USB box na 3,5'' disk, který bude fungovat dýl než měsíc

Re:USB box na 3,5'' disk, který bude fungovat dýl než měsíc
« Odpověď #15 kdy: 12. 02. 2022, 14:59:06 »
S Evolveo bohužel nemám dobré zkušenosti. Možná se zlepšili, ale snad všechno co jsem od nich měl (včetně těch SATA adaptérů) šlo do kytek

Firma, kde dělám, provozovala v minulosti i počítačovou prodejnu. Přijel obchodní zástupce tenkrát ještě značky Evolve, přejmenovali se až později, a nabídl, že když jim vyčleníme nějakou vitrínu, tak nám tam nechají na skladě jejich sortiment a zaplatíme to, až se to prodá. OK, alespoň neležely peníze ve vystaveném zboží. Většina věcí z té vitríny skočila na reklamaci a to leckdy i 3x, takže vrácení peněz. Rychle jsem s tím tenkrát skočili. Teď, když se občas s nějakým výrobkem prodávaným pod značkou Evolveo setkám, tak už to asi není taková hrůza, ale já už od nich nic nechci. Tenkrát mě asi nejvíc dostaly vodotěsné sportovní hodinky, které šly opakovaně na reklamaci, protože se jim zapařilo sklíčko.

MKzB

« Odpověď #16 kdy: 12. 02. 2022, 17:48:56 »
Mě spíš napadá, aby nebyl problém v napájení. V jakém stavu máte elektrorozvody? V první řadě bych zkusil napájet kvalitnějším zdrojem, nebo aspoň připojit přes přepěťovou ochranu.

k3dAR

• 2 932
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 12. 02. 2022, 20:27:40 »
Mě spíš napadá, aby nebyl problém v napájení. V jakém stavu máte elektrorozvody? V první řadě bych zkusil napájet kvalitnějším zdrojem, nebo aspoň připojit přes přepěťovou ochranu.
a skounout SMART toho disku jake mel maximalni teploty ;-)

« Odpověď #18 kdy: 12. 02. 2022, 22:45:53 »
Nikdy jsem žádný problém s životností usb boxu neměl Mám Icyboxy dva Axagon i-teca plus několik nepoužívaných na usb1  ;) Co mě fakt trápí je teplota 3,5'' disků! Mám pouze WD a nejhorší jsou teplotně 640gb o něco lepší 1tb. nejlépe mi nejméně hřejou wd red 4tb. Nejhorší je že za pokojové teploty brzy dosáhnou 40 stupňů a více. O letních parných dnech ani nemluvě. Problém je špatný, prakticky žádný odvod tepla. I když jsou všechny boxy v hliníkovém obalu uvnitř sedí na jen plastu a přenos tepla na hliníkový obal je minimální. Prosím řeší to někdo nějakými mechanickými úpravami?

« Odpověď #19 kdy: 13. 02. 2022, 14:23:28 »
A jde vyloženě jen o zápis, nebo vadí i hodně čtení? Mám čtyři tyto Ugreeny z Aliexpressu a myslím tím proteklo už 100 TB a dobrý. Umí to UAS. Na 3,5" disk se tam připojí 12V adaptér. Kvůli chlazení pod 40 stupňů na to foukám velkým pomalým větrákem.

https://www.ugreen.com/products/usb-3-0-to-sata-hard-drive-adapter

« Odpověď #20 kdy: 13. 02. 2022, 16:48:50 »
Ještě mě napadlo, jestli to třeba není USB3 hostem? Totiž ten stejný adaptér Ugreen se chová divně zapojený do Raspberry Pi 4, vždy za několik dní se objeví chyby a je potřeba celou Raspberry restartovat. Čím to je jsem nezjistil, dal jsem tam i napájený USB3 hub, ale nepomohlo. Zkusím ještě vypnout WiFi. 5GHz nějak s USB3 kolidovalo.

Ten stejný adaptér v serveru HP bez problémů měsíc i víc.

« Odpověď #21 kdy: 13. 02. 2022, 17:32:30 »
Zajímavá teorie, že by wifina mohlo rušit usb přenos ,vždy to bylo obráceně(usb rušilo wifinu). A Mimochodem ono kolidovalo s 2.4GHz , ne s 5GHz Wifinou. (Ale může to být matoucí když USB 3.0 jede na 5GHz, ale to je frekvence "dat" a ne frekvence vyzařování, ta je poloviční ) ... Tedy pokud to nebude USB 3.1 10Gbps(jsme tam kde jsme byli)

Ten Axagon  EE35-XA3 má jednu vadu : má "plastové lyžiny" (které se přilípnou nadisk) a když se zasouvají do drážek Al rámečku tak  se z nich odrolují plastové piliny

« Odpověď #22 kdy: 13. 02. 2022, 19:35:47 »
no to WiFi je citlivější a bude to hned vidět, ale asi to může rušit i opačně, jen je potřeba čekat dýl?

ještě v době USB2 se občas objevovalo v dmesg
Kód: [Vybrat]
usb usbX-portY: disabled by hub (EMI?), re-enabling...
s USB3 jsem toto neviděl, možná už se to prostě nehlásí, ale typoval bych, že to musí nastat častěji než na USB2

« Odpověď #23 kdy: 14. 02. 2022, 14:31:13 »
Ten Axagon  EE35-XA3 má jednu vadu : má "plastové lyžiny" (které se přilípnou nadisk) a když se zasouvají do drážek Al rámečku tak  se z nich odrolují plastové piliny

Jsou to LIŽINY (od staročeského "líha"); asi nějaká divná série, já jich mám nasazena cca 10 a zrovna dneska potřebuju další 3, nikdy problém s tolerancí plastových dílů nebyl; většina mi jich běží cca 3 roky v kuse bez jediné chyby.

Jinak pro větší sekvenční zápisy vřele doporučuju se širokým obloukem vyhnout SMR diskům. Ty jsou OK pro sekvenční zápis na PRÁZDNÝ disk a pro převažující čtení, ale intenzivní náhodné přepisy již existujících dat jsou zpravidla naprostá katastrofa.

« Odpověď #24 kdy: 15. 02. 2022, 18:34:16 »
Co ti brání v tom, koupit si originální externí disk od WD a nebo Seagate?!
Já osobně používám WD, ze setrvačnosti, a dávám je ke všem serverům jako backup. Ty disky tam vydrží cca. 4-5 let při stálém zapojení a střídání 1-2-3.

« Odpověď #25 kdy: 15. 02. 2022, 19:25:43 »
Co ti brání v tom, koupit si originální externí disk od WD a nebo Seagate?!
Tohle důrazně nedoporučuju. Hlavně proto, že nemáš jistotu, co bude konkrétně vevnitř za disk a může tam být (a nejspíš i bude) nějaký SMR krám. Takhle jsem se kdysi spálil s externím 2,5" diskem.

« Odpověď #26 kdy: 15. 02. 2022, 19:28:28 »
K tomu jsou minimálně dva důvody:
1) je to levnější
2) do toho "hotového" nevidíš, co tam dali za disk, a pak se můžeš divit, že tam dali SMR jebku
3) to "hotové" je většinou nerozebiratelné, takže nemůžeš podle potřeby výměnou disku přifouknout kapacitu a původní disk strčit třeba do NASu
4) u 2,5" externích disků Samsung už dávno zavedl vyfikundaci (kterou někteří další výrobci hbitě opajcovali), že ten disk uvnitř vůbec nemá SATA rozhraní, alébrž z něj vede rovnou USBčko. A samořejmě to nemá konektor, ten je jen na boxu, a k disku vedou jen tenoulinké a choulostivé vlásky. A to do jiného zařízení prostě nezrecykluješ a při poškození boxu budeš mít velkou piplačku s tím, aby ses jen dostal k datům na SVÉM disku. To kuwa nechceš.
5) spousta těch "hotových" má datový kabel pevný a nevyměníš ho, ani kdyby ses postavil na řasy. To fucked nechceš.
6) zrovna externí boxy od WD řady MyBook měly tu bezvadnou pičičárnu, že firmware měly nahraný na tom disku uvnitř, a pokud se poškodil obsah stopy 0, nejenže jsi nic nepřečetl a data ti z toho musel někdo vybavený vydloubat (což po záruce bylo cca za 10 tisíc, o prodlení v řádu minimálně jednotek dnů nemluvě), ale zákazník neměl žádný způsob jak do toho krámu po výměně disku firmware dostat, takže jsi to mohl celé akorát zahodit.
7) skládačka má tu výhodu, že v ní můžeš disk podle potřeby měnit, takže při některých způsobch použití si koupíš n disků a jen jeden box. A představ si, VŠECHNY ty disky v něm pak chodí a používáš ten, který zrovna potřebuješ, a ušetříš hromadu škvarků.

Závěr: externí disk "hotový" nikdy, ani za zlatý prase.
P.S. co se týče externích disků od třeba Verbatimu, to jsou už léta tak poruchové sračky, že si je koupí akorát šílenec.
« Poslední změna: 15. 02. 2022, 19:34:28 od Marek Staněk »

« Odpověď #27 kdy: 15. 02. 2022, 19:35:38 »
K tomu jsou minimálně dva důvody:
1) je to levnější
2) do toho "hotového" nevidíš, co tam dali za disk, a pak se můžeš divit, že tam dali SMR jebku
3) to "hotové" je většinou nerozebiratelné, takže nemůžeš podle potřeby výměnou disku přifouknout kapacitu a původní disk strčit třeba do NASu
4) u 2,5" externích disků Samsung už dávno zavedl vyfikundaci (kterou někteří další výrobci hbitě opajcovali), že ten disk uvnitř vůbec nemá SATA rozhraní, alébrž z něj vede rovnou USBčko. A samořejmě to nemá konektor, ten je jen na boxu (v lepším případě, v horším je tam pevnej kus nejlevnějšího dostupnýho kabelu s nějakým konektorem z popelnice, který nic nevydrží), a k disku vedou jen tenoulinké a choulostivé vlásky. A to do jiného zařízení prostě nezrecykluješ a při poškození boxu budeš mít velkou piplačku s tím, aby ses jen dostal k datům na SVÉM disku. To kuwa nechceš.
5) spousta těch "hotových" má datový kabel pevný a nevyměníš ho, ani kdyby ses postavil na řasy. To fucked nechceš.
6) zrovna externí boxy od WD řady MyBook měly tu bezvadnou pičičárnu, že firmware měly nahraný na tom disku uvnitř, a pokud se poškodil obsah stopy 0, nejenže jsi nic nepřečetl a data ti z toho musel někdo vybavený vydloubat (což po záruce bylo cca za 10 tisíc, o prodlení v řádu minimálně jednotek dnů nemluvě), ale zákazník neměl žádný způsob jak do toho krámu po výměně disku firmware dostat, takže jsi to mohl celé akorát zahodit.
7) skládačka má tu výhodu, že v ní můžeš disk podle potřeby měnit, takže při některých způsobch použití si koupíš n disků a jen jeden box. A představ si, VŠECHNY ty disky v něm pak chodí a používáš ten, který zrovna potřebuješ, a ušetříš hromadu škvarků.

Závěr: externí disk "hotový" nikdy, ani za zlatý prase.
P.S. co se týče externích disků od třeba Verbatimu, to jsou už léta tak poruchové sračky, že si je koupí akorát šílenec.

« Odpověď #28 kdy: 15. 02. 2022, 20:28:25 »
Otázka je tedy spíše k čemu to používáš.

Máš-li na tom zálohu nebo jestli na tom máš provozní data.
Na zálohu je ti šumafuk co tam, nebo jak, je to vevnitř, je na to 3 roky záruka a většinou je to jeden z více disků, přičemž data jsou na serveru/počítači.
Pakliže tam máš provozní data tak to děláš blbě a radši si pořiď NAS např. QNAP. A externí disk používej na zálohu NASu.

A jestliže chceš mít bezpečnost, ale nechceš NAS tak WD má dual disky s možností RAID, nic lepšího nevymyslíš.

To že výrobci používají USB převodník přímo na disku je naprosto normální již dlouhou dobu.

Stěžuješ si na kvalitu rámečků, vychvaluješ si vlastní disky, ale kupodivu to asi nepoužíváš, a nebo se na to nemůžeš spolehnout. Mně by osobně šmejklo abych neustále řešil jakýkoliv takovýto banální problém. Prostě externí disk si kupuji aby fungoval a ne kvůli tomu abych se vyjadřoval k jeho pajšlům.

« Odpověď #29 kdy: 15. 02. 2022, 20:49:24 »
Prostě externí disk si kupuji aby fungoval a ne kvůli tomu abych se vyjadřoval k jeho pajšlům.
Jenže ten pajšl je pro funkci zásadní ;-). K normálním (tj. třeba SATA, ne nějakým USB paskvilům) diskům najdeš podrobnější technické informace (vč. toho, jestli to je SMR), recenze, případně negativní zkušenosti nebo informace o poruchovosti; ke krabici s USB kabelem obsahující disk jen sotva. A pokud si disk kupuju k tomu, aby sloužil, tak asi chci, aby sloužil spolehlivě a choval se jak potřebuju a ne jako náhodná černá skříňka.