a ten scenar doplaceni ceske dane (i.e. zapocitani dani zaplacenych v jinem state), se teda aplikuje kdy?
to neni u zamestnani, ale pouze jine prijmy? (jinak jak jsem pochopil z toho clanku, UK a Nemecko je ci bylo vyjmuto z tohoto principu a vzdy se plati ).
jinak masakr je to casto, treba u prace pro Svycarskou firmu, kde jsem trval na 2 dnech HO, UK recruiter vymyslel a vynucoval, ze na 3 dny to bude zamestnanecka smlouva, ty 2 dny jedu jako kontraktor.
BTW, se to nikdy nezrealizovalo, protoze ta role nikdy nevznikla (jako na projekte, nesouviselo se mnou), coz mi prijde je typicky, jakmile recruiter podezrele protahuje a komplikuje situaci.
Jinak zrovna ted mam na stole nabidku, kde britsky recruiter se ocividne schovava za bulharskou firmou, ktera by fakturovala ceske firme, ale smlouva je poseta UK terminy a pozadavky (jako je ITAPA a IR35) s dodatkem, ze vse se pripadne bude resit britskym soudem.
COz mi prijde zajimavej pokus, napsat smlouvu mezi dvema EU firmama, ale vlastne podle UK prava.
jinak kvuli tomuhle cizi firmy tady zamestnavaji pres cesky sro (neni to kvuli placeni ceskych nizkych plati, to by mohli nabidnout tak jako tak). a to vede k pruseru, kdy clovek formalne spadne pod ceskej management.
Protože to zbytečně komplikuješ. Ale ono to není potřeba komplikovat: buďto bydlíš v ČR a máš zahraničního zaměstnavatele (a tohle čeští daňoví poradci zvládnou), nebo bydlíš v Rakousku daně ti dělá rakouský Steuerberater.
Víc není co řešit - pokud tedy nemáš nějaké jiné příjmy, nebo pokud si vyloženě nechceš dát do nákladů či odpočtů nějaké výdaje. Pak to teprve začne být masakr.