Poraďte moderní Linux pro starý server Pentium Pro

Poraďte moderní Linux pro starý server Pentium Pro
« kdy: 04. 09. 2022, 03:04:07 »
Ahoj, mam Unisys Aquanta 6x6 server. Jedna se o 6x Pentium Pro 200mhz.

Jediny problem je, ze tento server jako vyjimka vubec nema podporu ACPI v Biosu.

Kvuli toho tam jede max. Windows Server 2000, ale 2003 uz ne.

Dulezite je, aby kernel umel SMP multiprocesorovou podporu ale bez ACPI.

Znate neco takoveho?

Tyto systemy by tam mely jet:
Windows Server 2000: Advanced
OS/2 Warp 4 (mam nejaky IBM fix pro ACPI)
Asi neco jako Redhat 6.0

Zatim mi nekdo poradil Gentoo. Konkretne Funtoo distribuci. Jejich Funtoo ma pry dedikovany i686 build (stage 3) a toto psali ke kernelu:

Yes, the kernel is by default SMP-enabled. The default and recommended one is sys-kernel/debian-sources, which is currently at 5.15.5

Ten server v paralelnich operacich prevalcuje i stolni Pentium 4 (i kdyz to jsem zjistil, ze P4 prevalcuje kde co, i Pentium 3).

Chtel bych z toho udelat retro herni server, takze bych rad mel podporu nejakych modernich vyvojarskych balicku jako Mono, Python, Node.js. Java by byla asi jako snek, ale pres GraalVM bych to rovnou zkompiloval do nativniho C++

Spise mi jde asi o moderni desktop Linux s podporou SMP, i686, bez ACPI. A tam pak uz ten dodatecny software nejak zkompiluji.

Jo a grafiku do PCI muzu dat i nejakou moderni Nvidia. Mam napr. Geforce GT610 PCI, Matrox, S3, Voodoo 3.

Tak jasne, ze prvni tam ale vyzkousim Doom II, muhehehe.
« Poslední změna: 05. 09. 2022, 08:40:33 od Petr Krčmář »

Re:Poradte moderni Linux pro stary Pentium PRO server
« Odpověď #1 kdy: 04. 09. 2022, 06:45:04 »
Topíte doma elektřinou?
Pokud se týče Linuxu, zkuste Debian. A nedivte se, pokud to pojede jako šnek. Třeba generování klíčů při instalaci nebo prvním startu sshd může chvíli trvat. Ten stroj má zlomek výkonu dnešního železa, pokud jste na toto zvyklý. O řád, možná spíš  o dva slabší (jak v čem). Ten RedHat 6.x myslím historicky sedí. Přeji příjemnou zábavu :-)
P.S.: co tam máte za disky?
« Poslední změna: 04. 09. 2022, 06:47:25 od František Ryšánek »

a6b

• 119
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 04. 09. 2022, 07:15:14 »
a ma to smysl provozovat takovy stroj?

nebylo by rpi uz lepsi?!

M Z

« Odpověď #3 kdy: 04. 09. 2022, 07:51:26 »
Linux From Scratch  ;D

« Odpověď #4 kdy: 04. 09. 2022, 11:05:24 »
BTW, kolik v tom budete mít RAMky? Já jenom že řešíte desktop... a všechny ty moderní molochoidní programovací jazyky :-) Nebo hodláte nostalgicky jihnout, jak stroj pokročile swapuje na krásné rychlé mechanické SCSI disky? Uznávám, že jako kulturní zážitek to určitě bude stát za to.

« Odpověď #5 kdy: 04. 09. 2022, 11:55:12 »
Prisel jsem zde pro konkretni radu.

To, jestli si zaplatim elektrinu nebo komentare ohledne toho, jestli to bude nebo nebude pouzitelne, to prosim nechte na me. To sem do diskuze nepatri. Muzeme to nekdy po jine ose probrat, ale vzdy mi vadi, ze lidi zacnou klabosit mimo tema a misto normalni vecne diskuze se objevi spousta pripominek a diskuze na 5 stran. Take me nezajimaji pochybne rady ohledne Raspberry Pi. Za prve tu mam vsechny generace Rasp. A nezname se, nevite, ze vyvijim hardware. Toto je konicek a mam pro to nejaky duvod. Neprisel jsem zde vysvetlovat duvody, protoze koukejte, zase zbytecne odstavec, ktery jsem nemusel psat. A to jsem ani nevysvetlil vse. Vznesme si predpoklad, ze toto je me svobodne a osobni rozhodnuti pouzit to, co chci ja. To jestli to bude ok nebo nebude ok, to uz je muj boj. Chtel jsem jen radu od zkusenejsich ohledne posledni vhodne distribuce, ktera umi i686 s SMP bez ACPI. Treba to vyuziti pote bude jine. Nebudu ty programy kompilovat na tom stroji, ale mohu je zde spustit. Bude stacit runtime stejne verze. Ale to je prave moje cesta a muj pruzkum. Klidne se o to mohu v budoucnu podelit, ale proc hned musi nekdo utinat diskuzi a cpat mi ARM procesor, kterych mam tu ve skrini tri zadeke?

Zpet k tematu:
1) Pokud se venujete retrogamingu, tak vite, ze tam muzete dat i SSD disk. Mam zde SCSI i SSD.

2) RAM to zvladne 4GB, coz je bezny horni limit pro x86 architekturu.

3) Kompilovat neco s parametrem make -j6 bude rychlejsi nez bezna kompilace na teto tride procesoru (to znamena realnou zkusenost s tim moc lidi na internetu nema a nelze brat vazne veskere poznatky lidi, kteri to kompilovali treba na beznem Pentiu 1). Kazdopadne neni preci problem cokoliv zkompilovat vedle na i7 procesoru. Ostatne toto je bezna praxe v Androidu. Mam  tu chytre hodinky vlastni vyroby a take nemohu jen tak kompilovat balicky na hodinkach. Nejprve musim vytvorit cely Android OSS image na i7, vcetne zakladnich balicku. Protoze tam take samozrejme neni Google Store. A nema to USB pro APK po kabelu a i jina instalace je slozita a pomala. Takze se to kompiluje na i7. Tento zpusob jsem videl take v privatnim univerzitnim cloudu, kde byl vypocetni node zamerne odstrihnut od internetu. Psal jsem skript, kdy balicky, vcetne vsech jejich zavislosti, se instalovaly a aktualizovaly z jineho pocitace. Fungovalo to pres SSH (SCP). Nejprve se stahly informace o aktualnich verzich balicku ze stroje bez internetu. Pote stroj s internetem toto porovnal s tim, co je na internetu na mirrorech. Stahl novejsi verze balicku. Vsechny tyto operace umi standardne "apt-get". Vysledne se to nahralo zpet na lokalni stroj. Lze tedy mit i predkompilovane binarni balicky, i pro Gentoo, vytvorene vedle na i7 a lze mit i proces na inkrementalni aktualizace.

« Odpověď #6 kdy: 04. 09. 2022, 11:57:23 »
Jinak zdroj je tam 400W, s tim, ze jsou tam redundantne tri. To je ve vysledku spotreba normalni herni masiny. A tusim, ze ani nemusim zapinat vsechny zdroje. Pokud si dobre vzpominam, staci zapnout jen jeden zdroj. Pro provoz v produkci doporucuji zapnout dva zdroje, ze dvou ruznych zasuvek.

RDa

• 2 620
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 09. 2022, 12:46:13 »
2) RAM to zvladne 4GB, coz je bezny horni limit pro x86 architekturu.

Pentium PRO ma PAE a 36bit fyzickou adresu, takze umi az 64 GiB pameti. Naivni predstava ze 32bit znamena 4GiB neplati.

Jinak gratuluji k hezkemu kousku HW.. koukam ze to ma hezky futuristicky displej pro zobrazeni zateze :)

Osobne bych to bootoval pres sit - to ulehci experimentovani s tim, co za jadro tam natahat, userspace muzete vzit nejakou zakladni instalaci, jen pro overeni zda nabehli vsechna jadra.. a az trefite ten vhodny kernel (nebo se ho budete snazit kompilovat po svem), tak to ma cenu prenest na lokalni media.

V gentoo jsem mel jednu 32bit instalaci pro starsi notebooky, takze jo.. vhodny to je.
« Poslední změna: 04. 09. 2022, 12:49:54 od RDa »

RDa

• 2 620
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04. 09. 2022, 13:01:12 »
Jediny problem je, ze tento server jako vyjimka vubec nema podporu ACPI v Biosu.

https://youtu.be/M_R-40zjhuo?t=1660

Zde nastavuje Plug&Play OS na YES... to nepomuze?

« Odpověď #9 kdy: 04. 09. 2022, 13:24:28 »
1) toho pana na videu znam, bavim se s nim na Vogons

2) Plug n Play a ACPI jsou dve rozdilne veci. On na videu rika, ze toto je pro Windows 2000. Tento pocitac skutecne NEMA ACPI tabulku. Ve Windows 98 take mate plug n play, ale ACPI muzete mit vypnuto. V BIOSu je ACPI vzdy na samostatnem radku a casto tam lze zvolit i verzi. Zde je pouze verze 1.4 pro multi-cpu support (to je to SMP bez ACPI)

3) Zde je clanek jak sikovny Ukrajinec na tomto serveru rozjede Windows 2003 a Windows XP. Prave tim zpusobem, ze nasel beta build Whistleru, ktery uz bezel na novejsim jadre a nasel konkretni build, kde jeste ACPI nebylo implementovano. Spojil to dohromady s Windows XP SP3 a podarilo se mu to rozjet: https://www.cpushack.com/2019/01/14/part-2-mini-mainframe-at-home-the-story-of-a-6-cpu-server-from-1997/

Nevim proc se mi casto stava v diskuznich forech, ze se zeptam na jednoduchou otazku a misto, aby mi lidi verili a odpovedeli, tak v tom hledaji neco jineho nez maji. Pak musim vse sahodlouze vysvetlovat a ve vysledku je rychlejsi, kdyz si stahnu 10 linuxu a tyden to budu instalovat sam v pokoji :-D

Takze otazka zni stale stejne: Muzete prosim pekne doporucit nejaky aktualni Linux, ktery stale jeste ma i686 podporu a obsahuje kernel bez ACPI, ale zaroven s SMP podporou? Ono teoreticky ten kernel lze zkompilovat s temito parametry na jinem pocitaci, ale jeste jsem to nikdy nedelal a musel bych to asi nejak injektovat do vlastniho instalacniho media, protoze to jinak nemam jak nainstalovat na pocitaci bez ACPI. Pak je to trochu problem, co bylo driv vejce nebo kure :-)

« Odpověď #10 kdy: 04. 09. 2022, 13:26:28 »
S tou ramkou je to fakt, zapomnel jsem na PAE. Ale to uz je tresnicka na dortu. Navic takova ramka do serveru je draha. Aktualni stav je 4GB Ram.

« Odpověď #11 kdy: 04. 09. 2022, 13:30:55 »
Před ACPI bylo SMP v BIOSu na x86 podporováno buzzwordem MPS. Zcela rutinně, když se na nějakém modernějším stroji (s BIOSem) vyskytne problém s ACPI, stačí dát linuxu kernel cmdline parametr acpi=off (ev. pci=noacpi, protože typicky byl problém s routováním IRQ) a stroj normálně inicializuje multi-CPU mašinu podle MPS. Pravda je, že v dobách Pentium PRO jsem SMP nezkoušel, pamatuju si jak kolega co nevěděl co s prachama si koupil nějaký board tuším Gigabyte (nebo Tyan?) s dvěma paticemi a jel na tom windowsy... nemám z té doby zkušenosti, co hlásil Linux v dmesg ohledně inicializace více CPU. Každopádně u boardu s více CPU bych očekával zdravou podporu MPS v BIOSu.

Tzn. ten procesor není třeba inicializovat nějakým "bare metal" postupem, o zadrátování všech potřebných věcí řekne něco BIOS a Linux to umí prakticky odjakmrtva.

Je hezké, že Pentium PRO má 36b fyzického adresního prostoru. Otázkou je, kolik jste k tomu serveru dostal paměťových stromečkových karet a kolik do nich SIMMů nebo DIMMů a jak velkých - podle toho debatního vlákna na Vogons fóru se vyskytují dvě varianty paměťové karty. Odhaduju, že ty paměti budou cca PC100 a vrtá mi hlavou, jestli bylo vyžadováno či alespoň podporováno ECC. (Co má ta věc vůbec za north bridge? To musí bejt masakr. A na stromečkových kartách nejspíš ještě nějaké memory bridge.) Ten hardware je teoreticky někdy z roku 94-96, v těch dobách bylo 64 MB RAM neslýchaná kapacita. Později přišla jakási exploze a najednou šlo v DIMMech sehnat i mnohem víc. Vidím v internetech sestavu tohoto železa s 16x 256MB DIMMem = 4 GB, řekl bych že se mohlo jednat o maximum.

Bootnout ze sítě je dobrý nápad, doporučuji. Pokud lze historický BIOS toho vlajkového šrotu k takové věci přesvědčit, alespoň BOOTROMkou v přídavné síťovce :-)

To že máte zdroje o štítkovém příkonu 400W/kus ještě neznamená, že to tolik bude žrát. Pokud to utáhne jeden zdroj, tak při zapnutí tří zdrojů už spotřeba příliš nevzroste (v zásadě o nějakou vlastní ztrátu těch zdrojů). Staré zdroje, než přišlo 80+, mohly mít účinnost klidně jenom kolem 70% na plnej knedlík, a při částečné zátěži se ta účinnost o něco zhorší (ale není to jistě tak zlé, že by 400W zdroj žral naprázdno 100W).

Pokud IDE řadič umí UltraDMA, tak by k tomu mohlo jít připojit i něco hodně moderního na SATA (velký disk, SSDčko) skrz aktivní reverzní redukci.

« Odpověď #12 kdy: 04. 09. 2022, 13:36:10 »
Diky za tip s tim network bootem. To by mohlo alespon usetrit cas. Mam zkusenosti jen s Redhat, Redhat, Ubuntu a okrajove Debian. S Gentoo mam prave nulove zkusenosti a budu resit i spoustu porodnich bolesti kolem kvuli me neznalosti.

Tento pocitac jsem dovezl ze Slovenska, je uplne novy. Pred rokem a jeste jsem se k tomu nedostal. Jeste resim, ze tam chybi klec na disky. Ono se tam da sehnat nejaka SCSI Raid cage. S tim mi asi poradi majitele, co to maji, na jinem foru.

Pri nejhorsim 5.25'' na 3.5'' redukce a SCSI kabel pro vice zarizeni misto SCSI backplane jako PCB deska + cage.

Mym konickem je jinak retrogaming a vyvoj software ci backport novejsiho softwaru do starsich operacnich systemu. Prave pracuji na kernel driveru pro virtualni joystick a opravil jsem VJoy na Githubu, kde funguje force feedback. Takze i kdyz je clovek na Windows 10 a chce si zahrat nejaky letecky simulator od Novalogic a koupi si to na Steamu, tak mu to nepojede. Starsi hry vidi jen 1 joystick. Musel jsem opravit chyby ve 3 projektech na Githubu a dodelat neci praci, kterou nedokoncil a je tam otevrene vlakno 6 let. Po intenzivnich pracich do rannich hodin se mi to po 3 tydnech povedlo. Nyni je mozne pouzit napr. Logitech G940 vcetne force feedbacku na techto Steam reedicich (funguje i paka a pedaly). Ted me ceka kompilace WDM driveru pro Windows XP. Protoze ty Steam reedice maji zase jine bugy (neumi to EAX zvuk, neumi to fullscreen ale bezi to jen v okne, atd.)

Fun fact: Aktivne pouzivam SSD disk i v MS-DOS a R.Loew ma TRIM patch, ktera umi TRIM pro SSD i v DOS.

« Odpověď #13 kdy: 04. 09. 2022, 13:38:35 »
@František Ryšánek

Ano, to lze videt v obrazku na clanek, ktery jsem sdilel. Napr. zde pred instalaci Windows je potreba stisknout klavesu F5 a nasledne zvolit MPS multiprocesor podporu - to je ta varianta bez ACPI.

« Odpověď #14 kdy: 04. 09. 2022, 13:39:10 »
Máte MPS API dokonce ve verzi 1.4? To by měla být brnkačka.
A jako Linux nadále doporučuji aktuální Debian. Se 4 GB RAM v klidu. Debian se vyznačuje tím, že jako asi poslední "velká" distribuce má i build pro x86_32b - a jestli je to pořád ještě i386, nebo technicky spíš už i686, to je zrovna Vám jedno.