Netbook Intel Atom a Linux

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Netbook Intel Atom a Linux
« kdy: 15. 07. 2011, 11:55:05 »
Zdravím,

dostala se mi šance koupit nový netbook za hezké peníze, případná koupě by měla proběhnout pravděpodobně ještě dnes (pátek 15. července). Bohužel nemám moc času studovat, jak je na tom momentálně kompatibilita Linux + Atom N455 (to je ok) + Intel GMA 3150 (to nevím). Se síťovou kartou a wifi problémy nepředpokládám vůbec.

Případně mátě někdo NTB s takovým HW? Co na něm máte za distro? Jede všechno out-of-the-box? Jaké jsou teploty a výdrž na baterku (poslouchání hudby, surfování po internetu)?

Beru i informace z druhé ruky (netbook má kamarád, kolega, ...), protože nemám moc času.

Hlavní nosná informace by měla být, jestli a jak (jednoduše) jste a tom rozjeli Linux. Že to nemá mechaniku, s tím počítám.

Předem díky za rychlé odpovědi.
Pavouk106
« Poslední změna: 18. 07. 2011, 10:21:46 od Petr Krčmář »

Nomen

Re: Netbook (Atom, Intel grafika), prosím o rychlé zkušenosti
« Odpověď #1 kdy: 15. 07. 2011, 12:14:52 »
GMA 3150 by neměl být žádný problém. Je to podporované standardním Intel ovladačem. Problematická je jenom GMA 500, protože to vlastně není Intel, ale PowerVR.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15. 07. 2011, 13:35:14 »
A co je to za notebook? Jsem asi slepej jako krtek a nikde to nevidim. Nicmene Intel GMA 3150 mam na svém notebooku s gentoo a funguje bez problémů. Normalne pouzivam FreeBSD ale tam ovladace na tuhle grafarnu v soucasnosti nejsou pokud je mi znamo. S procesorem nevim, ale tam by to problém byt nemel.

Marek

« Odpověď #3 kdy: 15. 07. 2011, 13:47:28 »
strc do toho notasu usb s instalackou ubuntu a nechaj to nabootovat  (iba vyskusat, nie instalovat!) a uvidis, ci tam to ubuntu pofici bez problemov alebo nie  8) je to test tak na polhodky, ale oplati sa IMHO.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 15. 07. 2011, 13:53:47 »
smoofy: Je to HP mini. Měl by bejt z programu HP Remarketing. Pokud chápu, tak je to kus, kterej byl někde vystavenej (a nejspíš i puštěnej, osahávanej atd.), ale měla by se na něj normálně vztahovat záruka. Pořád tomu ale věřim víc, než NTB z Aukra.

Cena je řádově na úrovni netbooků od méně důvěryhodných značek (pro mě osobně, po mých zkušenostech).

Gentoo na tom možná budu provozovat (na Atomu :-D ), tak tim líp, že na tý grafice je odzkoušený. To vlastně znamená, že na tom pojede skoro každý distro (když už to jede v Gentoo :-) ).

Marek: Nemám zrovna po ruce nic vhodnýho. Ale to neva, klidně pojedu na HW, kterej neni 100% podporovanej. Potřebuju jen grafiku a wifi, všechno co bude funkční navíc bude jen příjemný :-)

Popravdě ale neočekávám nějakou nekompatibilitu. Věřím, že to pojede z fleku.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15. 07. 2011, 14:14:11 »
No jestli je to ta kovova podlouhla minimasina tak to gratuluju. Kamarad ho mel/ma v nejakem starsim modelu (cca dva roky zpet) a jako stroj neuveritelny. Je to kompaktni, relativne rychly a bytelny. Vydrz baterie sahala nekam k sedmi hodinam a provozoval na tom debian. Sam premyslim o tom, ze do nej pujdu jako do kompaktu na cesty. Hlavne i cena za novy je velice nizka. Sasi je velice pevny. Jedine snad trosku divoky rozliseni a leskly display mi trochu vadili ale to je o zvyku. I klavesice byla velice rozumna, sam sem mel moznost si to nejakou dobu osahat a musim rici, ze ze vsech netbooku ci subnotebooku nebo jak tomu kdo rika to byl a stale je muj velky favorit, prestoze vyznavam spise Thinkpady. Na druhou stranu podobny pocitac jsem u jinych vyrobcu nenasel.

S grafikou jsem se chvili trapil, ale spise diky me nedokonale znalosti gentoo nez problemove instalaci :). Ted vsechno facha bezproblemove s akceleraci etc.

Jinac jestli na tom budes provozovat gentoo, tak dej vedet jak to slape a kolik zabere instalace s kompilaci jadra cca. Na atomu to musi byt celkem doba. Na moji i5ce mi kompilace vlastniho jadra trva cca 8 minut tak by mne zajimalo srovnani. Jinak na stejny grafice mi bez problemu frcelo Ubuntu a BackTrack (necekane) a jak rikam, problemy jsem mel akorat s BSD.

Co se tyce wifi tak tam tezko soudit protoze nevim co to ma za chipset nicmene nem,yslim si ze by mel byt problem.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. 07. 2011, 14:20:09 »
Btw. to mas jako primarni notebook nebo jako prilozak?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 15. 07. 2011, 15:13:23 »
smoofy: Řekl bych, že kámoš měl vyšší model. Tohle vypadá na plast, vlastně lowend, ale pořád je to "alespoň HP".

Budu to mít na tahání po cestách. Jako hlavní využití vidim nějakou hudbu (do vlaku apod.), možnost wifi připojení (kavárny, nejen internet, ale i SSH domu), nejspíš Apache a MySQL ("vývoj" v PHP). Bude to jen doplněk, protože...

...doma mam "nabušenej" desktop, Core i5 750 (4 fyzický jádra), na kterym kompiluju jádro za 3 minuty :-D

A teď k tý rychlosti Atomu a kompilace, protože s tim zkušenost mam. Testováno na Atom N270 (1 fyzický jádro 1,6GHz + 1 virtuální, má to HTT) s 1GB RAM.

Jádro systému (totálně oholený, moduly nemam žádný) vychází kolem 30-40 minut. Celej systém, bez GUI, ale zase s jinak nevyužívanýma věcma (je to domácí server), trvá 26 hodin (příkaz "emerge system world -e").

Fungovat na Atomu s Gentoo asi nebude úplně košer, ale výběr distra jsem zatím ještě moc neřešil. Teď řeším hlavně koupi HW :-D

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15. 07. 2011, 15:40:22 »
Jj, kam az mi pamet saha, tusim ze to bylo nejaky HP mini 2110 ci tak nejak s atomem a 2GB RAM ani nevim co to melo za disk ale na hrani a prenaseni to byl skvelej stroj. Ja uz desktop nevyuzivam leta, pouzivam x201 s dockem jako pracovni stanici. Vykon to ma dostatecnej a je to i dost prenosny. Hry na tom nehraju a v CADu nedelam :). Je to i5 M540 s 4GB RAM a premyslim o zvyseni na maximalnich 8GB. Otazkou vsak je, nakolik se mi to vyplati, protoze zatim jsem jeste nevyuzil tu ramku ani z poloviny a zrejme to bude zrat dost baterku a zbytecne. Nema s tim nahodou nekdo zkusenost? Jinak samozrejme na virtualizaci se pamet vzdycky hodi a tu vyuzivam hodne (testovani).

30-40 minut na jadro je celkem pohoda. 26 hodin na celej system uz je dost, ale na druhou stranu to clovek dela jednou a ma hotovo :) Chce to tu masinku poradne odladit a pak si myslim ze to muze byt perfektni pomocnik.

Co se tyce distro a gentoo na atomu tak jak jsem psal vyse, jednou kompilace a je hotovo. S nejakyma lehcima Xkama pro prohlizec pripadne nejakej ten filmek na cestach na to tvoje vyuziti bohate staci. Zvlaste za rozumnou cenu (typoval bych kolem 5K??:))

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 15. 07. 2011, 16:53:21 »
Zaujaly mě ceny Gigacomputeru... Tenhle konkrétní NTB koupím za 4400 :-D Takže neni o čem, když nejlevnější jsou jinak běžně k dostání za 5000 a jsou to pro mě nedůvěryhodný značky...

Na moje využití to stačit bude, to je jistý. Jen se právě bojim kompilací (budou vždycky nadlouho). Možná půjdu do *buntu, protože je to docela rozšířený a já (jakožto jinak celkem zkušenej linuxák) jsem ho ještě nikdy nepoužíval a ani neviděl u nikoho běžet. Ale teď musim počkat, až bude HW v ruce - už je objednáno (na pobočce v Plzni je poslední kus zamluvenej, přijde mi odjinud).

Já právě měl dřív klasickej NTB, celkem našláplej (na svou dobu), ale od tý doby jsem si řekl, že už nikdy. Až teď pociťuju, že bych se občas rád "spojil" z domovem a bez toho NTB to jaksi nejde... :-)

Díky za info

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15. 07. 2011, 17:17:44 »
tak to jsem skoro trefil :)

Ty kompilace jsou celkem strasak i pro mne, an druhou stranu jednou zkompilujes, porad pouzivas :). Ubuntu jsem ted nedavno zkousel jen tak zbezne a moc mne nenadchlo. Spis uz bych zvolil debian.

Proc si zavrhl notebook? Mne to reseni vyhovuje uplne perfektne, mam vsude s sebou svoji praci a nemusim resit slozite synchronizaci etc. Chapu ze kazdej ma jinej nazor a postoj tak men zajima, co te k tomu vedlo :).

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 15. 07. 2011, 17:35:05 »
Spíš než NTB jsem zavrhnul konkrétní typ NTB - a to právě ty "lepší" (řekněme, že mysim i5 + ATI dedikovaná grafika a výš). Hlavně proto, že to stojí rpachy (a ne málo), vydrží to na abterku povětšinou nic moc, je to těžký, hřeje se to celkem solidně, ...

Prostě na výkon jsem si koupil po NTB desktop. Splnil jsem si sen a vrazil do toho hodně prachů, ale koupil jsem, co jsem vždycky chtěl, tj. relativně nabušenej stroj. Co potřebuju, to na tom udělám. Mám v tom NVidia grafiku, která si s Linuxem rozumí, takže si na tom i skvěle zahraju (ale nejsem na úplně nový pecky, takže nevim, jak by na tom šlapaly).

No a dnes už bych koupil jen jeden typ NTB a to právě to nejlevnější, co je na trhu. Nepotřebuju výkon, ani rychlost, zajímá mě hlavně mobilita a tak i výdrž na baterku.

Už mam upřesnění o tom objednanym NTB - Je to kus mimo ČR a dost možná i mimo EU :-) Má to jinej konec do zásuvky, nečeský Windows a tim pádem i nečeskou klávesnici (znaky). Naštěstí jsem Gentoo linuxák, takže lehce hardcore, tak je mi to úplně jedno :-D

Kdysi dřív jsem chtěl koupit EEE, to první s Atomem, ale v Linux verzi, klidně i US klávesnice, ale Linux verze se do ČR nedostala vůbec nijak...

Teď ještě otázka - ten NTB bude mít (nejspíš) US Windows i s COA (licencí). Byla by škoda se toho úplně zbavit, třeba se mi je někdy bude chtít hodit zpátky nebo to celý prodat i s Windows dál. Takže - jak nejlíp zařídim, aby se daly nahodit zpátky a přitom nezabíraly na HDD místo? Nechce se mi dělat dd u 250GB disku a myslim si, že udělat dd jen pro ten "skrytej" oddíl nebude stačit... Nebo je nainstalovat a nechat vypálit (vypálit na NTB bez mechaniky? :-D ) nějakou tu jejich "záložní instalaci", nebo jak se tomu říká? Nemáš zkušenost?

Xjmeno363lkmlk

« Odpověď #12 kdy: 15. 07. 2011, 18:38:00 »
NEBRAT!!!
vlastním Dell XPS m1210 s dualcore intel 1.8GHz a nově iAtom Dell Latitude 2110 s dualcore atomem 1.8GHz. Můžu porovnávat

atom je neuvěřitelně pomalý. Pracovat se s tím prakticky nedá. Flash ve firefoxu to dokáže spolehlivě zabít (na 3-5s se nejde ani přepnout na jiný tab). Zoomování v google maps je na voběšení. Běžně se stává, že do vyhledávače napíšu klíčová slova a ono to vyhledá bez několika posledních znaků, protože to prostě nestíhá.

iAtom je neuvěřitelná sra.čka. V porovnání s tím je to XPS rychlý jako blesk.
Neumím si představit, jak se to bude dát používat u novějších distribucí.
Compiz a podobně naprosto zapomeňte.
briscad, vmware, matlab to všechno je neuvěřitelně pomalý
vyhozený prachy

Xjmeno363lkmlk

« Odpověď #13 kdy: 15. 07. 2011, 18:40:50 »
PS: běžně kompiluju uClinux - na XPS za cca 5min na atomu běžně přes 20min a to bych řek, že má rychlejší disk

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 15. 07. 2011, 19:04:30 »
Nerekl bych ze autor prispevku na tom chce provozovat vmware matlab nebo podobne coz koneckoncu i sam psal. To ze je atom pomalejsi je znama vec ale v tomhle je otazka ceny celkem dulezita a ta rozhodla. Takze asi autor nevybiral notebook dle vykonu ale ceny.