Skusal som ho pred par dnami a skoncil som s tym, ze po 3. pokuse uz virtualka jednoducho nenastartovala. Celekovo je ten manager neprehladny a neintuitivny. Nieviem zatial ako tam nastavit siete (co je vo virtualboxe tiez tazsie ale funguje celkom dobre) ako aj shared folder, ktory mi nefunguje. Vykonnejsie to mozno je ale kvalitou a intuitivnostou to bohuziall za virtualboxom zaostava a to som nadaval aj na virtualbox. Mozno sa k tomu vratim neskor ale momentalne nemam chut riesit problemy nejakeho software.
Súhlasím že virt-manager je trocha komplexnejší (a neintuitívnejší), ale po troche času keď si zvykneš, zistíš že ako veľmi je to dobrý software, a koľko featur a možností ti to ponúka. Ja to teraz používam každý deň a už by som nemenil... nastavenie zdielanej zložky či siete je prekvapivo nie až tak náročné. Všetko čo potrebuješ urobiť je kliknuť na "i" v modrom krúžku, klik na "pridať hardvér", zvoliť súborový systém, zvoliť ovládať "path", zvoliť režim "squash", nastaviť zdrojový adresár (kde sa nachádza adresár v hostiteľovi), nastaviť cieľový adresár (kde sa nachádza adresár v hosťovi/virtuálke), a okrem toho nastaviť pár vecí, tie sú tu:
https://gist.github.com/Mlocik97/5936fa55d4971f05c6a1c0fb10c4c9bbnezabudni na:
sudo gedit /etc/libvirt/qemu.conf
user = "root"
group = "root"
nebudeš mať potom problémy s oprávneniami k súborom.
pre sieť máš nastavenie v "sieť" tam sieťový zdroj, ak máš virtuálna sieť NAT, tak to máš ako keby si mal virtuálku za ďalším routerom, takže z virtuálky nevidíš do lokálnej siete, ak to nechceš, môžeš zmeniť na interface (macvtap).
Ak chceš urobiť GPU passthrough, tak vo Video zmeniť na Virtio a zapnúť 3D akceleráciu, následne v displeji nastaviť typ očekávaní spojení na žiadny, a začiarknúť OpenGL, zvoliť GPU, následne otestuješ, ak ti bude to zobrazovať deformovaný obraz, nejaké artifakty a pod, tak ešte použiješ
<qemu:env name="MESA_LOADER_DRIVER_OVERRIDE" value="iris"/>
a do value zadáš hodnotu podľa grafickej karty, to je na Arch wiki, aké hodnoty tam sú pre ktorú kartu.
V prípade ak inštaluješ Win10 do virtuáky a tá ide kurva pomali, ako v giste na githubu pridaj ten kus configu.