Kde je ajťákův ráj na venkově?

Re:Kde je ajťákův ráj na venkově?
« Odpověď #90 kdy: 29. 01. 2022, 21:13:34 »
Ostatní by si možná někdy měli naplánovat dovolenou v ČR. Protože tady nemáme jen Prahu a vidlákov. Možná se budete divit, že i mimo Prahu existují obchody, gymply, kroužky pro děti, a nemusíte je vozit do Prahy 🤦‍♂️. A na VŠ je pak snad už fuk, kam potomci jdou, vždyť jsou dospělí, a čím dál, tím lépe pro jejich budoucnost.

Jinak z mého pohledu ty nejvidláčtější dědiny (z pohledu vybavenosti) jsou právě okolo Prahy. Protože za vším se jezdí do metropole, a v obci jsou pouze domky a okolo pole s řepkou.

Přesně. Pod to by se dalo podepsat. Uvažování těchhle lidí mi hlava fakt nebere.

« Odpověď #91 kdy: 30. 01. 2022, 09:22:54 »
Presne. Znamej za svobodna na vesnici vysmatej. Pragl bud autem , nebo primestskej bus. Poridil babu , to jeste slo. Pak prisli decka a s jejich nastupem na osmiletej gympl v Praglu prisli problemy. Skola, krouzky, casem tanecni, plesy, diskoteky a jina zabava ... Mama/papa taxi do Praglu a zpet v jednom kuse. Nakonec decka zacali cim dal vic bydet u prarodicu a dneska jsou na VS a domu na vesnici jezdej vsichni jen na vikend. Znamej prespava v praci, jeho baba taky a decka u prarodicu. Ten barak je pres tejden prazdnej.

O těch školách jsem taky slyšel, ale přijde mi to zbytečné, takové to očekávání, že institucionální školský systém má nějaký smysl, prostě mi přijde, že nejlepší je samostudium a škola je takové nutné zlo, děti taky můžou chodit do místní střední, je jedno o čem to je, protože já mám vystudovanou střední školu "elektronické počítačové systémy" a na rovinu, jsou to ztracené 4 roky kompletně, kdyby mi dali ten papír, a nechodil jsem tam, výsledek by byl stejný.

Gympl taky zbytečnost, pokud někdo zná italki nebo skype, tak je lepší individuálka s učitelem na jazyk než třída o 20 lidech, to jsou informace co mám i z kurzu o učení jazyků, které potvrdila učitelka, co umí 5 jazyků a správnou výukou se zajímá, že skupinové jazykové lekce nemají žádný smysl.

Ad. kroužky, tak sport lze dělat i na maloměstě, i na maloměstě jsou fitka, hřiště, naopak se tam všichni tak nějak více znají a potkávají. V Praze je fitko anonymní, na maloměstě se tam lidi znají.

Všechno lze, když člověk hledá způsoby. Ad 2. spousta lidí je na vesnici šťastných i s řemeslnými profesemi, a na rovinu, přiznejme si to, schopný řemeslník si dnes vydělá víc než ajťák. Myslím, že velké množství vysokoškoláků je úplně zbytečných, protože stejně za šílených podmínek dřou bídu s nouzí a že jich takových znám.

Já se teda z Prahy přestěhoval na maloměsto a v mnohém mi to vyhovuje, nevyhovuje mi barák, protože mě manuální práce a zahrada nebaví, ale na maloměsto nedám dopustit.

Vesnice je specifický způsob života, prostě Prahu na vesnici nehledej, asi tak. Osobně jsem unavenej z některých městských lidí, co vyhledávají vzrušení a dopaminové nárazy, jednou diskotéka, podruhé kino, potřetí hypermarket, po páte kroužek keramiky, ale veskrze nemají k ničemu vztah a nedělají to dlouhodobě. Furt se jen baží za novými zážitky a na to samozřejmě je vesnice na prd.

Myslím, že i děti můžou být šťastné tím, že si třeba za práci vyberou řemeslo a udělají si firmu na stavění pecí na vesnicích, a skoro bych se vsadil, že si přijdou na lepší prachy než průměrnej pražskej vysokoškolák.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #92 kdy: 30. 01. 2022, 10:32:01 »
Myslím, že velké množství vysokoškoláků je úplně zbytečných, protože stejně za šílených podmínek dřou bídu s nouzí
Viděno takto velké množství lidí je zbytečných, nehraje roli, jestli mají VŠ.

Školy včetně VŠ jsou prostě součást systému a mají svůj velký přínos, ovšem rozmazleným Evropanům (včetně těch na zaostalém Východě EU, ne ekonomicky zaostalém, ale s primitivním myšlením) to zřejmě nedochází. Že se na VŠ hlásí z velké většiny lemplové není chyba škol, ale systému, že není školné a kdejaké líné pako se na VŠ dostane (akorát neprojde prvákem, ten filtr by měl být dříve).

« Odpověď #93 kdy: 30. 01. 2022, 11:32:58 »
Ještě se tu nikdo nezamyslel nad kombinací, kterou mají moji rodiče - v zimě v bytě v Praze, od jara do podzimu v přírodě na chatě (jsou důchodci, ale pro ajťáka, co dělá z domova je to stejné).
V létě si užívají venkov a přírodu, v říjnu chatu zazimují a přestěhují se do teplého bytu ve městě - neřeší topení na zimu a podobné věci. A od dubna zase z města pryč.
Se školními dětmi tohle nejde, to samozřejmě chápu.

« Odpověď #94 kdy: 30. 01. 2022, 13:37:15 »
Myslím, že velké množství vysokoškoláků je úplně zbytečných, protože stejně za šílených podmínek dřou bídu s nouzí

Školy včetně VŠ jsou prostě součást systému a mají svůj velký přínos, ovšem rozmazleným Evropanům (včetně těch na zaostalém Východě EU, ne ekonomicky zaostalém, ale s primitivním myšlením) to zřejmě nedochází. Že se na VŠ hlásí z velké většiny lemplové není chyba škol, ale systému, že není školné a kdejaké líné pako se na VŠ dostane (akorát neprojde prvákem, ten filtr by měl být dříve).

Problém vysokých škol nejsou ty školy jako takové, ale dvě věci:
  • velká část lidí si takhle uměle protahuje mládí...
  • ... aby pak navíc vykonávali práci, kterou mohou spokojeně dělat bez vysoké školy.
Ostatně zrovna pro IT to platí také. Pro tuhle práci vysokou školu fakt nepotřebujete. Potřebujete umět některé věci, které se spokojeně naučíte i sám. A co teprve pro mnohé další obory. Takže ten přínos je pak přesně v čem? V tom, že mají ty mladý, mámo, děti ve čtyřicet protože přece, mámo, ta "škola a kariéra, je to hrozný"?

Ono se to totiž hlavně nedá ani jedním směrem paušalizovat. Protože oba extrémy jsou špatně.
« Poslední změna: 30. 01. 2022, 13:39:05 od Martin Poljak »

« Odpověď #95 kdy: 30. 01. 2022, 13:38:27 »
V létě si užívají venkov a přírodu, v říjnu chatu zazimují a přestěhují se do teplého bytu ve městě - neřeší topení na zimu a podobné věci. A od dubna zase z města pryč.
Se školními dětmi tohle nejde, to samozřejmě chápu.

Jde. Záleží, jak si to domluvíte, to jednak, a druhak školní docházka není povinná, povinné je základní vzdělání.

« Odpověď #96 kdy: 30. 01. 2022, 13:38:42 »

Tak pojďme do flamu, ad1) vsadím se že VŠ máš nebo studuješ a tady řeknu to co říkal můj bývalý šéf o zaměstnancích ve firmě "přeci si nebudou srát do vlastního hnízda". Já jsem byl vždycky cílevědomý, takže jsem si do vlastního hnízda kolikrát nasral, protože jsem věděl že mám na to postavit si lepší, ale někteří lidé jsou omezení a lepší si nepostaví, tak to svoje brání hlava nehlava, pro mě nepochopitelné, ale beru to.

Tak a teď k věci. Hlavní argument VŠ lidí je, že VŠ tě naučí správnému způsobu myšlení. Například když se ptáš "je to dobré", tak zhodnotit "podle jakých měřítek". Paradoxně se velmi brání uplatnění tohoto způsobu myšlení na studium VŠ, tam se o měřítkách mluvit nesmí, protože se nesmí dávat měřítko peníze a nic, a přínos studia VŠ je vysokoškoláky obhajován vysloveně esotericky, tedy tím způsobem myšlení "řekni měřítko", které tam sami nechtějí dát.

Většina VŠ i profesorů se shodne na tom, že VŠ člověk nedělá pro peníze. Ad3. statistiky o vyšším příjmu vysokoškoláků nelze brát jako důsledkové, protože neexistuje studie, která by vzala lidi přijaté na VŠ, dala jim stejné prostředky (tj. 5 let času živení státu + rodiči + peníze na studium) a nechala stejné lidi utvářet si vlastní život sami. Tzn. studium VŠ nemusí nutně vést k vyššímu příjmu, příčina vyššího příjmu může být výběr inteligentnějších lidí na studium a jejich podpora po 5 let.

Nicméně, a vraťme se k tomu, VŠ profesoři sami říkají, že VŠ se nestuduje pro peníze. Paradoxně studentni se nehlásí na VŠ kvůli tomu, aby se naučili lépe myslet, ale aby se měli lépe, a VŠ jim sama říká, že toto jim splnit nedokáže.

Ad4) síto, když vezmu nákladovost VŠ, to je ušlý příjem při dnešní průměrné mzdě cca. 2,5mio Kč + 1 mio ze státního rozpočtu na studium, tj. cca 3 mio, tak pokud bych to bral tak, tedy že VŠ má vyselektovat schopné a chytré za 3 mio během 5 let, tak to osobně zvládnu udělat značně rychleji a levněji.

Vraťme se k institucionálnímu školství. Je to trošku OT, ale ok. Důvod školství je průmyslová revoluce, tj. od začátku 20 století nejsou potřeba otroci, ale kvalifikovaní otroci. VŠ má produkovat kvalifikované otroky. Což se třeba dozvíme i z politických přestřelek z ministerstva průmyslu a obchodu, že jim školy neprodukují dobré otroky. Tj. doktor ani po 5 letech VŠ není schopný píchnout injekci, aneb realita dnešního školství. Ani zde, alespoň v ČR, to je produkce kvalifikovaných otroků školství funkci neplní moc dobře.

Pokud někdo chce mít peníze, a to zopakuji zde, tak bych si o tom zjistil informace od kapacit v oboru. Koho byste si vzali jako kapacitu v oboru na peníze. Já bych si jako měřítko určil množství peněz, co člověk má. Takže z tohoto hlediska bych si jako kapacitu v oboru peníze vybral Billa Gatese (bez VŠ), Mark Zuckerberg (bez VŠ), Elon Musk, Richard Branson atd.

Vezmu tedy největší kapacitu v oboru peníze, podle měřítka peněz, tj. ten způsob myšlení co VŠ propaguje, mám tu to měřítko, a to je Elon Musk. Elon Musk vysloveně tvrdí "informace jsou k dispozici zdarma nebo téměř zdarma, kdyby někdo z mého HR vyžadoval VŠ, tak ho vyhodím".

A pokud mi VŠ prokazatelně nezlepší životní úroveň (a opět připomínám, že to že VŠ vydělávají více není prokázaný důsledek VŠ, ale možná příčina toho, že obecně schopnější a chytřejší lidé se dostanou na VŠ) tak k čemu?

A prokazatelně schopný člověk si vydělá často víc i jako řemeslník, vidím to u svých známých.

S čím souhlasím, VŠ je nejjistější a také nejtěžší cesta k o něco lepšímu životu střední vrstvy, kde se celý život strachujete. Pokud bychom chtěli produkovat schopné, šťastné a bohaté lidí, tak se nebudeme na VŠ učit jak dělat účetnictví, právo a já nevím co, ale budeme se učit, jak utvořit vizi, tým, najmout schopné lidi a vyjednávat. Ale jak říkám, jedná se o stroj na kvalifikované otroky co odvádí daně, ne na spokojené a bohaté občany co nepotřebují stát.

« Odpověď #97 kdy: 30. 01. 2022, 13:47:41 »

Tak pojďme do flamu, ad1) vsadím se že VŠ máš nebo studuješ a tady řeknu to co říkal můj bývalý šéf o zaměstnancích ve firmě "přeci si nebudou srát do vlastního hnízda". Já jsem byl vždycky cílevědomý, takže jsem si do vlastního hnízda kolikrát nasral, protože jsem věděl že mám na to postavit si lepší, ale někteří lidé jsou omezení a lepší si nepostaví, tak to svoje brání hlava nehlava, pro mě nepochopitelné, ale beru to.

Já to chápu: když utratíte několik až mnoho let studiem na VŠ a zároveň jste předtím typicky nic neuměl a byl dostatečně neschopný abyste se to ani nebyl schopen naučit, na té VŠ jste si vybifloval papír a tak teď můžete tvrdit, jak jste úžasný protože vy ho přece máte a jiný ne, pochopitelně to jednak nebudete pomlouvat a druhak si budete myslet, že všichni jsou stejní jako vy (protože nic jiného neznáte ani nejste schopen chápat) -- takže to nutně není možnost, ale určitě nutnost. Vtipné přitom je, že obvykle ani nebudete mít na to rozeznat rozdíl mezi formálním vzděláním a vzděláním ale to vám nebude bránit všechny ostatní pomlouvat. A bodejť by bránilo, nějak si tu absenci skutečných schopností kompenzovat musíte.

To je prostě lidská psychika.

« Odpověď #98 kdy: 30. 01. 2022, 14:00:15 »
Já to chápu: když utratíte několik až mnoho let studiem na VŠ a zároveň jste předtím typicky nic neuměl a byl dostatečně neschopný abyste se to ani nebyl schopen naučit, na té VŠ jste si vybifloval papír a tak teď můžete tvrdit, jak jste úžasný protože vy ho přece máte a jiný ne, pochopitelně to jednak nebudete pomlouvat a druhak si budete myslet, že všichni jsou stejní jako vy (protože nic jiného neznáte ani nejste schopen chápat) -- takže to nutně není možnost, ale určitě nutnost. Vtipné přitom je, že obvykle ani nebudete mít na to rozeznat rozdíl mezi formálním vzděláním a vzděláním ale to vám nebude bránit všechny ostatní pomlouvat. A bodejť by bránilo, nějak si tu absenci skutečných schopností kompenzovat musíte.

To je prostě lidská psychika.

Přesně, ti lidi nejsou schopni ani pochopit, že existuje něco jako neformální vzdělání a může to mít i lepší výsledky.

« Odpověď #99 kdy: 30. 01. 2022, 14:25:05 »
Cool.
ale existuje neco jako ******ej CERMAT, doslovany nacpany poblouznenejch gerondu....

posledni dva roky zazivam s povinnym skolstvim peklo.
syn umi anglicky lip nez ukrajinska ucitelka, ale na hodine proste musi sedet. skola si dokonce dala nejakou namahu (ona neni taky zadarmo ze) a sehnala lektora, tka pro tyhle schopnejsi je to navic, v te dosavadni anglictine nejsou omluveni.

atd. takze to vidite nejak jednoduse.

a jak jsou krouzky na vesnici, to nemyslite vazne.  JEDEN krouzek na 5 km2

« Odpověď #100 kdy: 30. 01. 2022, 14:28:48 »

Nicméně, a vraťme se k tomu, VŠ profesoři sami říkají, že VŠ se nestuduje pro peníze. Paradoxně studentni se nehlásí na VŠ kvůli tomu, aby se naučili lépe myslet, ale aby se měli lépe,

A na tohle jsi přišel jak? Když vyjdeš z takto paušalujícího nesprávného předpokladu, tak celý ten zbytek argumentace pak nedává moc smysl.

« Odpověď #101 kdy: 30. 01. 2022, 14:42:54 »
Možná bych si zjistil, z jakých poměrů ti "miliardáři bez VŠ" pochází. Asi nebude náhoda, že to byly dobře situované rodiny, ve většině případů ochotné dopřát svým potomkům kvalitní střední školy a podporovat je v jejich zájmech už v době puberty. Bezose, Brinna a Buffeta jste ze svých úvah vyloučil, protože ti VŠ mají ? Proč bych vás měl brát vážně, když očividně manipulujete fakty ?

Re:Kde je ajtakuv raj na venkove?
« Odpověď #102 kdy: 30. 01. 2022, 19:17:09 »
Jsou OBROVSKÉ rozdíly mezi tradičními živými vesnicemi a mezi městskými noclehárnami. [...]
Jsou vesnice, kde funguje "komunita" (omlouvám se za to kreténské slovo) a vesnice, kde jsou všichni už 20 let rozhádaní a dalších 20 let budou.
Tohle můžu ze zkušenosti potvrdit. Vyrůstal a vystudoval jsem v Brně, pak jsem se přestěhoval do "oficiálně města", které ale vzniklo sloučením několika vesnic a opravdové město to nebylo, není a z objektivních důvodů nikdy nebude, a po deseti letech tam jsem se teď přestěhoval na úplnou vesnici. To "město" mělo všechny nevýhody města (anonymita, doprava, ...), ale žádnou výhodu (kultura, obchody, ...). Lokální atmosféra špatná a pro náplavy téměř nepřátelská. Oproti tomu teď bydlím na echtovní vesnici, která má všechny výhody i nevýhody vesnice. A fakt hodně mi to vyhovuje. S tou mýtickou vesnickou xenofobií se nepotkávám, naopak mě místní vzali mezi sebe úplně neskutečně dobře.

Člověk, který nikdy na venkově nežil, nemusí chápat, jak strašně důležitá na venkově ta "atmosféra místa" je. Není to totiž jak ve městě - zavřu dveře bytu a co se za nimi odehrává, je mi víceméně jedno. Hlavní výhoda vesnice je v tom, že se můžete s místníma ožrat, že vás pozvou na zabíjačku, že si od souseda můžete půjčit svářečku, jinej soused vám za dobrou cenu (popř. častěji za nějakou protislužbu) prodá parádní zeleninu nebo dřevo ze svýho lesa. Samozřejmě s (totální :) ) ztrátou soukromí, klepy a občasnými sousedskými spory musí člověk počítat všude. Jde ale o to, jestli jsou tyhle nevýhody vesnické intimity vyváženy jejími výhodami. Pokud ano, je to skvělý a je radost na takovým místě bydlet, protože ta lidská pospolitost a provázanost komunity je prostě něco unikátního a krásnýho.

Blbý je, že ten genius loci se nedá nijak předem zjistit. Člověk prostě musí na daným místě aspoň pár let žít, aby zjistil, jestli to tam funguje nebo ne. Vyptávat se většinou nemá smysl. Starousedlíci tyhle věci moc nevidí (nemají s čím porovnat a mají tendenci zveličovat negativa). Tak asi jediná metoda, jak do místní atmosféry trochu proniknout, je zajet se tam podívat na místní zábavu (nebo jinou akci) nebo aspoň do hospody a hodně se koukat kolem sebe, jak se k sobě lidi chovají a jak reagují na neznámou tvář. Naopak bych já osobně moc nedal na upravenost domů a vesnice. To může být taky jenom dílo jednoho dobrýho starosty a/nebo předhánění se místních, kdo bude mít lepší předzahrádku, což člověku pak jenom přidává práci a komplikuje vztahy, pakliže úprava předzahrádky není zrovna úplně jeho hobby :)

« Odpověď #103 kdy: 30. 01. 2022, 19:23:55 »
Také klasická představa, že když je třeba s něčím pomoct, tak stačí zajít do místní hospody, už pár desetiletí neplatí.
U nás to pořád platí v míře vrchovaté :)

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #104 kdy: 30. 01. 2022, 19:42:24 »
existuje něco jako neformální vzdělání
Jo, Vysoká škola života. Ta ale nemá moc dobrou pověst :)