Pripomina mi to uvodni hodinu na FJFI kde nam rekli: “Ti z vas, kteri sem prisli za moznosti se neco dozvedet, jste tady spravne. Ti, kteri chteji pak vydelavat penize, bezte domu. V tom Vam tady nepomuzeme.”
Vsechny cesty vedou do Rima a zadna z nich neni ta jedina spravna. Titul v zivote neuskodi, ale zit se bez nej uplne v klidu da a za velmi dobre penize.
Musk to rikal dobre, ze doufa ze u nej ve firmach nevyzaduje zadny HR titul, protoze v dnesni dobe jsou informace verejne dostupne zdarma nebo velmi levne. Je to tedy spis o tom jestli chci mit cas a klid na studium a venovat se tomu, coz stejne malokdo ve skutecnosti dela, protoze vetsina budto maka pri studiu nebo naopak studuje pri praci.
A jak tu nekdo psal ze Bc vypovida o tom ze nedokaze ten clovek nic dokoncit, tak ja si myslim ze dulezitejsi vlastnost je se na neco vykaslat kdyz vidim ze je to ztrata casu. To prvni totiz vypovida o slepe poslusnosti a to druhe o vlastnim nazoru. Otazka pak je jestli chcete zamestnavat lopatu nebo samostatne uvazujiciho cloveka.
PS: ja nerikam ze kazdej clovek, co dostuduje magisterske studium je lopata. Jen poukazuju na rozdil tech pohnutek k tomu.
přesně, informace jsou dnes k dispozici zdarma nebo skoro zdarma.
Vysokoškoláci si obecně strašně obhajují vysokou, protože přece by si nepřiznali, že svůj čas a energii mohli strávit efektivněji. Typicky od vysokoškoláků slyším takové ty esoterické argumenty, že vysoká škola tě naučí správně myslet (což nedokáží upřesnit, a je to taková generalizace, typu genderové studie tě naučí stejně správně přemýšlet jako čvut?) nebo že se oddělí zrno od plev (pokud je to o tom, proč se prostě nenapíší přijímačky a hned se nedají po testu diplomy, proč to oddělení trvá tak dlouho?) apod.
Ještě čekám, kdy za mnou vysokoškolák přijde s tím, že vysoká škola pročišťuje čakry a eliminuje negativní energii vesmíru

Ale tak každý si svoji volbu musíme nějak obhájit, když už nám dojdou racionální argumenty.
Co je racionální a validní argument je vytvoření kontaktů, ale to mi přijde, že funguje víc na západě než u nás. Navíc sociální kontakty si člověk může vytvořit i v zaměstnání.
A stejně, je mi skoro 40, většina kontaktů se časem vypaří, a naučit se vytvářet a udržovat sociální vazby dlouhodobě, to se na škole člověk nenaučí, řekl bych že na to je lepší se přestěhovat do jiného města či státu či začít cestovat, to člověka donutí.
Prostě za mě je škola obecně fajn pro lidi, co nevědí co s životem a jsou nesamostatní. Schopní jedinci si dokáží vytvořit kvalitní život sami, bez nějaké instituce.