Myslím, že dnes už je to skoro jedno, většina routerů a providerů blokuje příchozí porty díky NAT, WiFi už běhá na WPA, a pokud člověk nedělá vysloveně blbosti (sdílení C: bez hesla do celé sítě apod.), tak podle mě nebezpečí moc nehrozí. Navíc když si člověk ukládá třeba hesla do prohlížeče, tak Chrome automaticky čekuje databázi uniklých hesel a hlásí taková, která jsou slabá.
NAT jako firewall?

NAT rozhodně nesupluje funkci firewallu. Navíc zvláště v době kdy spoustu lidí má IPV6 a každé zařízení má public ip mě to přijde poněkud úsměvné. Krom toho si představte, že dneska máme spoustu smart zařízení. Televize, pračky, vypínače, světla, žárovky... Které se připojují do internetu. Každé takovéhle zařízení v případě hacknutí lze použít jako proxy pro další hacky na síti.
WPA: WPA nezaručuje nic víc než že se do Vaší sítě připojí člověk který zná heslo (otázka je kde ho získal) a že provoz na síti je šifrovaný.
Typický use-case: Přijde k vám soused na návštěvu. Chce se připojit k Wifi. Opravdu mu dáte "klíče" od Vaší sítě aby Vám skenoval otevřené porty, ovládal Vám Vaší televizi, rozsvěcel světla (ne smart vypínače nemají hesla a ani https :-)), zkoušel exploity na síťové prvky, NASky atp.? Koukal se kdo k Vám chodí a kdo chodí po dvorku (ani kamery to dneska se zabezpečením nepřehání) ? Já tedy o to nestojím.
K původní otázce (doma to mám takhle):
- untagged + maintanence VLAN (ovládání síťových prvků - switche, ap když to zařízení umí ...)
- VLAN pro kamery (úplně odríznutá od internetu)
- VLAN pro hosty (internet)
- VLAN pro IOT které vyžadují cloud (internet)
- VLAN pro IOT které nevyžadují cloud (bez internetu)
- VLAN pro domácnost (PC, mobily, televize, chromecasty, NAS... - internet)
V brzké době ještě hodlám rozdělit VLAN pro domácnost na tři další (SmartTV a chromecasty mám nový tak jsem se tím ještě neměl čas zabývat):
- VLAN pro PC
- VLAN pro servery - NAS, HomeAssistant
- VLAN pro ostatní prvky (mobily, televize, chromecasty) ... Nevidím jediný důvod proč by mě televize měla šahat na PC. Akorát budu muset zjistit co AndroidTV potřebuje za porty kvůli streamování, mirroru obrazovky...
Všechno dobře ofirewallovat, dovnitř zakázat traffic který není ESTABLISHED, RELATED a traffic potřebný k provozu sítě (speciálně IPV6)
Pointa je, že na světě je tolik totálně laxních lidí, že hackeři se snadněji zaměří na ně než na mě.
To je jako nechávat odemčený dům a klíčky v zapalování auta -- Na světě je spoustu laxních lidí co nechávají klíčky v zapalování od lepších vozů než mám já a i mnohem majetnějších lidí kteří nechávají odemčený dům -- ale když už zloděj najde odemčený dům nebo klíčky v zapalování, je mu to jedno. Prostě ukradne co se dá...