Prisel jsem zde pro konkretni radu.
To, jestli si zaplatim elektrinu nebo komentare ohledne toho, jestli to bude nebo nebude pouzitelne, to prosim nechte na me. To sem do diskuze nepatri. Muzeme to nekdy po jine ose probrat, ale vzdy mi vadi, ze lidi zacnou klabosit mimo tema a misto normalni vecne diskuze se objevi spousta pripominek a diskuze na 5 stran. Take me nezajimaji pochybne rady ohledne Raspberry Pi. Za prve tu mam vsechny generace Rasp. A nezname se, nevite, ze vyvijim hardware. Toto je konicek a mam pro to nejaky duvod. Neprisel jsem zde vysvetlovat duvody, protoze koukejte, zase zbytecne odstavec, ktery jsem nemusel psat. A to jsem ani nevysvetlil vse. Vznesme si predpoklad, ze toto je me svobodne a osobni rozhodnuti pouzit to, co chci ja. To jestli to bude ok nebo nebude ok, to uz je muj boj. Chtel jsem jen radu od zkusenejsich ohledne posledni vhodne distribuce, ktera umi i686 s SMP bez ACPI. Treba to vyuziti pote bude jine. Nebudu ty programy kompilovat na tom stroji, ale mohu je zde spustit. Bude stacit runtime stejne verze. Ale to je prave moje cesta a muj pruzkum. Klidne se o to mohu v budoucnu podelit, ale proc hned musi nekdo utinat diskuzi a cpat mi ARM procesor, kterych mam tu ve skrini tri zadeke?
Zpet k tematu:
1) Pokud se venujete retrogamingu, tak vite, ze tam muzete dat i SSD disk. Mam zde SCSI i SSD.
2) RAM to zvladne 4GB, coz je bezny horni limit pro x86 architekturu.
3) Kompilovat neco s parametrem make -j6 bude rychlejsi nez bezna kompilace na teto tride procesoru (to znamena realnou zkusenost s tim moc lidi na internetu nema a nelze brat vazne veskere poznatky lidi, kteri to kompilovali treba na beznem Pentiu 1). Kazdopadne neni preci problem cokoliv zkompilovat vedle na i7 procesoru. Ostatne toto je bezna praxe v Androidu. Mam tu chytre hodinky vlastni vyroby a take nemohu jen tak kompilovat balicky na hodinkach. Nejprve musim vytvorit cely Android OSS image na i7, vcetne zakladnich balicku. Protoze tam take samozrejme neni Google Store. A nema to USB pro APK po kabelu a i jina instalace je slozita a pomala. Takze se to kompiluje na i7. Tento zpusob jsem videl take v privatnim univerzitnim cloudu, kde byl vypocetni node zamerne odstrihnut od internetu. Psal jsem skript, kdy balicky, vcetne vsech jejich zavislosti, se instalovaly a aktualizovaly z jineho pocitace. Fungovalo to pres SSH (SCP). Nejprve se stahly informace o aktualnich verzich balicku ze stroje bez internetu. Pote stroj s internetem toto porovnal s tim, co je na internetu na mirrorech. Stahl novejsi verze balicku. Vsechny tyto operace umi standardne "apt-get". Vysledne se to nahralo zpet na lokalni stroj. Lze tedy mit i predkompilovane binarni balicky, i pro Gentoo, vytvorene vedle na i7 a lze mit i proces na inkrementalni aktualizace.