměry do 3x 5.25" pozice. Jenom kdybyste na něj někde narazil. SuperMicro mělo SCSI kastle i pro jiné/hezčí/sudé počty disků, ale ty byly tuším integrované do jejich 19" šasi a nepasovaly do 5.25" šachet.

Pokud máte PCI sběrnici, možná se radši porozhlédněte po nějakých SATA řadičích do PCI (tušímže SAS do PCI se snad ani nedělal). Bohužel klasika se čtyřkanálem Silicon Image se už asi bude shánět těžko. Teda těžko: přímo z Číny samozřejmě dodnes k mání. Nebo nějaká Areca 11x0 series někde v bazaru by se možná taky našla. Kastlíky SAS kompatibilní se SATA disky a kabely se dají běžně koupit, je to aktuální technologie - třeba SuperMicro M35T nebo hafec modelů od značky Chieftec.

« Odpověď #22 kdy: 04. 09. 2022, 14:41:00 »
@RDa nejlepsi PCMCIA wifi jsou Cisco Aironet - maji totiz i drivery v DOS a funguje to tam. Doporucuji to ruzne na forech a jedno video je i na Youtube, i kdyz starsi.

Videa:
https://www.youtube.com/watch?v=EvRzhx_5oIM
https://www.youtube.com/watch?v=yH57bt-lU1Q

Zda umi boot, to nevim. Cisco Aironet routery to umi. Pro PCMCIA by asi musela byt podpora v biosu na boot - nemam s tim zkusenost. Asi bych nejprve nakonfiguroval pripojeni ve Windows. Melo by se to ulozit do karty. Pote by to teoreticky mohlo fungovat. V DOS take staci jen packet driver (ktery je ale specificky od tohoto vyrobce). U stolniho pocitace by nebyl problem pouzit XTIDE (pripadne nastavit parametry na miru dle potreby). Ale u notebooku asi nic takoveho neni.

« Odpověď #23 kdy: 04. 09. 2022, 14:43:30 »
@František Ryšánek
Nevis zda existuji PCMCIA s biosem pro network boot?

Az vycistim jeden P120 notas (IBM 760EL), tak bych se pokusil o neco podobne retro
(jen to bude o stupinek nize - na i586 arch). Je tam FDD + 810M disk, ale proprietarniho formatu

Uhh... mám v práci někde noťas s PCMCIA síťovkou 3com (32b PCI cardbus), ale že by na mě někde vykoukl PXEboot, to si vážně nevybavuju. Jestli si zejtra vzpomenu, tak to testnu. Spíš pochybuju. Mám pocit, že CardBusový bridge sám o sobě potřebuje driver v OS, aby se inicializoval, a až pak za ním jsou vidět hot-pluggable PCI periferie. Může to být vendor-specific otázka motherboardu a BIOSu. Ten můj krám je bohužel značkový, nějaký Compaq Presario s Pentiem.
Ještě mě napadá, "nastartovat PXE drátem" = loadnout Etherboot/gPXE/iPXE z CD nebo FDD, a tenhle stack by obsahoval driver pro PCMCIA kartu. Teoreticky tam šance je.

RDa

• 2 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 04. 09. 2022, 14:46:33 »
Pokud máte PCI sběrnici, možná se radši porozhlédněte po nějakých SATA řadičích do PCI (tušímže SAS do PCI se snad ani nedělal). Bohužel klasika se čtyřkanálem Silicon Image se už asi bude shánět těžko. Teda těžko: přímo z Číny samozřejmě dodnes k mání. Nebo nějaká Areca 11x0 series někde v bazaru by se možná taky našla. Kastlíky SAS kompatibilní se SATA disky a kabely se dají běžně koupit, je to aktuální technologie - třeba SuperMicro M35T nebo hafec modelů od značky Chieftec.

Mel bych mit 4 kanalovej SATA do PCI-X, pokud na desce nic neprekazi, pobezi to i na PCI slotu.
Otazka jak to bude ss 3.3v/5v kompatibilitou mezi karotu a mainboardem - chce to znat revizi PCI slotu nebo alespon jak tam jsou klice umisteny :-)

Podobny nebo mozna i stejny jako toto:
https://www.ioi.com.tw/products/proddetail_dl.aspx?CatID=106&DeviceID=3024&HostID=2038&ProdID=1060108
(praha)

SAS... do PCI-X existuje taky, takze by to bylo podobne provozovano na 32bit jenom.
A do SASu pripojite i SATA disk ci ssd (vetsinou na 1/2 rychlosti.. 3G SAS ~ 1.5G SATA, 6G SAS .. 3G sata):
https://www.serverparts4less.com/435709-001-435234-001-hp-sas-2-channel-8-port-pci-x-hba/

RDa

• 2 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 04. 09. 2022, 14:59:41 »
Je hezké, že Pentium PRO má 36b fyzického adresního prostoru. Otázkou je, kolik jste k tomu serveru dostal paměťových stromečkových karet a kolik do nich SIMMů nebo DIMMů a jak velkých - podle toho debatního vlákna na Vogons fóru se vyskytují dvě varianty paměťové karty. Odhaduju, že ty paměti budou cca PC100 a vrtá mi hlavou, jestli bylo vyžadováno či alespoň podporováno ECC. (Co má ta věc vůbec za north bridge? To musí bejt masakr. A na stromečkových kartách nejspíš ještě nějaké memory bridge.) Ten hardware je teoreticky někdy z roku 94-96, v těch dobách bylo 64 MB RAM neslýchaná kapacita. Později přišla jakási exploze a najednou šlo v DIMMech sehnat i mnohem víc. Vidím v internetech sestavu tohoto železa s 16x 256MB DIMMem = 4 GB, řekl bych že se mohlo jednat o maximum.

Jestli tam je 450GX, tak tech 4GB maxima sedi:
(a spis by me vadilo ze cachovat to umi jen 1GB)

https://www.informit.com/articles/article.aspx?p=481869&seqNum=3

« Odpověď #26 kdy: 04. 09. 2022, 15:02:58 »
Jinak PAE je fajn, ale zjistil jsem, ze mam SIMM desku a ta umi max 2gb. DIMM varianta umi max 4gb.

4 GB RAM bez PAE znamenají, že bude vidět... na takhle starém stroji odhadem třeba 3.8 GB. Protože kus adresního prostoru je potřeba pro nějaké periferie. Třeba IOmem pro VGA kartu - a další.
Na starém hardwaru byla tahle režie mizivá. V dnešní době je naopak čím dál třeskutější - viděl jsem tuším moderní PCčka, kde pod 4 GB zbylo třeba jenom 1.5 GB RAM.

Pokud by ten starý server (čipset+BIOS) uměl remapovat kus RAMky nad 4 GB, a dát o tom vědět kernelu skrz "e820 memory map", tak to 32b PAE-capable kernel použije a tu RAMku využije celou. Pouze ji stejně nedokáže namapovat jediné 32bitové user-space aplikaci, a tuším je tam o patro navíc v tabulce mapování paměti (cosi v mechanismu "chráněného režimu" práce s pamětí) což prakticky na výkonu není ani moc poznat...

Ale jak říkám, i bez PAE to asi taky bude OK.

BTW dostat do jednou nainstalovaného Debianu upravený kernel není moc práce. Jde to jednak bez balíčkování, nebo i s balíčkem (třeba do minimalistického prostředí, které bootuje přes PXE). Ostatně pokud si @OP hraje s ARMem, tak asi učím orla lítat...

« Odpověď #27 kdy: 04. 09. 2022, 15:03:19 »
Jinak jsem vzal cca 6ks Cisco Aironet PCMCIA z E-Bay. Nektere zatim lezi na polici.

Ta ALR / Unisys deska ma IDE, klasicke SCSI (8-bit) a pak ten zkoseny 68-pinovy konektor SCSI (pisou 16-bit). To bude ta prvni verze Ultra SCSI LVD/SE. V pondeli mi ma nekdo zaslat nejake SCSI disky. Ale teoreticky tam mohu na zkousku dat IDE.

Tady maji nejake fotky i backplane a tech kleci na disky: https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=46&t=65669&p=739507&hilit=aquantum%20aquanta#p739507 ...ale to ja vubec nemam. Jedine, co jsem nasel je suplik na SCSI disk. Mam kabel pro to klasicke stare SCSI pro 7 zarizeni (to bude asi 50-pin). Budu muset sehnat kabel pro 4 az 7 zarizeni na 68-pin (nasel jsem za 500 Kc). Teoreticky by tam melo pasovat neco z Gateway serveru. Prakticky ciste backplane bez hotswap. Maximalne je tam konektor pro vetraky (na desce je napsano HDD Cage fan).

Mozna spise neco takoveho z Compaq serveru:
1) https://www.ebay.com/itm/142847556357
2) https://www.ebay.com/itm/174499917065
3) https://www.ebay.com/itm/185044298240

To vypada jeste jako vcelku hloupa krabice jen s napajecim a datovym konektorem :-) ...i kdyz ten vnitrni konektor je asi na Compaq suplik.

« Odpověď #28 kdy: 04. 09. 2022, 15:06:26 »
Ja tech pocitacu tady mam vic. Mam tyto radice:
- ATA133 RAID PCI
- SCSI ISA
- SCSI VLB
- SCSI PCI

PCI SATA radic jsem tusim take nekde mel. Zrovna ten neni uplne problem jeste sehnat. Ale diky za info. Otazkou je, zda tak stary bios bude umet boot z externiho radice.

« Odpověď #29 kdy: 04. 09. 2022, 15:14:30 »

Mel bych mit 4 kanalovej SATA do PCI-X, pokud na desce nic neprekazi, pobezi to i na PCI slotu.
Otazka jak to bude ss 3.3v/5v kompatibilitou mezi karotu a mainboardem - chce to znat revizi PCI slotu nebo alespon jak tam jsou klice umisteny :-)

Fotka boardu je na fóru Vogons. Ty sloty jsou klasické "pětivoltové" (což na moderních praktických boardech mnoho neznamená, ale tady bych tomu vcelku i věřil).

Ještě přidám upozornění, že na některých starých boardech ne všechny sloty uměly BM DMA = pro velkou většinu PCI periferií jsou sloty bez busmasteringu nepoužitelné.

Citace
Podobny nebo mozna i stejny jako toto:
https://www.ioi.com.tw/products/proddetail_dl.aspx?CatID=106&DeviceID=3024&HostID=2038&ProdID=1060108
(praha)
Takže tenhle podle zářezu ano...

Citace
SAS... do PCI-X existuje taky, takze by to bylo podobne provozovano na 32bit jenom.
A do SASu pripojite i SATA disk ci ssd (vetsinou na 1/2 rychlosti.. 3G SAS ~ 1.5G SATA, 6G SAS .. 3G sata):
https://www.serverparts4less.com/435709-001-435234-001-hp-sas-2-channel-8-port-pci-x-hba/
Takže tenhle podle zářezu ne.

Otazkou je, zda tak stary bios bude umet boot z externiho radice.

Obecně rozhodně ano. Loadování BIOS option ROM je na PCI ještě líp standardizováno, než předtím na ISA/VLB (boží PnP měla EISA, kterou na tom boardu tuším máte taky). Dále bude hrát roli vzájemná kompatidebilita konkrétního modelu PCI řadiče a verze BIOS option ROM proti BIOSu na motherboardu :-)