Papíry mám od začátku devadesátek a najěžděno mám cca 2 miliony.
Měl jsem TomToma v Palmech i samostatnej OneXL, asi tři modely od Garminu, a samostatnou navigačku už nechci. Strašně mi pila krev nutnost to pořád sundavat a nandavat, v některých oblastech jsem radši sundaval i držák a TMC přijímač, což byl megavopich. Navíc TT i Garmin měli tehdy držáky dost křehké, takže na jejich dokupu to dost lezlo do peněz. Plus je to další zařízení, zabírající místo, mající nějakou hmotnost, mající futrál, o které se musíš starat a udržovat aktuální, a nikde ho nezapomenout. Plus TMC na východ od Německa nikdy pořádně nefungovalo a nefunguej ani teď. Když se přidá tehdy tragická kvalita jejich akumulátorů a mechanická antiodolnost konektorů, samostatné navigace u mě skončily už dávno. BTW jsem měl nedávno výstup s podporou TT, když mi najednou poslali nevyžádanou obchodní nabídku na mail uvedený v údajích účtu, smazaného před skoro 15 lety, a skončilo to GDPR incidentem.
Další věc je, do jakého auta a k jakému ježdění to chceš. Pro nekomerční osobák bohatě stačí telefon na magnetickém držáku a v něm něco bezplatného. Používám podle podmínek a oblastí wázu (W), googlí mapy (GM), Here (H), Seznam (SZ), a příležitostně MapFactor (MF).
W: krátké a střední trasy, už proto, že si při plánování s předstihem stáhne jen úzký pruh mapy podíél předpokládané trasy, a pokud se jen trochu odchýlíš, dotahuje průběžně přes data. Není jasné, jak dlouho to drží v lokální cache, ale spotřeba dat je proti ostatním velká. A když vyjedeš ze stažené oblasti a nemáš data, jseš velmi rychle v hajzlu. Taky se stává, že při nestabilním spojení buď havaruje, nebo ztratí dopravní informace a upozornění, a už se nezotaví. Někdy je hodně na obtíž i možnost naplánovat pouze jedinou zastávku, a VELKÁ neochota při plánování delších cest. Oficiálně nad 1200km, ale stává se mi, že mě se zdůvodněním přetížením plánovacích serverů vyfakuje už kolem 450km délky trasy. V aktuální verzi má navíc zprasený hlas, kdy polyká půlku posledního slova v hlášení, což je značně obtěžující. Plus je fakt dost průser nastavit vhodnou hlasitost za jízdy, přičemž v klidu zase vynutit hlášení, abys to mohl nastavit v klidu, nejde. Pakárna.
GM: proti W trochu hůř čitelná grafika, a nelze nahlašovat některé události ani opravovat chyby v mapách, a nemá hledání čerpaček podle paliv a ceny. Velkou výhodou je možnost stahovat výřezy map do zařízení. Je ohlášená volba ekonomické trasy podle předpokládané spotřeby.
SZ: má pro někoho zajímavou možnost ukládat projetou trasu do Stopaře a samozřejmě možnost stahovat mapy do zařízení s lepší granularitou než ostatní.
H: Používá mapové podklady Navteq, stejně jako TomTom (protože H patří konsorciu BMW+Audi+Daimler, které majoritní podíl v Navtequ koupilo). Bývalo fajn propojení s Windows Maps, ale od té doby, co Microsoft divizi Here Maps prodal, funguje už jen propojení uložených cílů a rozdlělení do skupin. Podle mojí zkušenosti má asi nejpřesnější výpočet dojezdového času a leckdy přesnější data o provozu a ochotněji mění trasu než W, GM, a SZ.
MF jsem si nechal na konec, protože se ti bude hodit, pokud někdy jezdíš velkým nebo těžkým vozidlem, typicky náklaďákem nebo autobusem. Umí totiž nastavit přesné rozměry a hmotnost soupravy a zohledňuje to při plánování trasy. V bezplatné verzi používá podklady OSM. Za spoustu funkcí se bohužel platí formou předplatného, ale MF nabízí dispečerský systém, ze kterého ti operátor může trasu přeplánovat za jízdy podle požadavků zákazníků se zohledněním přidělených časových slotů v zastávkách. Existuje verze nejen pro mobilní systémy, ale i pro Windows. A v autobuse nebo náklaďáku IMO MapFactor na 13" windowsovském tabletu s externí GPSkou prostě nemá díky kombinaci schopnopstí a ceny při nasazení na vlastním zařízení konkurenci.
A jako dodatek: pokud bys to potřeboval pro autodopravu nebo podobné nasazení, zvaž i
http://www.radium.cz/ a jejich FleetWare. Dodávají i palubní techniku včetně zajištění montáže, a navíc je to, stejně jako MF, česká firma a velká část peněz tak zůstane doma. A ne bez důvodu je používají záchranky i hasiči.