Zpráva o aktuálním vývoji.
Tak nakonec kupuji notebooky dva - jak Win x86, tak také Apple.

Synátory mám totiž dva. S tím, který jde na "FITko" jsem se dohodl na Win x86 klasice, avšak mladší syn chce Apple a já mu na to kývl. Teď jde na střední - "Jarošku". Bohužel (bohužel pro mě :p ) ze mě vymámil slib koupit mu ten noťas. Synátor je totiž opravdu velmi nadaný. Pod pojmem "nadaný" nemám na mysli jen nějakou tou rodičovskou optikou zkreslený pohled na pojem "nadaný", ale pojem "nadaný" ve svém pravém významu.
V matematických olympiádách se pravidelně dostává do nejvyšších kol dané soutěže, dokonce v osmičce dělal olympiády dvě - tu určenou pro osmáky, kde byl první, ale také i pro deváťáky, kde v krajském kole dostal tuším 21 bodů z max. 24.
Dále v soutěži Pangea se 2x dostal do celostátního kola. Přiznám se, že než přišel s tím, že jde v Pangei soutěžit do Prahy, tak jsem ani netušil, že nějaká taková soutěž vůbec existuje.
I v ostatních matematických soutěžích se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími nejen v rámci školy, ale i ve vyšších kolech, pokud dotyčná soutěž taková kola měla - např. Pythagoriáda, Matematický klokan... Mimochodem, byl jsem docela překvapený kolik různých matematických soutěží v dnešní době existuje. :p
Přijímačky z matiky měl oba pokusy (dnes se píší 2 pokusy a počítá se ten lepší) bez ztráty jediného bodu. Matiku na kterou je tuším 70 minut, zvládl za cca. 15. :p
Za reprezentaci školy dostal jakousi pochvalu primátora, místní plátek o něm párkrát psal,.....
Jak asi vyplývá z obsahu, jsem na něj fakt pyšnej. Zatím je samozřejmě všechno v jeho životě teprve tak v první čtvrtině :p, ale i tak už i teď si říkám, že ten se mi fakt povedl. :DD
Tenhle synátor naopak už teď o informatiku projevuje docela zájem. Sám se naučil Python, dělá v tom jednoduché hry, které umí rozchodit na mobilu. Na technické detaily se mě neptejte. Sice mi to chtěl vysvětlovat, ale přiznám se, že mě to nezajímalo, takže jsem mu to jen odkejval aniž bych to vpustil až do mozkovny. Každopádně má ideu, že při škole by si mohl přivydělávat psaním her v Pythonu pro mobily. Údajně jsou firmy, které programátory tohoto typu shánějí. Detaily neznám. :p
Každopádně jak jste si už z dosavadního textu nejspíš nemohli nevšimnout, jsem na něj opravdu pyšnej, takže když přišel s tím, že "nutně potřebuje"

Apple 14 Pro M1, prostě jsem nedokázal říct ne. Je to nepochybně nevýchovné, ale prostě tak to holt je.