Bohužel, tahle spolehlivost už je dávno přič. Nedoručenka, v případě nedostupnosti serveru, přijde často okamžitě a žádné další pokusy o doručení se nekonají. Spousta serverů asi počítá s tím, že má poskytovatel mailu datacentra po celém světě...
A u mého osobního serveru je mi vlastně úplně jedno, jestli mi někdo něco není schopen doručit, respektive se o to ani nepokouší, protože zde se dá použít analogie s Českou Poštou... Poskytovatelů služeb je mnoho, někteří spolehlivější než jiní a nelze se přizpůsobovat všem.
Já mám u své infrastruktury bežně uptime i rok. Konektivita přes optiku také výpadky většinou moc netrpí, ale většinou to ISP moc neřeší (údržba ve tři ráno), protože je k tomu nic nenutí. Ani distributoři elektřiny negarantují 24/7 dodávky a když vypadne proud, tak v kdejaké obci neteče voda a ani si nezavoláte z mobilu. Email, pro svou potřebu či rodinu, opravdu není to nejdůležitější na světě.
A co se týče zálohování:
- Záložní konektivita přes LTE nestojí skoro nic, ale konfigurace bude řádově složitější
- Záložní napájení se dá vyřešit díky UPS za pár tisíc, do které to vše zapojíte
- Záloha dat - denně zálohuji celou VM na druhý disk a zálohy záloh pak do jiné lokality
Většinou ale opravdu narazíte na to, že záložním napájením nedisponuje váš ISP, takže pokud jste na vsi a někde spadne strom na dráty, tak jste pár hodin odříznuti od světa.
Dříve bylo běžné si doma hostovat i vlastní weby a všelijaké blogísky. Dneska už se to asi moc nenosí, ale to přece není důvod to nedělat.