Předestírám, že jsem HW diletant, takže budu asi klást naprosto pitomé otázky.
Mám starší workstation, a teď jsem si pořídil "nový notebook z druhé ruky", Lenovo edge 495. V workstation mám asi třetím rokem SSD disk (256 GB) s Debianem, v notebooku je 512 GB SSD s jakýmisi Windows. Mým cílem je dostat, ideálně jako byte copy, to co mám ve workstation, na ten notebook, abych tam nabootoval to samé a mohl pracovat a hotovo. Počítám s tím, že bych si potom v parted-u jen zvětšil nebo přidal partition z těch zbývajících 256 GB.
Už jsem to jednou nebo třikrát dělal, stylem vyndat disk z notebooku, vrazit do workstation, "dd if= of=", přehodit zpátky, víceméně hotovo. Ale tady mi workstation disk z notebooku vůbec nevidí, ani BIOS, ani Linux. Kabely štymují (tj. i napájecí, i datový kabel jdou zapojit, a to ještě jen jedním způsobem), ale co mě zaráží je, že na konektoru disku nevidím vůbec nic kovového, jen takový plastový lehounký vroubky. Ale v notebooku disk funguje, a to i po opětovném vrácení disku a spuštění (je tam tedy na konektor jakýsi adaptér, který se strčí na straně disku do datového i napájecího konektoru zároveň, udělá se z toho tenký pásek vodičů, který pak vede do jiného konektoru v notebooku, ale to asi není relevantní). Může tento prapodivný konektor nějak souviset s tím, že workstation disk nevidí? Opět si předem sypu popel na hlavu, vývoj v oblasti SATA konektorů jsem v posledních letech absolutně nesledoval.
Co mi kdyžtak může pomoci? Je kdyžtak nějaká jiná, blbuvzdorná a rozumně rychlá cesta, jak přesunout systém z počítače s Linuxem v jednom rohu místnosti na notebook s Windows ve druhém rohu místnosti? Nejraději bych tedy stále to přesunutí disku a dd, to se mi osvědčilo jako rychlý a spolehlivý - když to tedy zrovna fungovalo.