kanoe22: Nevím jak na Slovensku, ale v ČR nemá nemocenská nic společného se zdravotními pojišťovnami. Je vyplácena z tzv. nemocenského pojištění, které je pro zaměstnance povinné (pro OSVČ dobrovolné) a v podstatě je to v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí (resp. České správy sociálního zabezpečení).
Jinak ale souhlasím, statistiky za poslední dva roky bych nebral jako úplně vypovídající, protože COVID...
A je otázka, jaké údaje by byly nejvíc vypovídající. Jestli průměrný počet dnů na nemocenské pro všechny pracující, nebo raději medián. Nebo třeba ten průměr očistit o ty, co nemarodili vůbec. Ale zajímalo by mě třeba i číslo, které by vzniklo tak, že by se vzaly všechny nemocenské (ty mají vždy začátek a konec) a z těchto nemocenských (i když jich někdo má za rok víc) spočítat průměrnou délku... No a k těm průměrům samozřejmě i směrodatnou odchylku. :-)
A pro zajímavost ještě jak jsem do takových statistiky asi přispěl já... Sám jsem třeba na nemocenské byl zatím jen dvakrát v životě. Poprvé kdysi ještě za studií, jsem na 0,2 úvazku dělal v jedné IT firmě. Ale pak jsem měl mykoplazmovou pneumonii, byla z toho PN asi na 3 týdny. Zajímavé bylo, že jsem pak tu nemocenskou dostal za tu dobu dostal výšší, než bych si za tu dobu normálně vydělal. Ale to asi bylo tím, že jsem do té práce chodil na jeden den v týdnu a nemocenskou nejspíš počítali za všechny pracovní dny...
Pak jsem si většinu stonání řešil vybíráním dovolené či náhradního volna. Až vloni pak pracovní neschopnost právě kvůli COVIDu - asi na 3 týdny. Takže za nějakých asi 16 let, kdy jsem v pracovním procesu fakt naplno, tak jediná nemocenská. Takže já ten průměr třeba taky dost snižuji. Ale ten COVID takhle řešit nešel, i když přebytek nevybrané dovolené bych na to taky měl, ale tam jsem tu PN měl tak nějak automaticky a povinně asi i s tou nařízenou izolací...
Ale jak člověk stárne, tak se obávám, že jak ten organizmus bude opotřebovanější a opotřebovanější, tak to bude horší a horší...