Co tedy znamená správný PTR ? Já měl za to, že správný PTR je takový jako "doména emailové schránky odesilatele od kterého přišel mail" .
Obecně se od
PTR záznamu vyžaduje jenom to, aby jméno, na který ukazuje, vedlo i na IP adresu, ke kteréten záznam patří. Nebo-li když bude
PTR záznam pro adresu 192.168.0.1 ukazovat na jméno
mail.example.com, má existovat i
A záznam pro
mail.example.com, který vede na 192.168.0.1.
S e-mailovou adresou odesílatele ten PTR záznam nijak nesouvisí. Je běžné, že jeden poštovní server (který má jedno jméno) odesílá e-maily pro stovky domén.
jehož PTR obsahuje číslice[/i][/b] Tím jsi myslel opravdu vzácné příklady jako domény gifts4you.com nebo 123autobazar.cz nebo 98-12.brno-venkov.cz?
Cílí to především na to poslední, ale bůhví, jak to mají tihle vynálezci nastavené. Obvykle se řídí heslem „když se kácí les, létají kusy lesa“ a detaily svého nastavení obvykle tají s odůvodněním, že „přece nebudou napovídat spamerům“. Já bych tedy určitě nedával číslici do názvu zařízení (poslední doménové jméno). A pokud si pro vázev serveru můžete vybrat více domén a některá z nich obshuje číslici, pokud můžete, vyhněte se jí. Pro jistotu. Také je dobré vybrat starší doménu, to také může mít vliv.
Pokud tedy jméno serveru nemusí nijak souviset s doménou:
Přesně tak, nemusí a velice často nesouvisí.
1. Není to ve sporu s tím citovaným úryvkem nápovědy google
V čem je to podle vás v rozporu? Tam se o doméně e-mailové adresy nic nepíše.
2. Jak je pak řešena triviální obrana, že někdo z tramtárie posíla poštu jménem @policie.cz . Zkusím si odpovědět sám - přeci SPF záznamem (který "uložil policejní ajťák " "na doménu" policie.cz do TXT políčka )
Ano, SPF a/nebo DKIM. PTR s tím nijak nesouvisí.
4. K čemu tedy to "šílenství" s správným PTR, když to není ochrana a řeší to lépe SPF nebo DKIM (stačí jedno z toho)
To je dotaz na ty, kdo tu kontrolu
PTR záznamů na svých poštovních serverech dělají. Já jsem to vždy považoval za nesmysl.
Jak už jsem psal, někteří správci poštovních serverů bojují se spamem tak usilovně, že je nezajímají žádné ztráty regulérních e-mailů – a vymýšlejí nejrůznější obskurní pravidla, která podle nich správný odesílatel musí splnit. Tak proč ne
PTR záznamy? Zejména když každé zařízení připojené do internetu
by mělo mít (ne
musí, ale koho to zajímá, že)
PTR záznam se jménem a to jméno by se logicky mělo překládat zpět na IP adresu toho zařízení. To, že stejné standardy říkají „buď striktní v tom, co odesíláš, a buď benevolentní v tom, co přijímáš“, už ti správci obvykle nevidí.