PS: mě to zadání takto zapsané jasné není. Ale neznám kontext, v jakém se Martin ptal. Na 50% chtěl otočit soubor po řádcích, na 50% po bajtech (a na 0% skutečně otočit binárně :p)
Popravdě mi to u toho pohovoru je často fuk, jde o přístup a "přemýšlení nahlas". Je to vodítko ke složitějším otázkám.
1) otaci se binarni soubor po bajtech nebo textovy soubor po radcich?
2) jestli textovy soubor, tak resime ruzne konce radku?
3) jestli textovy soubor obecne (tedy ruzne unicode varianty), resime BOM?
To jsou náhodou pěkné doplňující otázky. Bohužel "běžný Franta kandidát" se tomuto ani nepřiblíží... často bojuje už s tím, jak ty řádky vlastně uložit do paměti.
Za mě jsou smysluplné otázky jednoznačné plus, u kandidáta na seniora je dokonce očekávám.
Přesně tak. Dobré otázky znamenají, že ten člověk má nějaký rozhled, zkušenosti a není to jen tupý bušič kódu.
Jen taková šťouravá otázka, píšeš libovolný programovací jazyk, pokud bych tam přišel s řešením bash -c 'tac ./soubor',
bylo by to považováno jako splnění a mohl bych domů?
Ten pohovor není jen test na splnění, takže by pochopitelně následovala otázka na to, jak a proč to asi uvnitř funguje a jestli by ten bash byl opravdu nejlepší řešení.
Zatím to na mě s bashem ale nikdo nezkusil
Nicméně celé tohle vlákno je o algoritmizaci, takže jazyk opravdu až tak důležitý není. Popravdě jsem za posledních hmm 15 let v projektech viděl C/C++, Python, Javu, Golang... dobrému programátorovi to přeučení zase tak dlouho netrvá.