Aha, praktik, co hackl banku, aby to někomu ukázal.
Kdysi jsem známému ukázal, jak se nabourat do banky, kde zrovna dělal audit, nevěřil mi to, dokud to neviděl, jak jsem to jednoduše udělal.
TOS asi úplně nepochopil kontext. Nejde o to z ty banky ukrást miliardy; potenciálně velmi nebezpečným incidentem je už to,že se ti do sítě klidně i jen administrativy dostane zařízení, který tam nemá co dělat.
Už to samo o sobě je bezpečnostní incident,který máš povinnost hlásit,a může mít personální důsledky. Dál je to GDPR incident, který v případě,že se prokáže nějaká nedbalost na straně firmy,může mít za následek mnohamilionový flastr.
A co by se dělo, kdyby se útočník dostal k něčemu cennějšímu, např osobním údajům a přes ně se povedl nějaký spearfishing útok,si radši ani nepředstavuj.
To je to o čem píšu, nicméně síťová bezpečnost je přeceňována, můj "hack banky" byl na aplikační úrovni. Pokud chci narušit bezpečnost, tak si síťovou vrstvu skoro nikdy nevybírám, všichni se na ní strašně soustředí a bývá to většinou nejsilnější článek řetězu, na aplikační úrovni je mnohem více možností a je to často jednoduší.
Kdysi jsem přišel na pohovor bezpečáka do CCS (dělají platební karty k tankování) a ukázal jim chyby v bezpečnosti, kterým taky nevěřili, a nakonec mě nevzali, protože personalista byl silně proti právě kvůli tomu, že jsem jim to naboural i ukázal.
Dneska už se tím nezabývám, jako ne že by to nešlo, jako spíš že číst někomu maily s milenkou pro mě opravdu není věc, co by mě naplňovala.
V dnešní době hackuji čistě bankovní systém legálně, prostě zabývám se financemi, a pak dělám finanční operace, co mi vynesou peníze, něco mezi spekulantem a investorem. Když začal Covid, tak jsem obešel pár bank, napůjčoval si peníze a v krizi investoval. To je to o čem mluvím, proč někomu vykrádat kreditku, když to jde o tolik snadněji a legálněji ve větším množství?
Proč bych nabourával lidem účty, když oni vyděšení ze zpráv mi všechno sami prodají pod cenou a pak vyděšení z inflace to ode mě koupí o miliony dráž? Nemusím ty lidi ani vidět, oni je obslouží na pobočkách bank.
To je ten můj praktický úhel pohledu. Možná proto měl se mnou ten personalista problém mě přijmout. Já totiž nekradu ne kvůli morálce, ale jednoduše řečeno proto, že je to hodně práce s malým ziskem a fungovat legálně je snadnější a finančně výhodnější.
A tady představa týpka, jak mu někdo nabourává domácí kamery, aby mu vykradl barák je více než úsměvná, žije úplně mimo realitu. Člověk co by to zvládl mu nepůjde asi ukrást televizi, půlka těch zlodějů jsou lidi na perníku co prokopnou dveře, jen aby měli na další dávku, toď všední realita.