Každý má trochu jiný obličej a potebuješ aby ty brýle seděly a nikde netlačily - v Optice si klidně vyzkoušíš 10 různých modelů, vzájemně je na nose porovnáš, než si jeden vybereš, teprve pak ti do nich připraví a zasadí vhodná skla.
Souhlasím, že tohle je validní připomínka. Já mám tedy nejspíš nějaký nestandardně univerzální obličej, protože mi všechny brýle sedí tak nějak stejně, a detaily poznám stejně až po několikadenním nošení.
tady je zrejme rada rodicu teoretiku (a teoretiku kratkozrakosti).
Bohužel nejsem teoretik krátkozrakosti, mám ji docela zásadní a brýle nosím nonstop, bez nich pořádně nevidím ani na blízko (což je způsobeno mj. tím, že mám na jednom oku -3.5 a na druhém -5.5, takže nejde udělat rozumný focus oběma).
s brylema chodim jen a jen za osvedcenou optickou. stravim tam spoustu casu.
A co tam spolu tak dlouho děláte
? Já si vždycky pozoufal že nejlevnější obroučky stojí 1500, pak mi změřili PD která se nemění a můžeš si ji změřit i sám, já jim u brýlí na blízko řekl že na to mám jiný názor a stejně to chci jinak (
https://jenda.hrach.eu/w/bryle#boj_s_ostrenim_a_fuzni_konvergenci), pak vyplnili formulář s optickou hustotou a povrchovou úpravou, pak mi vnutili pojištění a pak to bylo.
Je potřeba zjistit, co vlastně potřebujte ("změřit zrak").
Samozřejmě, ale tohle není rozumné dělat u optika, protože ten jen změří zrak (buď pomocí sady čoček a koukání na tabuli, nebo dokonce jen autorefraktometrem bez rozkapání očí což dává výsledky pochybné důvěryhodnosti). Ve skutečnosti ale s jakoukoli netriviální krátkozrakostí chceš třeba ještě vyšetřit oční pozadí a to fakt optik nedělá, taky se třeba na preventivní prohlídce třeba měří nitrooční tlak což AFAIK optici nedělají. Proto jsem psal, že nepotřebuju optika, ale očního lékaře naopak jo. Bohužel když se podívám na množství očních lékařů vs. optiků a obsazenost jejich termínů, tak je to přesně naopak.
A to nemluvím třeba o multifokálních brýlích, bez kterých si dnes neumím představit řízení auta - zase vidím ostře dopravní značky a všelijaké tabule a současně budíky na palubní desce. Optik se mnou při měření strávil asi hodinu, ale stálo to za to.
Zajímavé, co se u nich ladí? To mají nějaký simulátor multifokálních brýlí (ve stylu toho běžného kde vyměňuješ čočky)? Jsem myslel že se změří korekce do dálky, schopnost akomodace a z toho se řekne kolik potřebuješ ubrat v dolní části a pak už se čočka spočítá jediným způsobem.