Dobrý den. Já jsem kvůli téhle diskusi musel oprášit 10 let nepoužitý účet na rootu.
Musím se "syna" zastat a vyvrátit tu pár mýtů.
Tak za prvé, Macy nemají žádný obskurdní OS. Běží na UNIXu (v základu FreeBSD). Drtivá většina Linuxových aplikací se dá zkompilovat a používat nativně mnohem líp než na Windows. Na Windows sice existuje "Linuxová" vrstva, takže podpora se zlepšila, ale lituji kohokoliv kdo se snaží na Windowsu dělat nějakou serioznější práci nad Open Source.
Windows aplikace se dají jednoduše emulovat buď pomocí Open Source projektů jako je Wine nebo profesionálně a spolehlivě pomocí nástroje Parallels Desktop.
Procesory M1 a M2 obsahují pestrou vrstvu příkazů pro emulaci. Díky tomu umí emulovat x86 s minimální penalizací výkonu. Paradoxně většina emulovaných aplikací běží rychleji a líp než na nativním x86 procesoru. Jsem full stack programátor a na svých macích, a nově už půl roku i na M1 dělám v podstatě všechno a nikdy jsem nenašel nic co by mě omezovalo.
Macbooky s Apple Silicon jsou skvělé. Jsou lehké a výkonné, a mají výdrž o kterou se do nedávna nikomu nesnilo. Na jedno nabití se na nich dá pracovat celý den. Takže kdo zná boj o prodlužky v posluchárnách ČVUT tak ví, že mít dobrou výdrž není vůbec od věci. Dokonce se macbooky skoro vůbec nezahřívají, takže se s nimi dá být i v posteli, když je třeba člověk zrovna nemocný. Jako bonus obsahují akcelerátor neuronových sítí. Vývoj a práce s AI je budoucnost a jak syna lépe připravit na budoucnost než tak, že mu pořídím stroj který mu umožní efektivně pracovat s tím co teď hýbe světem. Neposledně jsou vybavené funkcionalitou která zefektivňuje práci a umožňuje jednoduše dělat různé věci. Například používat telefon jako externí bezdrátovou kameru. Ofocovat mobilem dokumenty které rovnou přistávají v macu a umí to rozpoznat psaný text a informace. Například to najde na fotografii adresu a to i ve vyhledávání třeba v mailu.
M1 a M2 macbooky jsou cenově dostupné, v září bývají i ve slevě pro studenty. Počkal bych tedy na tyhle akce. Jestli mohu nějaký pro tip jak vybrat, doporučoval bych se vyhnout modelům s touchbarem. Jako není to úplné show stopper, ale při programování nebo jakékoliv technické práci je lepší mít fyzické tlačítka. Apple si to uvědomil a touchBar postupně mizí. Takže asi by byli lepší Airy než 13" pročka. Případně, pokud to není vysloveně finanční problém tak nejlevnější varianta Macbook Pro 14" nabídne opravdu hodně muziky a není o moc dražší. Jako bonus to má display, který je čitelný i na světle, takže syn bude moct chodit s prací třeba i do parku. Stejně tak je potřeba aby macbook byl vybaven alespoň 16GB RAM. Jednak se RAMka nedá upgradovat a druhak se sdílí s grafikou. Na druhou stranu 16GB na Apple Silicon podává stejný výkon jako 32 GB na Intelu. Je potřeba si uvědomit, že Apple nepotřebuje na M procesorech tolik cachovat do paměti. Celkově to funguje krapet jinak a to na co jsme zvyklí z x86 tady nemusí platit.
Takže za mne je Macbook s M procesorem skvělý studentský nástroj. Mnohem lepší než jakýkoliv jiný a pokud to je finančně možné, vřele doporučuji. A jako jo, Macbooky jsou opravdu krásné, ale jestli na to bude balit slečny nevím. Přijde mi, že slečny většinou ocení jiné, s macem nesouvisející, parametry.