Netbook Intel Atom a Linux

ble

Re: Netbook (Atom, Intel grafika), prosím o rychlé zkušenosti
« Odpověď #15 kdy: 15. 07. 2011, 20:43:33 »
Mal som EEE PC 901, malo to Atom, GMA tusim este starsie ako toto, WIFI, BT, skusal som viacere distribucie napr. Fedoru, Ubuntu a klony SUSE, Mandrivu, Knoppix, a problem bol obcas len s WIFI, ze v tom case nebol driver - myslim driver standardne zabudovany v distribucii aby sa to rozbehlo hned pri boote z flashky  - odporucam zistit si aka karta tam je. Vseto ostatne islo v pohode, netreba sa bat - Intel je podporovany. Dokonca boli specialne distribucie len pre Asus netbooky - ze to malo v sebe aj kompilovanu podporu pre HW / napr rezimy setrenia s energiou, prepinanie frekvencie procesora, rozlisenia obrazovky atd. Potom som ho predal a podlahol reklame a kupil tablet a teraz lutujem, chyba mi...  >:(

« Odpověď #16 kdy: 15. 07. 2011, 21:15:20 »
Mal som EEE PC 901, malo to Atom, GMA tusim este starsie ako toto, WIFI, BT, skusal som viacere distribucie napr. Fedoru, Ubuntu a klony SUSE, Mandrivu, Knoppix, a problem bol obcas len s WIFI, ze v tom case nebol driver - myslim driver standardne zabudovany v distribucii aby sa to rozbehlo hned pri boote z flashky  - odporucam zistit si aka karta tam je. Vseto ostatne islo v pohode, netreba sa bat - Intel je podporovany. Dokonca boli specialne distribucie len pre Asus netbooky - ze to malo v sebe aj kompilovanu podporu pre HW / napr rezimy setrenia s energiou, prepinanie frekvencie procesora, rozlisenia obrazovky atd. Potom som ho predal a podlahol reklame a kupil tablet a teraz lutujem, chyba mi...  >:(
Pokiaľ viem, Atom N270, ktorý je aj v EEE901 nepodporuje zmenu frekvencie, ale inak úplný súhlas. Sám mám jeden doma (EEE900 - SSD 16GB+linux), ale pôvodný xandros je už dávno preč. Nainštaloval som tam Ubuntu 9.04, teraz je tam Ubuntu 10.04LTS netbook edition k absolútnej spokojnosti mojej partnerky. Pôvodne chcela windoze xp, ale bolo na ňom šialene pomalé, s Ubuntu sa zžila behom chvíľky, beztak tam má zapnutý iba firefox.

« Odpověď #17 kdy: 15. 07. 2011, 22:30:03 »
Citace
Pokiaľ viem, Atom N270, ktorý je aj v EEE901 nepodporuje zmenu frekvencie

N270 zmenu frekvencie určite podporuje z 1.6Ghz az na 800Mhz ;)
Zmenu frekvencie nepodporujú Atomy určené pre desktop t.j. DXXX.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 16. 07. 2011, 12:58:03 »
Přesně jak řekl smoofy - vím, do čeho jdu, co se výkonu týče. Moje hlavní využití bude spočívat v SSH spojení na jiné stroje, "vývoj" PHP (pro vlastní účely), hudba, prohlížení webu (hlavně čtení, videa ne).

O těch distribucích na starší EEE jsem dřív četl. Teď už ale očekávám plnou HW podporu ;-)

NTB je už stejně objednaný :-) Nejspíš na něm pojede Gentoo a jako grafické nejspíš vezmu LXDE. Vypadá nenáročně a přitom uživatelsky přívětivě.

Díky za názory, rady a postřehy

Lol Phirae

« Odpověď #19 kdy: 16. 07. 2011, 14:15:38 »
Gentoo na netbooku s Atomem. Pan bude hypermasochista... Ten krap bych si v zivote nekoupil.  ::)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 16. 07. 2011, 15:35:45 »
vsak te ani nikdo nenuti, na zminene vyuziti je to uplne v pohode a za zminenou cenu, ktera je nizsi nez za prumernej mobil to cloveka ani nevytrhne kdiz se mu to pripadne ztrati ci rozbije

radek

« Odpověď #21 kdy: 16. 07. 2011, 15:51:26 »
mlada netbook nosi bezne v kabelce. a co jsem delal benchmarky tak mnohdy vychazi lip jak stare p4 (kvuli ddr3). vydrz okolo 5 hodin s 3g donglem a brouzdanim na netu je dostacujici. navic na tom prehravame filmy na externi monitor a diky spotrebe jsem si spocital ze usetrim rocne minimalne 3000 usetrim na elektrine, takze za 2 roky se investice vrati.

Xjmeno363lkmlk

« Odpověď #22 kdy: 16. 07. 2011, 17:55:18 »
cena není všechno.
Připrav se na to, že třeba videa z yuotube pod linuxem pojedou tak maximálně v 240p. Pod WinXP je to výrazně lepší. A ten poslední firefox je na tom fakt skoro nepoužitelnej. Pomalu začínám přicházet na chuť konqueroru.
Jinak já jsem na Dellu rozjel úplně všechno, jenom pro Wifku a SD čtečku jsem si kompiloval ovladače. Ub mám 10.04

radek

« Odpověď #23 kdy: 16. 07. 2011, 18:41:53 »
fujitsu siemens ui3520 na linuxu rozjede video v 360p uplne na pohodu bez trhani,480p taky, ale nesmi nic jet na pozadi, grafika gma950. lenovo s10-3, tam mam windows a ve flash i 720p ale semtam se trha.

« Odpověď #24 kdy: 16. 07. 2011, 19:06:16 »
cena není všechno.
Připrav se na to, že třeba videa z yuotube pod linuxem pojedou tak maximálně v 240p. Pod WinXP je to výrazně lepší. A ten poslední firefox je na tom fakt skoro nepoužitelnej...

Toto je dobre pekna blbost...
Mam dva laptopy, v kazdom intel integrovanu grafiku a na obidvoch v pohode dokazem pozerat youtube 720p.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #25 kdy: 16. 07. 2011, 20:18:59 »
Buďte v klidu, vím, na co NTB bude a na co ne :-) A Gentoo tam asi fakt dám, je to ale opravdu masochizmus, mám totiž Gentoo už na jinym Atomu :-D

Xjmeno363lkmlk

« Odpověď #26 kdy: 16. 07. 2011, 20:49:23 »
Mam dva laptopy, v kazdom intel integrovanu grafiku a na obidvoch v pohode dokazem pozerat youtube 720p.

hahaha

« Odpověď #27 kdy: 16. 07. 2011, 21:09:15 »

hahaha

Celkom by ma zaujimalo co uz len na tom moze byt take vtipne...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 16. 07. 2011, 21:14:52 »
Tak tady bude spise nez grafika otazkou procesor. I ja mam integrovanou grafiku a videa bezeji bez problemu :)

radek

« Odpověď #29 kdy: 16. 07. 2011, 22:32:49 »
Od gigače jsem kupoval eee 1005HA k plne spokojenosti. tyhle novejši hp budou žrat miň jak muj takže přeju šťastnou koupi.

Pokud člověk nekompiluje OO a podobny věci da se na tom provozovat k plne spokojenosti i gentoo nebo freebsd.(tech 12h při kompilaci OO je trochu problem)