A co bude, až dokončí školu?
Obyčejné nekvalifikované ucho, pravda s papírem, který neznamená absolutně nic, jen to, že smí pracovat, ale nic více to není. Pořád chybí praxe a možná jsem stará škola (dělám to 22 let), která se učila od staré gardy, ale každá práce se musí umět od základů, jinak nikdy nepochopíš principy a podle toho to bude vypadat. Je spousta idiotů (bez urážky, ale tak to prostě je), co naprojektují např.: kondenzátory, potom je vyrobí, ale je jim úplně jedno, že tam ten vodič dostane po půl hodině nadávání a pěti panácích. Takových je mraky, zrovna kondenzátory a kompenzační rozvaděče jsou v tomhle směru krásným příkladem toho, jak se to nemá dělat. Tyhle myslitele bych k tomu postavil a kopal do zadele tak dlouho, že už by nikdy nic takového nenavrhli. Stejně jako když chceš ukazovat prstem, musíš to umět udělat sám. To je základ a to my nikdo nevymluví.
Samozřejmě na stavby už roky nejezdím, ale sedím u Solidworks projektuji a lezu na dílnu, kde si řídící jednotku vyrobím, napíšu a předám k výrobě rozvaděče, ale všechno je na moje triko. Také to potom (hlavně ty složitější) musím přezkoušet, kompletně zdokumentovat, ale i tak jsem minimálně 2x týdně někde na stavbě, zpravidla s měřáky a telefonem na uchu, protože je to všechno jinak a co s tím. Takže ano, každá práce se musí naučit už od základu, jinak to prostě nejde a můžeš tu povídat o chudých regionech co chceš, dělám po celé ČR, ale i v zahraničí (třeba špitál v Mnichově jsou moje dílu, od projektového plánu po zapojení všech rozvaděčů a kritické techniky). A ano, i kluci si zahráli na zedníky, protože jinak by ten diesel do toho špatně postaveného baráčku nikdy nedostali ... chtít úpravu po stavební firmě, ale ano, za dva tři měsíce možná.
Díky tomu jsem tam kde jsem a vybírám si, ale to si člověk může dovolit až za nějakých pár let. Mimochodem, ty stavby, zejména v Praze potom tak vypadají a nic nepotěší více, než magor z PRE (jo, má papír), který na tebe řve, proč není HDO udělaná 50 mm2 vodičem. Takových lidí je dost, možná berou velké peníze, ale neumí absolutně nic a nechápou, ani co to HDO je a takových perliček z praxe znám více. Dělat veřejné osvětlení v Praze ... ani kdyby mi platili zlatem, protože to je peklo (navíce každá lampa je plná vosích hnízd), dotáhnou ti to na multikáře, kde to leželo roky v bahně (nafotíš, vytelefonuješ a víte oba, že to prostě fungovat nebude), ale stejně to tak chtějí. Takže zavřít silnici, sehnat plošinu, kuklu proti vosám a šup na to. Pak jen čekat, kdy se někdo ozve. To je realita, všichni chtějí všechno levně, rychle a podle toho to vypadá. O těch polských zásuvkách, kde ty svorkovnice nedrží ani nemluvím (16A by se to rozteklo). Tak vypadá Praha a novostavby, tak mě prosím nepoučuj, jak se má co dělat. Dělej si to jak chceš, ale nesuď druhé, že to dělají jinak a mají jiný, třebaže dle tebe zastaralý názor. Není nic lepšího než stát, čekat až to někdo udělá 2x špatně a efektivně tak využít čas ... zejména, když děláš sám na sebe. Pro dodržení termínů ideální.
P.S.: Ukrajinec bude dělat dobře, když mu budeš non-stop dýchat na záda, jakmile zmizíš, začne jejich typické ... to dobrý a mávání rukou.