Otazku ohladne pokytia som dostaval casto a taktiez sa vela ludi pyta na super vykonny router, co pokryje plochu x m2 v dome a este aj zahradu. Avsak ziadny taky router neexistuje. Kedze kazdy router ma obmedzeny vysielaci vykon, ktory je stanoveny normou pre kazdu krajinu. Takze moja odpoved je: musis pouzit viaecero zariadeni na pokrytie velkej plochy. Cim viacej prekazok v trase signalu, tym viacej zariadeni treba.
Preto by som siel smerom, ako tu uz niektory navrhovali. Pouzit router ako privodne zariadenia pre interent. Kludne by som si vybral router bez wifi, ktory bude v racku. Napr. nejaky mikrotik. Nasledne v dome osadil AP na vhodne miesta, aby pokryli cely dom aj zahradu. Ak chces mat v dome iba jeden nazov siete, tak by som siel cestou TP-Link EAP 215 a Omada controller, alebo Unifi a ich controller. Cez ktory si spravujes celu wifi siet. Ak casom zistis, ze ti niekde nestaci pokrytie, priadas len daslie zariadenie a problem mas vyrieseny.
Urcite sa nesnaz najst jedno zariadenie, co pokyrie vsetko. Kedze take neexistuje. Ak to chces silou mocou riesit jednym routrom, tak potom musis umiestnit do prostriedka budovy, aby si mal pokrytie kazdym smerom. Akurat pocitaj s tym ze na okraji, kde sicce bude daky signal, tak ta rychlost bude mizerna. Radovo tak 1-2Mbity. Co ti ledva nacita web stranku a video tak v 360p kvalite.