Toto téma mě zajímalo a nebýt teoretických exhibicí některých potrefených hus, šlo by i o hodnotné informace a rady, které jsou takto přehlušeny hýkáním a argumentací na slaměnné panáky.
Co mě ale zajímá konkrétně proč se tak lpí na "správné hodnotě PTR záznamu" a jaký je jeho význam pro (bezpečnost) e-mailu. A řeší se PTR pro směr ven(odesilatel, posílající sere) nebo dovnitř (smtp server pro příjem). Já si myslím, že pro první směr (ven), ale klidně mě opravte. ...A tedy znamená to, že je to nějaká další pojistka aby mail nemohl odesílat kde kdo, kdo má doménu, ale musí to být posvěcené providerem (který má v moci změnu PTR)?
A to hlavní, jak velký problém toto pravidlo PTR vytváří pro případ, kdy mailingová společnost (nebo hostér mailu) používá typicky jeden odchozí mail server, ale hostuje stovky domén(zákazníků, firem).
Z podstaty věci PTR záznam je je unikátní mapování z IP na PTR hostname No a to jako seznam.cz třeba má jako pro každou doménu post,email,seznam mailserver(y) s více IP adresami (nemusí to být nutně více mailserverů, může mít přiřazeno více IP). To se mi zdá absurdní a že mám v úvaze někde chybu. Jako 77.75.1.1 bude mít PTR pro email.cz, 1.2 pro post.... A to nemluvě o Email Profi na vlastní doméně, těch bude tisíce. Nebo tenhle problém 1:1 PTR záznamu pro potřeby obsluhování více odchozích doméén jedním mailserverem ( N:1) řeší SPF?
(Úplně tuším přesně, který teoretik mi odpoví a dopředu děkuju, pokud odpoví, na to co jsem se ptal a né že to dělat nemám. Ale na rozdíl od původního tazatele se ptám teoreticky)