Fórum Root.cz

Hlavní témata => Software => Téma založeno: registrovany123 20. 01. 2022, 09:16:38

Název: Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: registrovany123 20. 01. 2022, 09:16:38
Zdravim,

ve vritualboxu na Macu 2016 16GB ram, Intel, jsem zkousel 2 distribuce, Ubuntu LTS a MX Linux (debian) s XFCE.

Ubuntu co se sekani tyce bylo nepouzitelne, XFCE znacne lepsi, ale tez nic moc.

Memory jsem virtualnimu stroji nastavil na 8gb, u CPU jsem dal vsechno na maximum, VritualBox tooly jsem do distra nainstaloval a rekl bych, ze funguji (zacalo fungovat normalni rozliseni), rozliseni pouzivam polovicni oproti Retine Macovi, tzn je to nejakych 1440x900 nebo tak nejak.

Sekani pozoruju zejmena pri pouzivani Firefoxu.

To se tak ma sekat, nebo je to nejake divne?
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: _Tomáš_ 20. 01. 2022, 09:39:12
pravděpodobně za to může přepočet rozlišení, přes "get Info" nad VirtualBoxVM.app nastav "Open in Low Resolution".

Tady to pak popisuje i s návodem https://mkyong.com/mac/virtualbox-running-slow-and-lag-on-macos-macbook-pro/#:~:text=To%20fix%20it%2C%20we%20can,the%20Open%20in%20Low%20Resolution%20.

Pokud si chceš začíst, řeší se to tady https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=8&t=90446.

Používám Parallels, s virtualboxem jsem neměl trpělivost.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: debian.plus 20. 01. 2022, 09:49:06
Použi KVM/QEMU. Ak sa nekamarátiš s CLI, tak použi program virt-manager.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: registrovany123 20. 01. 2022, 10:25:33
pravděpodobně za to může přepočet rozlišení, přes "get Info" nad VirtualBoxVM.app nastav "Open in Low Resolution".

Tady to pak popisuje i s návodem https://mkyong.com/mac/virtualbox-running-slow-and-lag-on-macos-macbook-pro/#:~:text=To%20fix%20it%2C%20we%20can,the%20Open%20in%20Low%20Resolution%20.

Pokud si chceš začíst, řeší se to tady https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=8&t=90446.

Používám Parallels, s virtualboxem jsem neměl trpělivost.

Ten navod uz jsem cetl. Nic z toho nema znatelny vliv.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: XMen 20. 01. 2022, 10:59:31
Použi KVM/QEMU. Ak sa nekamarátiš s CLI, tak použi program virt-manager.

Skusal som ho pred par dnami a skoncil som s tym, ze po 3. pokuse uz virtualka jednoducho nenastartovala. Celekovo je ten manager neprehladny a neintuitivny. Nieviem zatial ako tam nastavit siete (co je vo virtualboxe tiez tazsie ale funguje celkom dobre) ako aj shared folder, ktory mi nefunguje. Vykonnejsie to mozno je ale kvalitou a intuitivnostou to bohuziall za virtualboxom zaostava a to som nadaval aj na virtualbox. Mozno sa k tomu vratim neskor ale momentalne nemam chut riesit problemy nejakeho software.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: XMen 20. 01. 2022, 11:02:52
Ja som zo sekanim VB nemal nejaky problem ale casto sa mi stavalo ze padal. Teraz som si upgradol pamat a dalsom hostovi aj guestovi dost pamate na chod (na guestovi robim vyvoj). Niekde na fore radili nedavat guestovi vsetky jadra CPU. Taktiez netreba zabudnut instalovat VB drivre do virtualky. Na oboch strojoch prevadzkujem kubuntu s KDE a na oboch pouzivam broseri (velky zruti pamate).
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: registrovany123 20. 01. 2022, 12:49:43
A na windowsech se to neseka? Btw, klasicky Oracle, kazdy jeho soft vzdycky hapruje. Nemam tu firmu rad.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: Mlocik97 20. 01. 2022, 13:35:38
Skusal som ho pred par dnami a skoncil som s tym, ze po 3. pokuse uz virtualka jednoducho nenastartovala. Celekovo je ten manager neprehladny a neintuitivny. Nieviem zatial ako tam nastavit siete (co je vo virtualboxe tiez tazsie ale funguje celkom dobre) ako aj shared folder, ktory mi nefunguje. Vykonnejsie to mozno je ale kvalitou a intuitivnostou to bohuziall za virtualboxom zaostava a to som nadaval aj na virtualbox. Mozno sa k tomu vratim neskor ale momentalne nemam chut riesit problemy nejakeho software.

Súhlasím že virt-manager je trocha komplexnejší (a neintuitívnejší), ale po troche času keď si zvykneš, zistíš že ako veľmi je to dobrý software, a koľko featur a možností ti to ponúka. Ja to teraz používam každý deň a už by som nemenil... nastavenie zdielanej zložky či siete je prekvapivo nie až tak náročné. Všetko čo potrebuješ urobiť je kliknuť na "i" v modrom krúžku, klik na "pridať hardvér", zvoliť súborový systém, zvoliť ovládať "path", zvoliť režim "squash", nastaviť zdrojový adresár (kde sa nachádza adresár v hostiteľovi), nastaviť cieľový adresár (kde sa nachádza adresár v hosťovi/virtuálke), a okrem toho nastaviť pár vecí, tie sú tu:

https://gist.github.com/Mlocik97/5936fa55d4971f05c6a1c0fb10c4c9bb

nezabudni na:

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/libvirt/qemu.conf
user = "root"
group = "root"

nebudeš mať potom problémy s oprávneniami k súborom.

pre sieť máš nastavenie v "sieť" tam sieťový zdroj, ak máš virtuálna sieť NAT, tak to máš ako keby si mal virtuálku za ďalším routerom, takže z virtuálky nevidíš do lokálnej siete, ak to nechceš, môžeš zmeniť na interface (macvtap).

Ak chceš urobiť GPU passthrough, tak vo Video zmeniť na Virtio a zapnúť 3D akceleráciu, následne v displeji nastaviť typ očekávaní spojení na žiadny, a začiarknúť OpenGL, zvoliť GPU, následne otestuješ, ak ti bude to zobrazovať deformovaný obraz, nejaké artifakty a pod, tak ešte použiješ
Kód: [Vybrat]
<qemu:env name="MESA_LOADER_DRIVER_OVERRIDE" value="iris"/> a do value zadáš hodnotu podľa grafickej karty, to je na Arch wiki, aké hodnoty tam sú pre ktorú kartu.

V prípade ak inštaluješ Win10 do virtuáky a tá ide kurva pomali, ako v giste na githubu pridaj ten kus configu.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: XMen 20. 01. 2022, 15:56:00
Dik, vyskusam.
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: janob 21. 01. 2022, 16:29:32
Všetko čo potrebuješ urobiť je kliknuť na "i" v modrom krúžku, klik na "pridať hardvér", zvoliť súborový systém, zvoliť ovládať "path", zvoliť režim "squash", nastaviť zdrojový adresár (kde sa nachádza adresár v hostiteľovi), nastaviť cieľový adresár (kde sa nachádza adresár v hosťovi/virtuálke), a okrem toho ...


Neviem, čo za verziu WM používaš (ja 3.2.0), ale žiadne "i" v krúžku tam nevidím. Nevadí, dá sa tam dostať aj inak ...

Používam WM už aspoň 2 roky (debian 11, virtuálka W10) a funguje mi všetko takmer "out of box", okrem zdieľania zložky medzi hostom a guestom.
Skúsil som Tvoj postup - nemám tam možnosť "path" (iba "mount"), ostatné som nastavil všetko, reštartoval virtuálku a - ... nič ...
Objavil sa mi medzi zariadeniami súborový systém, ale bez zdieľaného obsahu ...
Název: Re:Proc je VirtualBox s Linuxem tak pomaly i na solidnim stroji?
Přispěvatel: Mlocik97 25. 01. 2022, 11:50:13
(https://www.tecmint.com/wp-content/uploads/2021/01/Manage-Virtual-Machines-Using-Virt-Manager.png)

ikonka sa môže líšiť, niekde je to také svetielko alebo čo..

(https://www.virt-manager.org/wp-content/uploads/2014/01/details.png)

to dosť záleží od toho akú tému v systéme používaš, ja používam Yaru.