Pomoc při výběru routeru

SquirrelCZE

Pomoc při výběru routeru
« kdy: 12. 07. 2011, 13:35:07 »
Zdravim,
bohuzel, nemam cas studovat spoustu informaci kolem routeru a tak je pro mne vyber otazkou... proto se obracim na zkusenejsi, co by mohli doporucit.
Situace je takova ze mam malou domaci sit:
1x server - ubuntu
1x notebook - ubuntu
1x netbook - Windows 7
1x pracovni notebook - Windows 7
a vzhledem k tomu ze jsem nedavno spustil posilani zvuku pres sit (Ubuntu notebok -> Ubuntu server, mam na nem bedny a nechci mit kabel k notebooku) tak stavajici router pomalu nestiha.
Hledam proto neco co by splnovalo tyto pozadavky:
-ochrana - pracovni notebook pracuje s citlivými daty a rozhodne nechci bezbecnostni diru
-velky datovy tok - chci zapnou jeste USB server na Ubuntu server a ten by si sezral dalsi kapacitu routeru...
-kvalita - zaroven potrebuju at to funguje, uzivatel praconiho notebooku potrebuje staly pristup k internetu a vypadky jsou hodne nemile...
-Idealne 5Ghz Wifi, staci ale i 2,4Ghz
-cena 1000 - 1750Kc
Ptam se tedy, co byste doporucili? Popripade s cim mate pozitivni zkusenosti?
« Poslední změna: 18. 07. 2011, 10:32:27 od Petr Krčmář »

DgBd

Re: Pomoc pri vyberu Routeru
« Odpověď #1 kdy: 12. 07. 2011, 13:54:05 »
já bych zkusil D-link DIR-652, případně to rozdělit na 1Gbit switch a router.

msk

« Odpověď #2 kdy: 12. 07. 2011, 14:10:04 »
Nebude uzkym hrdlom prave ta wifi? Ono 54 Mbps je nic moc na nejaky zasadnejsi remoting ...

DgBd

« Odpověď #3 kdy: 12. 07. 2011, 14:17:08 »
tak N rádio by mohlo být rychlejší. Ale zase není to úplně ideální přístup. Třeba na to pouštění hudby bych doporučil mít hudbu na serveru a pouštět to přes nějaký mpd démon vzdáleně.

« Odpověď #4 kdy: 12. 07. 2011, 15:22:32 »
Tiež som riešil podobné problémy, najlepšie sa mi javí router http://www.agem.sk/?fsid=&flag=kategorie&cat=001080066801653,2, používam ho už rok doma. Problém môže nastať, pokiaľ bývaš v "králikárni", tak ako ja, v okolí je približne 20-30 wifi sietí a je dosť problém nájsť voľné kanály (ešte sa aj prekrývajú). Najlepšií pre mňa je kanál 13, na Slovensku je povolený a väčšina routerov ho nepodporuje, prípadne si to užívatelia nevedia nastaviť.

« Odpověď #5 kdy: 12. 07. 2011, 15:25:27 »
Sorry, ten odkaz mal byť http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=14763991. Má gigový switch a wifi 300MBit, reálne mi tečie zo servera na desktop aj 4-5MBytes/s.

SquirrelCZE

« Odpověď #6 kdy: 12. 07. 2011, 15:28:44 »
tak D-link DIR-652 vypada pekne, ovsem asi to vyhraje ten od Vladimira, 4-5MByt je 2x vic nez mam ted :D
s kanalama bych nemel byt problem, v okoli jsou 4 wifi site :-)
jinak co se tyce toho posilani zvuku tak tu jde o to ze puvodne jsem mel k notesu externi zvukovku na ktere mam sluchatka s mikrofonem a bedny, a vzdycky jsem ji musel zapojit a resit kabely (coz hlavne kdyz clovek lezi v luzku je neprijemne), ted jen prepnu na pulseaudio server a vse jede :-) jinak zvuk jde v pohode jen co 15 min to lagne... nevim proc...

« Odpověď #7 kdy: 12. 07. 2011, 15:37:24 »
Pokiaľ je na okolí kľud, (4 siete), pôjde to aj rýchlešie. Rekord som mal aj 8MBytes/s cez nfs zdielanie o 02 v noci. Inak v routri je nejaká verzia linuxu, dá sa tam dať aj dd-wrt a openwrt, ale potom strácaš záruku. Ešte pozor, toto je router, nemá v sebe ADSL-modem.

SquirrelCZE

« Odpověď #8 kdy: 12. 07. 2011, 15:45:00 »
to my vyhovuje, mam internet od UPC - Pres TV, takze i ted mam modem bez ADSL :-)

« Odpověď #9 kdy: 12. 07. 2011, 15:53:23 »
Super. Inak, ak by ti stačil 100MBit ethernet, existujú lacnejšie modely, (tuším TP-link WD941, WD940 nemá vymeniteľné antény), tie majú 100MBit switch, a wifi časť je rovnaká, ale keďže ja mám všetky karty 1GB/s, zobral som tento.

SquirrelCZE

« Odpověď #10 kdy: 12. 07. 2011, 16:47:11 »
no, radsi zainvestuju do GLan, server ji ma, ikdyz by byl jediny tak co kdyz v budoucnu pripojim normalni PC... nebo budu mit NAS, popripade neco jineho...

« Odpověď #11 kdy: 13. 07. 2011, 01:38:41 »
Take jsem poridil tento router TL-WR1043ND.
Ale origo fw nahradil dd-wrt. Spokojenost....

Pri prvnim flashi se mi ho podarilo bricknout tak zde odkaz na záchranou proceduru.
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1583722

Jenda

« Odpověď #12 kdy: 13. 07. 2011, 01:54:12 »
Co nechat routovat přímo ten server? Koupit do něj nějakou WiFi kartu, nebude problém s výkonem (všechny ty krabičky za tisícovku můžou posloužit dobře, ale jak se na nich spustí něco náročnějšího, už to nemusí stíhat), je to „normální“ počítač a WiFi karta vyjde i levněji.

« Odpověď #13 kdy: 13. 07. 2011, 08:08:11 »
Co nechat routovat přímo ten server? Koupit do něj nějakou WiFi kartu, nebude problém s výkonem (všechny ty krabičky za tisícovku můžou posloužit dobře, ale jak se na nich spustí něco náročnějšího, už to nemusí stíhat), je to „normální“ počítač a WiFi karta vyjde i levněji.
V podstate ide o najlepšie riešenie, sám som ho skúšal minulý rok. Na Ubuntu server 10.04LTS som mal ale s kartou AR5008 problémy. Podarilo sa mi nastaviť hostapd, dhcp, bind9, všetko išlo s wpa2, ale keď som zapol režim N, wifi išla pomalšie ako v G, občas som musel reštartovať hostapd (väčšinou stačilo v noci cez cron). Nepomáhali najnovšie compat wireless z wireless.kernel.org, takže nakoniec som kúpil router a som spokojný.

SquirrelCZE

« Odpověď #14 kdy: 13. 07. 2011, 13:43:21 »
ano, i o tom jsem premyslel, ovsem server ma momentalni spotrebu v idle pres 90w (jedna se o Pentium 4, 3Ghz, Prescott, jedine co se mi povedlo je ztisit ho...) takze 24/7 provoz neni mozny a tim padem routovani odpada....
server momemtalne plni uholu XBMC a posilam do neho zvuk
co mne ted nastvalo je ze stary router zamrza pri spusteni rsync z notebooku na server...
doufam ze finance na router sezenu co nejdriv