Ukončení TP na území ČR není problém. Na ohlašovně na to mají dokonce formulář. Oficiálně se to používá, pokud se třeba stěhujete do zahraničí. OP po mě nikdo vrátit nechtěl ani roh mi paní neustříhla, vracel jsem ho dobrovolně a až později si žádalo nový, bez adresy TP. S tím taky nebyl problém, úřednice se jen musela poradit, ale vše prohlo v pořádku.
Žít bez TP lze, ale má to při jednání s úřady řadu omezení. Například nepřihlásíte silniční vozidlo, s tím jsem narazil já. Pokud máte vozidlo přihlášené, máte oznamovací povinnost hlásit změnu TP, ale nový techničák vám nikdo nevydá, takže nepořídíte. Já to neřešil, protože se nikde nepíše (alespoň já to nenašel), že techničák se starou adresou TP je neplatný. Vydání řidičáku by byl taky problém, ale ten má dlouhou platnost a při změně TP se nemění.
Pochopitelně není problém si TP za účelem zařízení nečeho přihlásit a pak zase odhlásit. Jen jevím, jestli vám někde aktivně neustříhnou roh občanky...
Ale i bez OP asi bude potřeba cestovní pas, a k němu opět budou potřeba biometrické údaje.