No, Cython je transkompiler do jazyka C, takže předpokládám, že hlavně potřebuji ekvivalent linuxového
sudo apt-get update
sudo apt-get install build-essential
Kromě možnosti "instalace překladače MSVC" jsou ještě další 2 možnosti:
Pokud chcete svoje programy, přeložené v cython-u, distribuovat na jiná PC, možnost "cygwin" je komplikovanější, protože exe soubory přeložené pod cygwin vyžadují přítomnost funkční cygwin instalace.
V takovém případě je lepší volbou msys2: je to vlastně "build-essential" s windows verzí C překladače, tj. např. mingw32 nebo mingw64. Oproti různým dalším distribucím projektu mingw, které obsahují pouze gcc + C/C++ knihovny, obsahuje msys2 - podobně jako cygwin - spoustu dalších překladačů vč. python a cython, a také balíčkovací systém pacman. Narozdíl od cygwin-u, msys2 cílí na to, aby exe soubory přeložené v msys2 šlo distribuovat na další PC bez nutnosti instalace celého msys2 na to další PC.
Zkusil jsem teď do svého msys2 doinstalovat cython:
pacman -S cython
Tím se mi nainstalovala poslední stable verze 0.29.32.
Zkusil jsem v tom spustit tutorial
https://riptutorial.com/cython/example/14478/hello-world - vše funguje.
Výsledkem je adresář build a soubory:
hello.c
hello.cpython-310-x86_64-msys.dll
Jestli se to dá spustit na jiném PC a jak toho dosáhnout jsem nezkoušel - nejsem v pythonu zběhlý, jen hádám, že by to chtělo ještě něco jako py2exe (
) pro zajištění binární kompatibility interpretru pythonu (na tom dalším PC) s DLL "hello.cpython-310-x86_64-msys.dll", které vyrobil cython (?)