Zdravim,
po par letech jsem se rozhodl, ze si doma opet stvorim file-, web-, ftp-, cokoliv-server. Od kamarada jsem dostal stary srot (nejaky Intel 2.4GHz, 2x 512MB RAM, 2x 80GB HDD), na nej nainstaloval cisty Debian a zacal se snazit. Vcelku uz vsechno funguje, jednou z vyjimek je pristup na externi disk.
Mam 2TB Caviar Green v externim USB 2.0 boxu. Na Windows 7 i na Debianu, nainstalovanem na notebooku, funguje krasne, prenosove rychlosti kolem 23-28MB/s. Problem je u serveru, kde se rychlost kopirovani pohybuje kolem 1MB/s. Viz. vypis z hdparm
# hdparm -Tt /dev/sdc1
/dev/sdc1:
Timing cached reads: 150 MB in 2.00 seconds = 74.85 MB/sec
Timing buffered disk reads: 4 MB in 3.64 seconds = 1.10 MB/sec
Osobne bych si predstavoval spis neco takoveho (z jednoho fora, diskuze tykajici se rychlosti pristupu na externi disk):
/dev/sdc1:
Timing cached reads: 1904 MB in 2.00 seconds = 952.06 MB/sec
Timing buffered disk reads: 96 MB in 3.06 seconds = 31.35 MB/sec
Vypada to, jako kdybych jel na USB 1.1, vzhledem k te rychlosti, ovsem pripojil jsem si k serveru monitor, nahledl do biosu a ukazalo se, ze mam zapnute USB 2.0. Zkousel jsem zvysit i "power" v portech, zadna zmena.
Zrejme to bude souviset i s dalsi veci - v cca 8 pripadech z 10 se disk pri startu neprimountuje. Hlasi to chybu "Unable to ennumerate", posleze "Special device /dev/sdc1 does not exist" ... az nakonec si disku vsimne (hlasky "assuming drive cache" - po prihlaseni do systemu disk bez problemu mountnu. Pokud probehne mount uz pri startu, tak je take vse ok.
Zkousel jsem pro jistotu vsechny usb porty (6), ale beze zmeny. A jeste neprilis relevantni poznamka na okraj - usb tiskarna jede ok.
Tak prosim o radu, uz jsem si i pujcil jiny disk od kamarada a ten se chova stejne - tj. na serveru spatne, jinde vyborne ...