Reseni je mnoho. Sel bych na to odzadu.
Díky moc za reakci, něco takového jsem čekal. Celé to je ve stádiu myšlenkového experimentu, protože skutečně s media konvertorem dodaným od ISP vše funguje jak má a UTP je do obýváku už protažené. Je za tím spíš jen taková motivace
pohrát si s optikou, která se ale nakonec může vymstít a skončit nutností velmi drahé opravy.
Opravdu je specifikace koncoveho mista definovana jako klasicka aktivni P2P optika, čili klasicke SFP? V dnesni dobe si myslim, ze takovych instalaci je velmi malo, ale v zahranici, kde to resis (predpokladam), to muze byt jinak. Obecne jsou na tohle vsude pouzivany GPONy, ktera tedy ma jiny standard nez co popisujes.
Ano, ten mor v podobě *PONů, které nepřináší téměř žádnou výhodu, zato přináší spoustu nevýhod včetně vendor
lock-in, je v Česku velmi oblíbený. Možná to bude tím, že na každé akci typu KKTS mají stánky prodejci GPONů, zatímco stánek s generickou technologií AON, na které se nedá vytřískat majlant, tam nepotkáte.
V Nizozemsku je většina FttH instalací typu AON, nějaké GPONy či XGS-PONy tu jsou také, ale v menšině. V případě PON je skutečně ONT součástí dodávky a předávacím rozhraním je až ethernetový port na něm. V mém případě jde o AON, ke kterému jsem dostal
na míru vyrobený media konvertor. Ale používat ho nemusím, předávacím rozhraním je v tomto případě skutečně optický konektor, v mém případě typu SC/APC.
Nicmene uplne nechapu: SFP Specs: TX 1310 nm / RX 1490/1550 nm. Pro klasickou optiku se pouziva 1310/1550 jako BiDi moduly. Nacez 1310/1490 se pouziva pro GPON G.984. Ve spojeni s GPONem je na GPON siti pouziva 1550 pro RF signal (televizi). Takze asi bych si opravdu overil jake zarizeni presne vyzaduje ISP na konci. Pokud je to GPON tak zadny rozumny ISP nepusti na konec site zadne neoverene, nepodporovane a nekdy i zakaznikoho koncove zarizeni.
Tomu právě taky nerozumím. Ale s největší pravděpodobností to bude tak, že je to ono klasické BiDi TX1310/RX1550. Další otázka je na ten dosah. Píšou explicitně 10 km, ale když procházím nabídky SFP modulů v obchodech, vidím dosahy jako 4 km nebo 20 km, 10 km skoro nikdy ne.
16 krk je strane maly. Kvalita takovych krku je ve vetsine katastrofalni a budes rad kdyz pujde ten tel. vubec vytahnout a kdo vi zda se tam vubec podari dostat UTP. Optiku bych se tam vubec nesnazil dostavat.
Nejde o husí krk, ale tvrdou plastovou trubku, podobnou trubce na odpad na které jsou kolena s poloměrem třeba 5 cm. Tedy předpokládám, protože je to celé zalité v betonu. Obvykle se tím protahují jednotlivé dráty (3x2,5mm
2 + 2x1,5mm
2), v tomto případě mám ale tři datové trubky - jednu s UTP, jednu s koaxiálem a jednu s telefonním kabelem - v té je samozřejmě nejvíc místa. Nikdy jsem nic protahovat nezkoušel, ale co jsem slyšel, tak by to neměl být až takový problém.
Pokud protahnout optiku, tak by se dalo bez konektoru vhodny kabel a na obou stranach navarit pigtaily, nebo pouzit mechanicky spojky. V obou pripadech si myslim, ze se s tim nebudes chtit takto jebat.
No ano, má to být především zábava