Routování mezi dvěma IP rozsahy

Re:Více IP síti sdílející linky
« Odpověď #15 kdy: 28. 08. 2022, 07:47:41 »
K tomu by mě zajímalo, i když se jedná o něco trochu jiného (bez bridgů), je možné "sdílet" L2 infrastrukturu (nebo její část) pro víc odlišných sítí ne, ničemu to nevadí? Otázka je, jak časté to je...
Ano, je to možné a je to běžné. Když to použijete bez VLAN, je to víceméně na dobré slovo (když si někdo nastaví IP adresu z jiné sítě, normálně se do ní dostane), s VLAN a třeba kontrolou MAC adres už je to i docela bezpečné.

Re:Více IP síti sdílející linky
« Odpověď #16 kdy: 28. 08. 2022, 11:43:53 »
K tomu by mě zajímalo, i když se jedná o něco trochu jiného (bez bridgů), je možné "sdílet" L2 infrastrukturu (nebo její část) pro víc odlišných sítí ne, ničemu to nevadí? Otázka je, jak časté to je...
Prostě na jednom switchi budou zařízení se sítí 10.1.0.0/24 plus 192.168/24, jeden port ze switche povede do dalšího kde je stejná situace a třeba ještě z těchto dvou povede z každého port  do dalších dvou switchů, které třeba už jsou jen 10.1/24  only sítě a 192.168/24 only sítě. (akorát už to překročilo nějaké to pravidlo 3-2-1), ale snad pro ilustraci to stačí, že třeba někde ve velkém baráku se může nacházet několik switchů, přes které může téct provoz deseti L3 sítí (když se zrovna nevyžije routing , že provoz  ze zařízení z jedné sítě je schovaný pod méně než n  MAC adres)

jako vadit to asi může, není to best practice, oddělení VLAN by taky asi přišlo vhod a hlavně to zapojení routerů, neboť tam bude hodně velký broadcast a přetížená CAM tabulka (ale záleží na rozsahu , na 3 sítě na privátu to není problém , ale zapojit takhle celou kolej je třaskavá směs)

Sice to jde, ale v praxi se na to používají VLANy, aby ty sítě byly skutečně oddělené. Dnes už to není jen o IPv4 unicast provozu, kde tohle "jen na oko" oddělení bude funkční. Stačí, aby na tu síť pak někdo strčil tiskárnu, NASku, televizi,... a každé tohle zařízení začne broadcastem a multicastem vysílat, že je na síti a všichni napříč těmi sítěmi to uvidí. Do toho nám přichází IPv6, kde se mnohem víc věci řeší "nějak automaticky a samo" a tam je opět základem L2 vrstva, která je "jen pro naší síť".

Re:Routování mezi dvěma IP rozsahy
« Odpověď #17 kdy: 28. 08. 2022, 12:20:00 »
Pokud chce mít někdo v domácí síti switch podporující VLANy, ať to klidně má. Ale myslím, že ten, kdo chce mít doma (nebo i v malé firmě) oddělenou síť, třeba na pokusy nebo pro IoT zařízení, obejde se i bez VLANů. Ale také je pravda, že už se dají pořídit switche s podporou VLAN za méně než tisícovku.

« Odpověď #18 kdy: 28. 08. 2022, 12:39:22 »
Přesně tak, víc subnetů na jedné L2 síti je zcela legitimní konfigurace. Posouzení bezpečnosti je na zodpovědnosti pachatele takové konfigurace. Jak řekl pan Jirsák, na krátkodobé hraní takové věci používám zcela běžně. Jenom je potřeba dát si bacha, abych neměl v síti dva DHCP servery (nezkoordinované, tzn. každý za sebe autoritativní).

Konkrétně mít pevnou adresu a zároveň DHCP klienta může být zajímavé třeba u nějaké zapečené krabičky, kde chcete, aby měl BFU k dispozici pevnou well-known adresu, na kterou se vždycky dostane, přitom aby to fungovalo i v síti s DHCP, kde se na krabičku dostane zase jinak. Nemám to ze své hlavy, někde jsem to už potkal. Jako pravověrný síťař nad tím kroutím hlavou, ale BFUčkům to evidentně pomáhá.

Ohledně původního dotazu bych měl poznámku, že je kravinimum mít L2 rozhraní jako member v bridgi, a zároveň mu nastavit L3 adresu - toto mi hlava nebere. Z logiky věci, jakmile přiřadím L2 rozhraní do bridge, tak L3 adresu můžu dát leda virtuálnímu vnitřnímu rozhraní br0 (např.) které do toho soft-bridge kouká taky, a slouží právě pro přístup do takto softwarově spřažené L2 sítě.

Ohledně tiskáren, ano toho jsem si už někde všiml. Že letitý profi admin potřebuje v rámci LAN jednu jedinou oddělenou VLANu, a to pro tiskárny. Zjevně kvůli jejich užvaněnosti - jako nejjednodušší způsob, jak zabránit, aby jednotlivé desktopy viděly napřímo každou tiskárnu co se kde šustne. Desktopy klidně v defaultní VLANě. To jsou ty úplně definitivní konce Bonjour, uPnP apod :-D

« Odpověď #19 kdy: 31. 08. 2022, 09:04:29 »
Co prosím přesně na ifconfig nefunguje ?

Každopádně na konfiguraci v linuxu nepoužívejte ifconfig, který je v linuxu zastaralý už přes 20 let a nefunguje správně.

3ugeene

« Odpověď #20 kdy: 31. 08. 2022, 09:13:48 »
ifconfig stale normalne funguje, jen je 'pry' deprecated, bo se neudrzuje. Jinak mi to zatim fungovalo vsude

« Odpověď #21 kdy: 31. 08. 2022, 10:12:58 »
ifconfig stale normalne funguje, jen je 'pry' deprecated, bo se neudrzuje. Jinak mi to zatim fungovalo vsude

Pokud člověk přijde k čistému systému, ve kterém žádný nástroj nic nenastavoval, tak pak může ifconfig fungovat tak jak má. Avšak pokud někdo předtím použil třeba ip nebo nějaký network manager sáhnul na nastavení sítě, může např. ifconfig neukazovat IP adresu nebo ukázat jen jednu a ne všechny.

Také se dnes ip používá pro konfiguraci VLAN, bridge, bonding, pro správu routovacích tabuelk a dalších pokročilejších síťových konfigurací a nahrazuje to staré nástroje jako route, brctl, vconfig, ifenslave atd. Je tedy běžné, že v aktuálních distribucích je jen ip a všechny tyhle obsolete nástroje tam nejsou a i když si je člověk zase doinstaluje, nedokáže jimi nastavit žádnou složitější a modernější konfiguraci.

« Odpověď #22 kdy: 31. 08. 2022, 10:48:40 »
Ne, nefunguje. Například nedokáže zobrazit víc IPv4 adres na rozhraní, pokud nejsou nastavené speciálním způsobem, kterému ifconfig rozumí. Nebo si naopak ifconfig vymýšlí rozhraní, která v systému nejsou. Když pak někdo dá požadavek na shození tohoto rozhraní, ifconfig místo toho shodí jiné – a uživatel se pak hrozně diví (nejlepší je, když si takhle shodí rozhraní, přes které je připojen).

3ugeene

« Odpověď #23 kdy: 31. 08. 2022, 11:48:48 »
v tom pripade to nepouzivejte, je to deprecated a tim, ze budete pouzivat jak ifconfig tak treba ip, se to pose*e urcite vic, to je snad logicky :)

« Odpověď #24 kdy: 31. 08. 2022, 12:11:50 »
v tom pripade to nepouzivejte
Vždyť to jsem psal. To vy jste se podivoval nad tím, proč to nepoužívat.

3ugeene

« Odpověď #25 kdy: 31. 08. 2022, 13:13:12 »
nelzete, nepodivoval jsem se nad nicim. Jen jsem psal, ze (bohuzel) ifconfig je stale vsudypritomny a funkcni (pokud clovek nepouziva i dalsi konfiguracni veci)

a zase chapu, ze jsme na foru, tak se tu muzeme hadat x mesicu. Ja si svoje rekl. Ifconfig nepouzivat, ale stale funguje.

« Odpověď #26 kdy: 31. 08. 2022, 16:06:53 »
nelzete, nepodivoval jsem se nad nicim. Jen jsem psal, ze (bohuzel) ifconfig je stale vsudypritomny a funkcni (pokud clovek nepouziva i dalsi konfiguracni veci)

a zase chapu, ze jsme na foru, tak se tu muzeme hadat x mesicu. Ja si svoje rekl. Ifconfig nepouzivat, ale stale funguje.
Nefunguje. Výše jsem uváděl příklady.

Ta vaše teorie, že když nebudete používat nic jiného, bude ifconfig fungovat správně – to máte něčím podložené nebo je to jen dohad? A máte svůj systém tak perfektně zmáklý, že opravdu víte, že nikde žádný nástroj nebo utilita nemůže volat ip nebo nevolá přímo funkce jádra tak, že by to mohlo ifconfig zmást?

Spíš to bude tak, že jste si zatím nevšiml toho, že by zrovna vám na vašem počítači ifconfig dělal něco špatně. (Což například znamená, že nemáte 2 IP adresy na jednom rozhraní. A nebo jste si nevšiml, že to ifconfig zobrazuje špatně.) To mi ale nepřipadá jako dostatečný důvod, proč psát do fóra, že ifconfig na linuxu funguje a mást tím lidi.

RDa

• 2 673
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 31. 08. 2022, 17:19:19 »
Me ifconfig (a dalsi puvodni sitove nastroje) porad funguji. Vicero ip, vlany, bridge, vpn. Za poslednich 20 let v linuxove sitarine jsem nemel potrebu pouzit prikaz ip, jak jsem to nastavil, tak to bylo. Takze pro bezneho uzivatele, nebo provozovatele serveru to bude porad v pohode rozhrani.

Kde by ifconfig vs ip mohlo hrat roli je nejaka infrastrukturni sitarina, ale kolik useru potrebuje "ISP like" konfiguraci sve site na PC ? :)

Ja bych navrhl zdeprekovat radeji nastroj ip, protoze ho napsal rus :-) Jak muzete necemu takovemu verit? :P

« Odpověď #28 kdy: 31. 08. 2022, 18:07:00 »
Takze pro bezneho uzivatele, nebo provozovatele serveru to bude porad v pohode rozhrani.
Pokud běžnému uživateli nevadí, že se nemůže spolehnout na to, co ifconfig zobrazuje…

3ugeene

« Odpověď #29 kdy: 01. 09. 2022, 06:42:40 »
ano, máte pravdu a my všichni se pleteme. (snažím se držet se citátu pana Wericha: "Jestliže se člověk hádá s blbcem víc jak půl minuty, hádají se už dva blbci.“
« Poslední změna: 01. 09. 2022, 06:44:59 od robin martinez »