pro AGM se pokud vím typicky doporučuje pro udržovací nabíjení (v UPS) 13,6 V, což už by na 4článkovou LiFePO bylo zbytečně moc, radši bych tam viděl tak o dvě až tři desetiny menší napětí -
Tak normální nabíjecí napětí pro lifepo je 3,6V/čl. Takže to máš 14,4V pro 4 články. Těch 13,6V dělá 3,4V/čl což mi přijde OK na udržovací nabíjení. U starých APC UPSek se navíc dalo ladit nabíjecí napětí v software
S tím panasonicem jsem to myslel tak, že bych rád někde koupil ZNAČKOVOU baterku, kde se může spolehnout, že výhody LiFePO (jako je dlouhá životnost) u ní opravdu budou. A ne že je to nějaký noname z číny co bude stát jako dvojnásobek olova a podělá se za 2 roky...
To bude dost záležet i na jiných podmínkách než jen na cyklování. Mně vydržely v UPS nějakých cca 5-6 let, ale asi to byly vždy ještě původní, neurčité kvality. Asi jim tam moc nedělá dobře to teplo. Pravda ale je, že kvalitní akumulátor (Panasonic) by při příznivějších podmínkách mohl vydržet víc.
Teplota dělá HODNĚ. Sem tam cyklus nevadí. Naopak (aspoň mi to tak přijde) - když baterka dlouho jen tak leží na udržovacím napětí, tak pak má menší kapacitu. Když se udělá znovu kapacitní test, tak dopadne líp
Nechcou sem i hledat grafy, ale pokud máte 20°C nebo 30°C, tak to je snad rozdíl 6 nebo 2 roky životnosti....