Napájení kamer ze solárního panelu v zimě

Napájení kamer ze solárního panelu v zimě
« kdy: 08. 12. 2021, 13:16:57 »
Zdravím, mám nainstalované kamery Reolink se solárním panelem (Reolink Go PT + solar panel)
Teď v zimě postupně začala klesat úroveň nabití baterie a solární panel nejspíš nestíhal dobíjet. Teď už jsou kamery pár dní mrtvý.

Jak řešíte dobíjení kamer vy? Napadlo mě připojit k nim ještě nějakou powerbanku a celý to schovat do krabičky na sloupu, ale otázka je, jestli to na nějaký čas udrží (alespoň tak do Února, než začne být víc světla přes den...)

za rady předem dík.

PanVP

Re:Napájení kamer ze solárního panelu v zimě
« Odpověď #1 kdy: 08. 12. 2021, 13:49:25 »

Předně - baterie:
Můžeš zvětšit panel a přebytky posílat do baterie.
Baterie ti nesmí zmrznout, mrazem hrozně rychle ztrácí energii, Li-blabla se obvykle zničí/poškodí.
Zároveň musíš zajistit, aby ti panely nezapadaly sněhem, možnosti na to jsou. 

Dále:
Viděl jsem systém s měniči, kde místo baterií bylo použito několik superkapacitorů, kterým mráz tolik nevadí.
Superkondenzátory byly strčeny do země, aby se v létě chladily a v zimě nemrzly.

« Odpověď #2 kdy: 08. 12. 2021, 14:24:47 »
Panely jsem kontroloval a ani po nedávném sněžení se na nich sníh ani námraza nedržely.

Na zakopávání superkapacitorů nemám prostředky a nejspíš se to na ty moje 3 kamery ani nehodí, ale technologie je to zajímavá.

Zkusím nějak vymyslet tu baterii+větší solar panel.

Díky za rychlou odpověď

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 12. 2021, 15:08:45 »
No ja bych se prekonal, vzal krumpac, a strcil baterky pod zem.

Nejakou technologii mam udelanou tak, ze mam v zemi jen vyskladane "ztracene bedneni" do nezamrzne hloubky nasucho "do kominu", uvnitr toho je velka  elektroinstalacni krabice IP44. Pokud by i to promrzalo, strcil bych tam nahoru i polystyren.

Zatim nebyla poradna zima, tak krumpacem to muze jit rychle, krome casu naklady 00 nic.

« Odpověď #4 kdy: 08. 12. 2021, 15:45:34 »
K těm baterkám a zimě. Li-ion/lipol zima na provoz/skladování NEVADÍ ale nesmí se v zimě nabíjet! V zimě jim jen klesá kapacita a roste vnitřní odpor.
Naopak olovo NESMÍ ZMRZNOUT ve vybitém stavu. Díky vybitému stavu klesá koncentrace elektrolytu a ten může zmrznout a roztrhat elektrody. Nabíjet/vybíjet se klidně může a v nabitém stavu klidně může fungovat i v mrazech (viz autobaterky žejo)

TakyPatrik

« Odpověď #5 kdy: 08. 12. 2021, 15:48:07 »
Bezdrátový křáp na baterky. Předpokládám, že to nehlídá nic důležitého, takže se nic nestane, když to bude fungovat jen od jara do podzimu...

Zakopat to můžeš sebelíp, voda si k tomu cestu stejně najde, byť jen kondenzace...

Karmelos

• 1 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08. 12. 2021, 16:15:27 »
Bohužel, kamera, respektive ten solární panel zjevně není do našich podmínek - nabíjení od 0C do +45C, provoz -10C do +55C... Nechápu, že to tady prodávají jako venkovní kameru... :-(
https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000593703-What-Environement-does-Reolink-Solar-Panel-Work
Gréta je nejlepší.

Medo77

• 314
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 12. 2021, 18:16:33 »
Inspiruj sa u ISP. Osamele vysielace maju davno +/- odladene.
Nepises nic o type baterie. Olovenej je jedno, aka je teplota. Ak ju stihas dobijat, moze byt aj vonku.
Odskusanu technologiu mas u seba v aute.
Tiez ma to caka. Uz teraz viem, ze panel bude musiet byt predimenzovany (bateria to musi utiahnut aj pocas viacero za sebou iducich zamracenych dni, pripadne sneh, nez ho odstranim).
Co budem robit s prebytkom elektriny v lete este neviem. Mozno naperem do vody, nech nieco ohrieva. (bude to v neobyvanej oblasti, mozno sa to niekedy hodi).

CHe

« Odpověď #8 kdy: 08. 12. 2021, 20:33:34 »
Aký máš vlastne panel a aký je priemerný odber? Moja skúsenosť je, že na systém s priemerným príkonom ~1W je v našich podmienkach potrebný minimálne 40Wp panel (orientovaný na juh a so sklonom pre december, tzn. ~25° od kolmice). S 12V/18Ah olovom to zvykne byť schopné prečkať zimu, no veľká rezerva tam nie je. A teda životnosť gel/AGM aku je tam reálne max 2 roky.

_Jenda

• 1 633
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #9 kdy: 08. 12. 2021, 22:30:16 »
Jak řešíte dobíjení kamer vy?

Ten panel je nesmyslně malý, divím se, že to vůbec fungovalo. Tohle se řeší naprosto brutálním předimenzováním panelů. Nakoupíš třeba tyhle https://shop.gwl.eu/Solar-PV-Systems/Solar-panels-PV-module/Solar-panel-Elerix-Poly-285Wp-60-cells-ESP285.html?cur=2. To sem dávám hlavně kvůli tomu, abys viděl, kolik je skutečná cena za Wp, až ti někdo bude nabízet 10x dražší (ano, i takoví prodejci se najdou, oškubání hejlů a BFU nese).

Napadlo mě připojit k nim ještě nějakou powerbanku a celý to schovat do krabičky na sloupu, ale otázka je, jestli to na nějaký čas udrží (alespoň tak do Února, než začne být víc světla přes den...)

Jak my tady jako máme vědět, kolik tvoje kamera žere? Bohužel nevidíme ani kapacitu baterie a velikost panelu lze pouze odhadovat, takže to nejde ani odhadnout.

Ale je to malinké, takže baterka v tom taky nebude ohromná. Kup si LiFePo viz níže.

Li-blabla se obvykle zničí/poškodí.
Lithiovky se nemají dostat pod -20, nesmí se nabíjet pod -10, a když je pod 0, tak se musí nabíjet jen velmi pomalu.

Superkondenzátory jsou pro dlouhodobé stacionární storage blbost. Kup si https://shop.gwl.eu/LiFePO4-cells-3-2-V/ELERIX-Lithium-Cell-LiFePO4-3-2V-50Ah-1-1.html?cur=2. Opět to odkazuji abys věděl kolik to stojí za Wh a mohl sis spočítat, že se tě někdo snaží oškubat. (takový dobrý test, jestli se tě někdo snaží oškubat, je, že porovnáš jeho nabídku baterek s tím, kdyby sis koupil Teslu model 3, vyndal z ní baterky a zbytek auta zahodil -- pokud jsou jeho baterky dražší než Tesla, tak tě odrbává)

Aký máš vlastne panel a aký je priemerný odber? Moja skúsenosť je, že na systém s priemerným príkonom ~1W je v našich podmienkach potrebný minimálne 40Wp panel
To znamená, že panel vyrobí denně 30% "Wh" "svého výkonu ve Wp"? Já provozuju solár v Krušných horách (kde mi přijde že je bohužel abnormálně hnusně) a třeba od 24. do 2.12. (8 dní) jsem vyrobil 16% - za celých 8 dní, tedy průměrně 2% denně, tedy 15x hůř než ty píšeš. A ne, nebylo to ani moc zasněžené, jenom byla šílená mlha. Dny okolo toho byly o něco lepší, takže jo, kdybych měl baterku, co to udrží třeba 14 dní, tak bych to přežil.

CHe

« Odpověď #11 kdy: 08. 12. 2021, 23:22:13 »
To znamená, že panel vyrobí denně 30% "Wh" "svého výkonu ve Wp"?
24Wh / 40Wp je dokonca 60% v tvojom vyjadrení (resp. teda je schopný aj počas zimy dodávať v priemere 1W / 40Wp = 2,5% svojho Wp). Jednu mám tiež v horskom prostredí (~900 m n.m.), ale na južnom svahu a hmla tam počas dňa býva len výnimočne, býva tam hodne slnečných dní aj počas zimy. A teda je tam implementovaný aktívny power management, tzn. sú definované napäťové hladiny, pod ktoré sa už vynechávajú pracovné cykly žravých komponentov (switch, WLAN), takže hej, boli už obdobia, kedy priemerná spotreba nejaké dni nebola ani ten 1W. Súhlasím, že pre kritickejšie aplikácie alebo problematickejšie prostredia to chce ešte výraznejšie predimenzovanie panelu aj aku.

Pre info, aký regulátor používaš k tým LiFePo článkom a ako ich máš radené? Ja som sa zatiaľ roky držal olova, síce rýchlo degraduje, no je bezpečné a nenáročné.

_Jenda

• 1 633
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. 12. 2021, 21:05:55 »
To znamená, že panel vyrobí denně 30% "Wh" "svého výkonu ve Wp"?
24Wh / 40Wp je dokonca 60% v tvojom vyjadrení (resp. teda je schopný aj počas zimy dodávať v priemere 1W / 40Wp = 2,5% svojho Wp). Jednu mám tiež v horskom prostredí (~900 m n.m.), ale na južnom svahu a hmla tam počas dňa býva len výnimočne, býva tam hodne slnečných dní aj počas zimy.
Já tam mám kameru, takže se můžeš podívat jak neuvěřitelně hnusně tam je. (jede to na grid, na solár by to už bylo dávno mrtvé, a větrník pomáhá když opradu hodně fouká, ale jako taky nic moc)

Pre info, aký regulátor používaš k tým LiFePo článkom a ako ich máš radené?
Nabíjí se to pomocí Epever XTRA, článků je 8 v sérii a jako balancér je tam bohužel jen pasivní vybíječ co to vybije když napětí překročí 3.55V. V další verzi už musí být monitoring, asi od https://123electric.de/gb/3-123smartbms

CHe

« Odpověď #13 kdy: 09. 12. 2021, 23:38:16 »
Dik, pozerám že ich robia dokonca aj v "12V" prevedení, rozmerovo zhodné s 18Ah Pb:
https://shop.gwl.eu/LiFeYPO4-batteries-12V-1-1/Winston-12V/Lithium-Battery-LiFePO4-12V-20Ah.html

Otázka je, nakoľko zmysluplné a bezpečné by bolo nabíjať ich regulátormi pôvodne navrhnutými pre Pb (s preprogramovaním úrovní v zmysle tých, čo sú odporúčané pre 4 LiFePo čl. v sérii).

_Jenda

• 1 633
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 10. 12. 2021, 22:46:17 »
Bál bych se, že se to rozbalancuje.

Nabíjení nabíječkou na olova je podle mě v pohodě, je tam veliký buffer mezi „nabito“ (3.4V) a maximálním přípustným napětím (3.6V), do toho nastavíš "boost" a "float".