Také jsem několik let různě ladil, hledal, provozoval hračko krabičky, ale nikdy to nebylo ono. Postupně jsem doiteroval do klasické microITX desky plus plnotučný procesor (jak už tu někdo zmínil několikrát)
V mém případě:
AMD Ryzen 5 PRO 4650G
Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI
3x8TB na nas/samba (postupně během asi 12let zmigrováno z původně 3x0.5TB)
512GB nvme na systém a kontejnery
32GB Ram
10gbit ethernet do switche (už mám 2.5gbit switch a postupně měním tam kde mám jen 1gbit).
Předtím to bylo pořád takové divné, různé atom krabičky, raspberry a nikdy to nebylo ideál. Něco muselo jet pořád (adguard, dhcp, grafana/prometheus), něco nemuselo (naska, herní servery). Ale bylo to neustálé sr..ní.
Teď je vše konsolidováno, běží mit tam několik lxd a dockerů, pak v kvm homeassistant, samba na nasku, propojené 10Gbitem do hlavního switche a od té doby pohoda.
Celý home net (lab) mi žere 100W (hlavní 10/2.5/1gbit s poe, APčka a další switchě různě po baráku - poe z toho hlavního) a dávno jsem zahodil myšlenku řešit spotřebu co nejméně.
Různými pokusy o ušetření na elektrice jsem utratil více peněz, než kolik s těmi 100W propálím za dalších 5let (i s dnešními cenami)...
Teď prostě jedním čudlem zapnu všechno naráz, výkonu na rozdávání, když chci něco vyzkoušet tak je to otázka vteřiny rozjet další docker/lxd/kvm a neřešit. (ještě tedy další věc - různé síťové prvky jsem konsolidoval za ubiquity/unify a tím mi odpadla další část starostí)...
Doporučení ode mě - moc neřešit spotřebu, spíš se zaměřit co od toho chceš ve smyslu labení a pořídit cokoliv "plnotučného" a ne úplně prehistorického (lepší řízení spotřeby). Po pár letech provozu si poděkuješ, ušetřené peníze (čás, slepé cesty) můžeš investovat třeba do alkoholu :-)
ps: samozřejmě raspberry pi různě na hraní stále jedou, ale už nejsou součástí "životně" důležité infrastruktury.