250 GB je dost minimum i na běžnou práci. Pokud zůstaneš u LAMP stack, s pár závislostma, tak to asi půjde přežít, ale reálně si stáhneš pár git repository, nějaké hračky kolem, IDE, k tomu připočítej dnešní browser s cache a disk je fuč.
Klíčová je ale paměť. Opět - PHP je hračka, která nic moc nežere, ale všechny věci kolem už ano - systém samotný, IDE a hlavně browser - pár oken s JavaScript a lítá to v GB...
Pro srovnání: Já kupoval notebook nedávno osobní a podmínky byly minimálně 32GB RAM a 512 GB disk. U obojího si říkám, že jsou teď na hraně. V práci jsem měl Mac 2015, 16 GB RAM, 512 GB disk. Neustále 8-12 GB ve swap, po 2-3 letech tak pomalý, že se s tím pracovalo opravdu blbě - nevím, jestli samotný nedostatek RAM s rostoucí náročností JavaScript stránek nebo ten swap už opotřeboval SSD natolik, že s bídou hledal funkční místo, expert nejsem. V nové práci jsem dostal Mac 16 s M1 Pro, 32 GB RAM a 512 GB SSD. Nově používám docker a už jsem opět pár MB ve swap. Co se s tím stane za rok nebo dva - bůh suď...