Zdravím,
za rok mám inženýrské státnice na Fakultě elektrotechnické. Studuji elektroniku. Nicméně zjišťuji, že se mi tento obor úplně nezamlouvá a profesně bych ho dělat nechtěl. Uvažuji, že o zaměstnaní bych se ucházel v oborech kybernetiky nebo informatiky. Ponechme teď stranou kybernetiku, můj dotaz tady míří na informatiku. Jaký máte názor na moje "CV" v rámci dnešního trhu? V čem je nedostatečné (krom zkušeností)? Na co bych se měl zaměřit? Jde mi o to, jaký zájem by společnosti mohly mít o takového oborového přeběhlíka.
Nemám nijak zásadní zkušenosti s programováním nad rámec vzdělávacího programu. Dokážu programovat low-end, ale čím hlouběji to jde do hardware, tím méně se mi to líbí. Z programovacích jazyků mám zkušenost s C, C#, Java, Matlab, Python (i MicroPython) a mnou osobně nenáviděný VHDL (i VHDL-AMS). Velmi, velmi povrchně jsem si vyzkoušel i databáze a tvorbu webů (klasika - SQL, PHP, ...). Základní zkušeností mám s neuronovými sítěmi, fuzzy logikou, PLC či genetickými algoritmy. Psal jsem např. kódy pro metodu konečných prvků ve fyzikální problematice či software pro zpracování fotografií z družice (to byl jen demonstrátor, ne reálná aplikace).
Mimo programování - umím prezentovat, mluvit a vystupovat, mám velmi kvalitní angličtinu (zahraniční stáže - studijní i vědecká; Španělsko, USA), němčina mi nedělá problémy (jsem původem z pohraničí), začátečnická španělština/katalánština. Matematiku a fyziku mám velmi rád a ony mají rády mne. Pracovní zkušenosti mám v jednom úspěšném start-upu, ale tam jsem se nepodílel na odborné práci, nicméně načichl jsem atmosféru, trochu nahlédl do problematiky, řešil organizační věci, zákazníky atd. Dále jsem pracoval na jedné katedře v rámci matematicko-fyzikálního modelování (primárně COMSOL). Byl jsem několik let v německém elektrotechnickém korporátu, kde jsem se specializoval v technologii výroby high-tech elektroniky. Zkušenosti jsem nabral i v marketingu (státní i soukromá sféra).
Ještě bych dodal jednu otázku: Praha nebo Plzeň? K oběma městům mám velmi vřelý vztah, dovedu si v nich představit žít. Jak to vnímáte vy v rámci pracovních nabídek, výškou mezd, cenou nájmů, ...?
Luboš