Poradte navigáciu do ~300€

mikrom

• 380
    • Zobrazit profil
Re:Poradte navigáciu do ~300€
« Odpověď #15 kdy: 02. 11. 2021, 21:34:09 »
Ja som si pred cca 8 rokmi kupil kvoli castym sluzobkam Garmin Nüvi LMT  5" za cca 220 EUR. Este stale sluzi a aktualizacie map su zdarma, len teraz by uz potreboval vacsi display. Ale ked pozeram za ake ceny maju teraz garminy na alze, tak by som asi zvazil aj inu znacku.

« Odpověď #16 kdy: 03. 11. 2021, 06:40:43 »
a ma nekdo detailnejsi pozorovani, jak je to s co nejaktualnejsim sledovanim situace? (doprava plus uzavirky)

ja muzu rict, ze treba v Luxembursku Waze naprosto selhavalo, na nemecke dalnici bylo super. I kdyz ergononomie nic moc a zhorsuje se to (bych rekl, ze se da pouzit jen ve svisle orientaci, ale zrak jednoznacne prijima informace lip z landscapu).

U TomTomu si pamatuju, ze realtime nebyl zadny zazrak s vyjimkou nemecke dalnice.

Molex1

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 11. 2021, 07:54:06 »
Jak jsem psal před tím. Na dovolenou bych jel dle TomTomu, po Praze se motal dle Waze... asi tak..
Případně kdybych narazil/blížil se ke koloně tak bych to rychle naházel do Waze zda má smysl objíždět nebo ne...

JmJ

• 333
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 03. 11. 2021, 10:29:24 »
Take se bohuzel vyjadrim vice mene mimo tema - pouziti waze.

Jezdim s nim jak po CR, tak jsem ho letos pouzil na 2 cesty do zahranici a zpet. Jednou na Hvar, podruhe do Toscanska. Cestou z Hvaru byl nejaky problem ve Vidni, kde nas waze hnal mimo standardni trasu, coz bylo zrejme ok, ale pak se nas snazil na puvodni trasu napojit v miste, kde najezd na dalnici byl zrejme zduvodu problemu uzavren. Je mozne, ze ho uzavreli chvili pred nami. Nedelam z toho zadny hrozny uzaver, ale v ten moment sem wazu prestal docasne verit v tom, ze nas hnal hned na dalsim najezdu (o 1 - 2 km dal) zase na tutez dalnici, tak sem to proste vzal podle kompasu v hlave a bylo.

Pri jizde do toscanska se cestou tam waze zblaznil v alpach mezi Vilachem a Udine a musel sem zastavit a restartovat telefon. Je otazkou, jestli se zblaznil waze nebo gps, mozna spis gps v telefonu, moc sem to nestudoval.

Jinak mi hlaseni o stavu dopravy v zahranici (rakousko, slovenko, slovinsko, chorvatsko, italie) i u nas prislo s wazem ok.

Co mi na waze vadi je treba to, ze nerad rika, ze se ma odbocit, pokud je odbocka stale ta silnice, po ktere se do krizovatky prijelo a po ktere se i odjizdi. Zvlast kdyz je to hlavni silnice. Typicky se to deje v dedine na navsi a podobne mensi krizovatky. Napriklad zde https://en.mapy.cz/s/dehugavuru , pri prijezdu z vychodu waze drzi hubu o tom, ze mate jet doprava tedy na sever. Proste nerekne nic. Neznat tu cestu sam, jedu rovne.

« Odpověď #19 kdy: 03. 11. 2021, 14:13:55 »
Já bych teda doporučil navigaci Google Maps. Výhody: je to v každém Androidu, pokud chcete separátní zařízení, pak libovolný telefon (no, radši nějaký ne úplně pomalý, ať je to nějak normálně použitelné) + SIMka a je to.

Výhody:
* super vyhledávání, nejen podle adresy, ale i podle názvů podniků, hotelů, různých překlepů apod. (např. Fajnpark mi najde i podle začátku „fine pa“). Vyhledávání je nejlepší, co jsem kdy viděl. Včetně drobností, jako upozornění na to, že až tam přijedu, budou mít otevřeno už jen chviličku
* doprava – používám často, funguje skvěle. Moc není co vytknout. Konkurence je srovnatelná nebo horší
* automatická nabídka více tras, a to jak na začátku, tak v průběhu cesty (vidím, že kdybych támhle uhnul, bude to o 2 minuty delší)
* řazení do pruhů (ne všude, ale přece jenom)
* nějaké inteligentní odhadování kde jsem, když jedu dlouhým tunelem mimo GPS (nevím přesně jak to dělá)
* možnost offline navigace (stáhne si cestu dopředu a pak když budu mimo signál, tak jede alespoň offline)
* integrace do infotainment auta (hodí se, když poslouchám třeba rádio, které se automaticky lehce ztlumí na tu chviličku co mluví navigace)

Nevýhody:
* je to online (ale s možností offline). To bych teda osobně bral spíš jako výhodu, vzhledem k možnostem, které to nabízí. Data jsou stejně zdarma po celé Evropě
* není to krabička all-in-one, musíte mít prostě telefon. Což taky osobně nepovažuju za nevýhodu, prostě to mám v telefonu, který mám stejně s sebou. Nebo si koupíte separátní telefon jen na tohle, takový jaký chcete
* občas jsou ty mapy takové strohé. Jedu po modré čáře (případně zelené, až červené podle dopravy), zbytek je v různých odstínech šedé. Jako mapa nic moc, jako nerušící navigace dobré. Jde přepnout i na zobrazení ortofotomap

Zkoušel jsem všemožné jiné navigace, ale je to furt to samý; žádná doprava nebo o něco horší doprava, mizerné vyhledávání, když se nevyžvejknu úplně přesně, těžké přesvědčování, když chci z nějakého důvodu jet najednou jinam apod. Google Maps má úplně všechno, zadarmo. Použití dat nula nula nic.

« Odpověď #20 kdy: 04. 11. 2021, 09:03:19 »
Papíry mám od začátku devadesátek a najěžděno mám cca 2 miliony.
Měl jsem TomToma v Palmech i samostatnej OneXL, asi tři modely od Garminu, a samostatnou navigačku už nechci. Strašně mi pila krev nutnost to pořád sundavat a nandavat, v některých oblastech jsem radši sundaval i držák a TMC přijímač, což byl megavopich. Navíc TT i Garmin měli tehdy držáky dost křehké, takže na jejich dokupu to dost lezlo do peněz. Plus je to další zařízení, zabírající místo, mající nějakou hmotnost, mající futrál, o které se musíš starat a udržovat aktuální, a nikde ho nezapomenout. Plus TMC na východ od Německa nikdy pořádně nefungovalo a nefunguej ani teď. Když se přidá tehdy tragická kvalita jejich akumulátorů a mechanická antiodolnost konektorů, samostatné navigace u mě skončily už dávno. BTW jsem měl nedávno výstup s podporou TT, když mi najednou poslali nevyžádanou obchodní nabídku na mail uvedený v údajích účtu, smazaného před skoro 15 lety, a skončilo to GDPR incidentem.

Další věc je, do jakého auta a k jakému ježdění to chceš. Pro nekomerční osobák bohatě stačí telefon na magnetickém držáku a v něm něco bezplatného. Používám podle podmínek a oblastí wázu (W), googlí mapy (GM), Here (H), Seznam (SZ), a příležitostně MapFactor (MF).
W: krátké a střední trasy, už proto, že si při plánování s předstihem stáhne jen úzký pruh mapy podíél předpokládané trasy, a pokud se jen trochu odchýlíš, dotahuje průběžně přes data. Není jasné, jak dlouho to drží v lokální cache, ale spotřeba dat je proti ostatním velká. A když vyjedeš ze stažené oblasti a nemáš data, jseš velmi rychle v hajzlu. Taky se stává, že při nestabilním spojení buď havaruje, nebo ztratí dopravní informace a upozornění, a už se nezotaví. Někdy je hodně na obtíž i možnost naplánovat pouze jedinou zastávku, a VELKÁ neochota při plánování delších cest. Oficiálně nad 1200km, ale stává se mi, že mě se zdůvodněním přetížením plánovacích serverů vyfakuje už kolem 450km délky trasy. V aktuální verzi má navíc zprasený hlas, kdy polyká půlku posledního slova v hlášení, což je značně obtěžující. Plus je fakt dost průser nastavit vhodnou hlasitost za jízdy, přičemž v klidu zase vynutit hlášení, abys to mohl nastavit v klidu, nejde. Pakárna.
GM: proti W trochu hůř čitelná grafika, a nelze nahlašovat některé události ani opravovat chyby v mapách, a nemá hledání čerpaček podle paliv a ceny. Velkou výhodou je možnost stahovat výřezy map do zařízení. Je ohlášená volba ekonomické trasy podle předpokládané spotřeby.
SZ: má pro někoho zajímavou možnost ukládat projetou trasu do Stopaře a samozřejmě možnost stahovat mapy do zařízení s lepší granularitou než ostatní.
H: Používá mapové podklady Navteq, stejně jako TomTom (protože H patří konsorciu BMW+Audi+Daimler, které majoritní podíl v Navtequ koupilo). Bývalo fajn propojení s Windows Maps, ale od té doby, co Microsoft divizi Here Maps prodal, funguje  už jen propojení uložených cílů a rozdlělení do skupin. Podle mojí zkušenosti má asi nejpřesnější výpočet dojezdového času a leckdy přesnější data o provozu a ochotněji mění trasu než W, GM, a SZ.
MF jsem si nechal na konec, protože se ti bude hodit, pokud někdy jezdíš velkým nebo těžkým vozidlem, typicky náklaďákem nebo autobusem. Umí totiž nastavit přesné rozměry a hmotnost soupravy a zohledňuje to při plánování trasy. V bezplatné verzi používá podklady OSM. Za spoustu funkcí se bohužel platí formou předplatného, ale MF nabízí dispečerský systém, ze kterého ti operátor může trasu přeplánovat za jízdy podle požadavků zákazníků se zohledněním přidělených časových slotů v zastávkách. Existuje verze nejen pro mobilní systémy, ale i pro Windows. A v autobuse nebo náklaďáku IMO MapFactor na 13" windowsovském tabletu s externí GPSkou prostě nemá díky kombinaci schopnopstí a ceny při nasazení na vlastním zařízení konkurenci.

A jako dodatek: pokud bys to potřeboval pro autodopravu nebo podobné nasazení, zvaž i http://www.radium.cz/ a jejich FleetWare. Dodávají i palubní techniku včetně zajištění montáže, a navíc je to, stejně jako MF, česká firma a velká část peněz tak zůstane doma. A ne bez důvodu je používají záchranky i hasiči.

« Odpověď #21 kdy: 04. 11. 2021, 09:06:04 »
Pri jizde do toscanska se cestou tam waze zblaznil v alpach mezi Vilachem a Udine a musel sem zastavit a restartovat telefon. Je otazkou, jestli se zblaznil waze nebo gps, mozna spis gps v telefonu, moc sem to nestudoval.

GPSka, některé telefony hlavně pod Androidem 6 a 8 to dělají s velkou oblibou, např Motoroly.

Mlocik97

• 949
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 04. 11. 2021, 10:38:17 »
Ďakujem za rady,... tak som objednal TomTom Go... dosť mi boli tu odporúčané softwarové navigácie, tie však boli už všetky skúšané a nevyhovovali... Google maps by boli dobré keby tam nebolo tak veľa chýb v mapách, zároveň offline mapy to ponúka, ale stiahnuť je je strašne nezmyselne riešené, nevieš rozumne označiť oblasť či štát pre ktorú chceš navigáciu stiahnuť. V prípade mapy.cz to bez seznam účtu dosť bolo k ničomu, ani si nepamätalo vyhľadávanie (písalo že pre funkciu histórie vyhľadávaní treba účet), Sygic bol totálne sprasený a v nových verziách v podstate nefunguje navyše každé 3 mesiace platiť? Skúšané boli aj ďalšie mapy ale furt tam boli nejaké problémy... Waze by bol ok, ale bez podpory offline máp, kde je horšie pokrytie Internetom to moc nebolo ono. Preto skôr samostatnú navigáciu.
Vyskúšame teda TomTom Go a uvidíme aké to je, a či to malo zmysel, prípadne to vrátime, teraz dávala alza aj možnosť "výmeny vianočného darčeka zadarmo do 31.1.2022". Takže by sme to využili ak by bol problém.