Školy včetně VŠ jsou prostě součást systému a mají svůj velký přínos, ovšem rozmazleným Evropanům (včetně těch na zaostalém Východě EU, ne ekonomicky zaostalém, ale s primitivním myšlením) to zřejmě nedochází. Že se na VŠ hlásí z velké většiny lemplové není chyba škol, ale systému, že není školné a kdejaké líné pako se na VŠ dostane (akorát neprojde prvákem, ten filtr by měl být dříve).
Tak pojďme do flamu, ad1) vsadím se že VŠ máš nebo studuješ a tady řeknu to co říkal můj bývalý šéf o zaměstnancích ve firmě "přeci si nebudou srát do vlastního hnízda". Já jsem byl vždycky cílevědomý, takže jsem si do vlastního hnízda kolikrát nasral, protože jsem věděl že mám na to postavit si lepší, ale někteří lidé jsou omezení a lepší si nepostaví, tak to svoje brání hlava nehlava, pro mě nepochopitelné, ale beru to.
Tak a teď k věci. Hlavní argument VŠ lidí je, že VŠ tě naučí správnému způsobu myšlení. Například když se ptáš "je to dobré", tak zhodnotit "podle jakých měřítek". Paradoxně se velmi brání uplatnění tohoto způsobu myšlení na studium VŠ, tam se o měřítkách mluvit nesmí, protože se nesmí dávat měřítko peníze a nic, a přínos studia VŠ je vysokoškoláky obhajován vysloveně esotericky, tedy tím způsobem myšlení "řekni měřítko", které tam sami nechtějí dát.
Většina VŠ i profesorů se shodne na tom, že VŠ člověk nedělá pro peníze. Ad3. statistiky o vyšším příjmu vysokoškoláků nelze brát jako důsledkové, protože neexistuje studie, která by vzala lidi přijaté na VŠ, dala jim stejné prostředky (tj. 5 let času živení státu + rodiči + peníze na studium) a nechala stejné lidi utvářet si vlastní život sami. Tzn. studium VŠ nemusí nutně vést k vyššímu příjmu, příčina vyššího příjmu může být výběr inteligentnějších lidí na studium a jejich podpora po 5 let.
Nicméně, a vraťme se k tomu, VŠ profesoři sami říkají, že VŠ se nestuduje pro peníze. Paradoxně studentni se nehlásí na VŠ kvůli tomu, aby se naučili lépe myslet, ale aby se měli lépe, a VŠ jim sama říká, že toto jim splnit nedokáže.
Ad4) síto, když vezmu nákladovost VŠ, to je ušlý příjem při dnešní průměrné mzdě cca. 2,5mio Kč + 1 mio ze státního rozpočtu na studium, tj. cca 3 mio, tak pokud bych to bral tak, tedy že VŠ má vyselektovat schopné a chytré za 3 mio během 5 let, tak to osobně zvládnu udělat značně rychleji a levněji.
Vraťme se k institucionálnímu školství. Je to trošku OT, ale ok. Důvod školství je průmyslová revoluce, tj. od začátku 20 století nejsou potřeba otroci, ale kvalifikovaní otroci. VŠ má produkovat kvalifikované otroky. Což se třeba dozvíme i z politických přestřelek z ministerstva průmyslu a obchodu, že jim školy neprodukují dobré otroky. Tj. doktor ani po 5 letech VŠ není schopný píchnout injekci, aneb realita dnešního školství. Ani zde, alespoň v ČR, to je produkce kvalifikovaných otroků školství funkci neplní moc dobře.
Pokud někdo chce mít peníze, a to zopakuji zde, tak bych si o tom zjistil informace od kapacit v oboru. Koho byste si vzali jako kapacitu v oboru na peníze. Já bych si jako měřítko určil množství peněz, co člověk má. Takže z tohoto hlediska bych si jako kapacitu v oboru peníze vybral Billa Gatese (bez VŠ), Mark Zuckerberg (bez VŠ), Elon Musk, Richard Branson atd.
Vezmu tedy největší kapacitu v oboru peníze, podle měřítka peněz, tj. ten způsob myšlení co VŠ propaguje, mám tu to měřítko, a to je Elon Musk. Elon Musk vysloveně tvrdí "informace jsou k dispozici zdarma nebo téměř zdarma, kdyby někdo z mého HR vyžadoval VŠ, tak ho vyhodím".
A pokud mi VŠ prokazatelně nezlepší životní úroveň (a opět připomínám, že to že VŠ vydělávají více není prokázaný důsledek VŠ, ale možná příčina toho, že obecně schopnější a chytřejší lidé se dostanou na VŠ) tak k čemu?
A prokazatelně schopný člověk si vydělá často víc i jako řemeslník, vidím to u svých známých.
S čím souhlasím, VŠ je nejjistější a také nejtěžší cesta k o něco lepšímu životu střední vrstvy, kde se celý život strachujete. Pokud bychom chtěli produkovat schopné, šťastné a bohaté lidí, tak se nebudeme na VŠ učit jak dělat účetnictví, právo a já nevím co, ale budeme se učit, jak utvořit vizi, tým, najmout schopné lidi a vyjednávat. Ale jak říkám, jedná se o stroj na kvalifikované otroky co odvádí daně, ne na spokojené a bohaté občany co nepotřebují stát.