Takove prostredi, zavisle na prehistorickych technologiich, celkem casto prebiram pod spravu - a verte mi, ze to jde. A muze to byt i rychle a jednoduche. Obvykle k tomu dojde pote, co inhouse spravce, zatizeny presne tim "neni to jednoduche, neni to levne, je to dlouho zabehnute" v necem fatalne selze - obvykle je to zabezpeceni, diky cemuz se ukaze stav zalohovani a ten clovek skonci.
Malicko se rozepisu, snad se nebudete zlobit, ze budu rejpat do veci, do kterych mi vlastne nic neni
V prve rade, zodpovedne lidi je potreba vydesit - ne jim naznacovat, ale natvrdo a v barvach jim vylicit, co je ceka v nejhorsim monem scenari. Mate naprd zalohovani, mate deravy software, nedali jste mi rozpocet, neprijimam zodpovednost za fatalni ztratu dat jakehokoli charakteru. Opravdu je regulerne vydeste k smrti, aby se bali zmacknout kteroukoli klavesu. Tohle jim dejte pisemne pro svuj vlastni klid - nestaci ze "to vsichni vedi". Management se boji papiru, ne nebezpeci.
V druhe rade, zdokumentujte si, co firma pouziva, jak je to pro ni zasadni a jakou to snese odstavku/vypadek. Predpokladam, ze takovou dokumentaci spis nemate nez mate. Dejte to na papir a nechte si jeho spravnost potvrdit opet nekym z pentagonu. Idealne at si sam doplni, kolik takova odstavka stoji za hodinu.
V rade treti maknete na tom, ze si u kazde appky/systemu popiste rizika - dvacet let stary server, nikd jsme neoverili obnovu ze zalohy, makra zavisla na verzi sto let stare, prehistoricka java, na miru delana appka, do ktere uz nelze nijak zasahnout, protoze programator pred dvaceti lety umrel. Popiste vsecko, co vas napadne do jednoho sloupecku, do druheho tomu dejte bodovy ohodnoceni a do tretiho navrh reseni - vyradit, preprogramovat, nahradit, izolovat po nejakou dobu do DMZ. A opet, dejte to na stul vedeni.
Tyhle tri kroky vam rozvazou ruce a zbavi vas zodpovednosti za neco, za co fakt zadnou nest nechcete. Otevrou oci lidem, kteri sedi na penezich. Definuji celkem jasne, jestli je pro firmu dulezitejsi outlook nebo to, ze jim jezdi bagr.
Byt vami, zacnu od zacatku - outlook je zcela marginalni zalezitost v tomhle pekle. Presmerujte lidi na OWA, stare outlooky jiim vemte a hodte je do **, proste nefunguji a basta.