Kariéra 30+

Re:Kariéra 30+
« Odpověď #15 kdy: 03. 08. 2021, 10:39:44 »
Právě si dálkově dělám vysokou školu IT (HK - 3. Ročník) ale moc nadšen z toho nejsem, přijde mi že kdejaký kurz na internetu je obsáhlejší a lepší než předměty na VŠ ale to je jen můj pohled.

To není jen tvůj pohled, ono to tak je. Tradičnímu školství odzvonilo, jen některým lidem holt trvá, než jim to dojde. Dneska se můžeš de fakto stát raketový vědec přes appku v mobilu, což je podle mě super doba. Důvod proč to hodně lidí nedává je, že je potřeba vlastní motivace a konzistence, lépe řečeno běžný člověk nedokáže fungovat bez toho, aniž by ho někdo konstantně kopal do zadku, a od toho je tu velmi drahá VŠ.

Já už dlouho říkám, že místo škol by stačili programy a mobilní aplikace a vychovatelé, co by jen kopali děti do zadku, že výsledky by byly lepší a vyšlo by to levněji  ;D

alex6bbc

• 1 638
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 03. 08. 2021, 10:47:59 »
Co teda rada pasaku zkousi je zda  "ted mluvim s nejakym jinym recruiterem" na coz rikam, ze to je moje osobni vec, proc se na to ptate"

tak to ja jim klidne reknu, ze mam vice nabidek, ze se jen rozhoduju co je nej.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 08. 2021, 16:47:21 »
"kdy jste absolvoval skolu", "kolik let uplynulo od vasi diplomove ci PHD prace'
Hehe, to se mě už dlouho nikdo neptal, nicméně dříve má odpověď “limitní cykly v akrečních discích” vyvolávala všechny možné deformace ksichtů.

« Odpověď #18 kdy: 03. 08. 2021, 23:20:32 »
Právě si dálkově dělám vysokou školu IT (HK - 3. Ročník) ale moc nadšen z toho nejsem, přijde mi že kdejaký kurz na internetu je obsáhlejší a lepší než předměty na VŠ ale to je jen můj pohled.

To není jen tvůj pohled, ono to tak je. Tradičnímu školství odzvonilo, jen některým lidem holt trvá, než jim to dojde. Dneska se můžeš de fakto stát raketový vědec přes appku v mobilu, což je podle mě super doba. Důvod proč to hodně lidí nedává je, že je potřeba vlastní motivace a konzistence, lépe řečeno běžný člověk nedokáže fungovat bez toho, aniž by ho někdo konstantně kopal do zadku, a od toho je tu velmi drahá VŠ.

Já už dlouho říkám, že místo škol by stačili programy a mobilní aplikace a vychovatelé, co by jen kopali děti do zadku, že výsledky by byly lepší a vyšlo by to levněji  ;D

Ano, na programatora beznych aplikaci (angular, spring boot apod.) je opravdu VS k nicemu a penize se tim daji vydelat fakt pekny.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 03. 08. 2021, 23:33:04 »
Dneska se můžeš de fakto stát raketový vědec přes appku v mobilu

Já už dlouho říkám, že místo škol by stačili programy a mobilní aplikace
Velice moderní přístup. Ještě zbývá (s černošskými aktivisty na zděných univerzitách) dodat, že pravopis je k ničemu, neb jde jen o koloniální konstrukt, a spell/grammar checkery jsou podlým nástrojem zlých bílých mužů ;) (nebo “zlích býlých”, ať je to moderní)

« Odpověď #20 kdy: 04. 08. 2021, 09:17:44 »

Ano, na programatora beznych aplikaci (angular, spring boot apod.) je opravdu VS k nicemu a penize se tim daji vydelat fakt pekny.

Tenhle typ práce odpovídá zhruba tomu čemu se říká “kvalifikovaný dělník” a stačíval na to učňák s maturitou. Není na tom nic pejorativního, mít trochu lepší vzdělání (hlavně širší) než je striktně potřeba pro práci taky těžko uškodí, ale týrat jinak zručné lidi na vysokých které je nebaví a nejdou jim je kravina.

« Odpověď #21 kdy: 04. 08. 2021, 10:53:20 »
Tenhle typ práce odpovídá zhruba tomu čemu se říká “kvalifikovaný dělník” a stačíval na to učňák s maturitou. Není na tom nic pejorativního, mít trochu lepší vzdělání (hlavně širší) než je striktně potřeba pro práci taky těžko uškodí, ale týrat jinak zručné lidi na vysokých které je nebaví a nejdou jim je kravina.

Říká se tomu tzv. pracující inteligence :-) Pro zákazníka to často má větší hodnotu, než znalost teorie.

« Odpověď #22 kdy: 04. 08. 2021, 12:07:20 »

Ja jsem chtel hlavne poukazat na to, ze to je problem hlavne tech lidi (poptavky po vzdelani) ze se masove hlasej na "ne tak dobre" skoly jen aby meli diplom, kdyz jejich cilem je delat praci "kvalifikovaneho delnika". Proste na horsich skolach je to zacarovany kruh demotivovanych studentu a demotivovanych ucitelu. Nebavi a nezajima to ani jednu skupinu a podle toho ta vyuka taky vypada. A pak se krici do sveta jak je ta VS zbytecna...

« Odpověď #23 kdy: 04. 08. 2021, 12:59:22 »
I v soukromé firmě se papír z VŠ může programátorovi/analytikovi hodit pokud se firma hlásí do výběrovek pro státní správu - ono to občas bývá v požadavcích na realizaci.

« Odpověď #24 kdy: 04. 08. 2021, 13:41:52 »
Říká se tomu tzv. pracující inteligence :-) Pro zákazníka to často má větší hodnotu, než znalost teorie.

Tady se dělá, jak kdyby na vysokých školách učili kvalitní teorii, a přes Udemy se člověk naučil jen mastit kód, ale to prostě není pravda. I na tom Udemy jsou kurzy algoritmizace a teoretické věci.

Chápu, že z mé zkušenosti si každý musí obhájit těch svých 5 let studia (minimálně), a když už dojdou veškeré možné argumenty proto, že 5 let strávil skoro zbytečně, tak nastupuje demagogie typu "VŠ ti dá způsob uvažování" bez bližšího vysvětlení a další esoterické argumenty.

Já naopak říkám, že samostudium dá člověku schopnost konzistence a vlastní motivace, což je opravdový skill, který má hodnotu. Ono furt si myslím, že člověk co je třeba rok, dva, tři, schopný se denně sám bez testů vzdělávat, bez toho aby ho někdo kopal je víc než student VŠ, který píše bakalářku týden před odevzdáním a od pomocné síli na plantáži se liší jen tím, že místo toho, aby dostal výplatu večer po šichtě obhájí bakalářku po týdnu makání.

Pokud je opravdu solidní skill, který rozhoduje o úspěchu v životě, tak to není práce když vám hoří koudel u zádele, ale konzistentní dlouhodobá několikaletá činnost bez toho, aby to kdokoliv po vás kontroloval a dýchal vám na záda. A to nabízí samostudium, proto u mě vítězí.

« Odpověď #25 kdy: 04. 08. 2021, 13:44:46 »
Mno, pozdní nástup se vždycky podepíše na pomalejší kariéře, ale jinak se to dá. Já na VŠ měl programování spíš jako způsob jak spočítat věci, na které je Excel už moc blbej - iterativní výpočty, velké matice a přes manuální testování, automatizované testy se dostal i k programování. Fakt je, že jsem nikdy neměl ambice být software architektem, spíš kompetentní podržtaškou, ale nakonec jsem i nějaké menší projekty realizoval a není to úplná katastrofa.
Ale chce to štěstí na mentory, práce kde mne nikdo neměl co naučit jsem rychle pustil a šel jinam. Naopak jsem dlouho zůstával tam, kde měli nějakou snahu mě nějak vychovat.

« Odpověď #26 kdy: 04. 08. 2021, 14:43:19 »
Tady se dělá, jak kdyby na vysokých školách učili kvalitní teorii, a přes Udemy se člověk naučil jen mastit kód, ale to prostě není pravda. I na tom Udemy jsou kurzy algoritmizace a teoretické věci.

Chápu, že z mé zkušenosti si každý musí obhájit těch svých 5 let studia (minimálně), a když už dojdou veškeré možné argumenty proto, že 5 let strávil skoro zbytečně, tak nastupuje demagogie typu "VŠ ti dá způsob uvažování" bez bližšího vysvětlení a další esoterické argumenty.

Já naopak říkám, že samostudium dá člověku schopnost konzistence a vlastní motivace, což je opravdový skill, který má hodnotu. Ono furt si myslím, že člověk co je třeba rok, dva, tři, schopný se denně sám bez testů vzdělávat, bez toho aby ho někdo kopal je víc než student VŠ, který píše bakalářku týden před odevzdáním a od pomocné síli na plantáži se liší jen tím, že místo toho, aby dostal výplatu večer po šichtě obhájí bakalářku po týdnu makání.

Pokud je opravdu solidní skill, který rozhoduje o úspěchu v životě, tak to není práce když vám hoří koudel u zádele, ale konzistentní dlouhodobá několikaletá činnost bez toho, aby to kdokoliv po vás kontroloval a dýchal vám na záda. A to nabízí samostudium, proto u mě vítězí.

A komu oponujes? V tomto vlakne vesmes vsichni souhlasi, ze na vetsinu IT pozic je VS ztrata casu. A pak je tech par pozic kde tomu je jinak, ale ty muzeme nechat bokem.

« Odpověď #27 kdy: 04. 08. 2021, 14:48:02 »

Nejsem si jistý, jestli tu schopnost konzistence a motivace dá právě to samostudium. Spíš je to tak, že kdo ji nemá, tak se na to samostudium brzo vykašle. A když ji nemá student VŠ, tak to nějak odsedí, propluje a na závěr z toho má jen ten cár papíru. Na té VŠ člověka málokdo někam kope.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 06. 08. 2021, 00:12:20 »
Nepropadal bych panice. Dneska je v IT hlad a pokud projevíš nějakou shopnost, tak to bude OK.
U nás šéf pořád říká, sháněj někoho, komu je víc let, už netřeští a bude ochoten se něco během roku naučit a dělat. :-)
Z pohledu tvé situace, měl jsem tu kluka, co dodělával vejšku (trochu to zkomplikoval prvně dítě pak studia) a dělal u toho PLC pro firmu a už nechtěl s roboty pořád jezdit celou EU na oživování výrobních linek. Na zkoušku jsme ho vzali a po roce se rozloučili (nehrajeme na zkušebku, jako zaměstnanec dostane prvně smlouvu na rok a pak buď se rozejdeme nebo se z toho stane doba neurčitá). Pokud k tomu programování tíhneš a zvládneš ho, tak asi OK a něco najdeš. Já s ním měl problém, že byl zcela postižen tím PLC světem - zjednodušeně, když dostal úkol, napiš program na součet čísel 1 a 1, tak ho udělal, ale už si nedokáal představit, že by ten program mohl umět součet i 1 a 2. Natož, že se něco nepovede - byl zblbnut světem programovacích nástrojů pro PLC/roboty, že co do toho zadám a sežere mi to vývojové prostředí, tak bude fungovat a nenastane chyba, natož si představit různé chyby. Pokud toto umíš překonat, tak jsi zachráněn a budoucnost je dobrá. :-)
A nerozvážně neblbnoucí Javista, co umí napsat nějaký modul do Apache Ignite, aby to spojilo Apache Kafku, Spark, CouchDB, Cassandru do kvokajícího celku skrz to Ignite, který nebude hnedka chtít i služební letadlo (máme jich jen pár), tak neřeším věk...
Určitě ve firmách, co udržují dlouhodobě nějaké technologické systémy, tak tam je je šance asi slušná s tímto základem. Asi dravý startup s mladejma uchama nebude ono, ale tyhle dynosauři budou rádi.

« Odpověď #29 kdy: 08. 08. 2021, 08:26:06 »
nehrajeme na zkušebku, jako zaměstnanec dostane prvně smlouvu na rok a pak buď se rozejdeme nebo se z toho stane doba neurčitá

Osobně nevím, jestli bych do smlouvy na dobu určitou jen tak šel, asi jen v tom případě, že se ve firmě něco naučím, jinak bych radši zvolil IČO.

Nicméně po roce smlouvy na dobu určitou, kdy se člověk něco naučí dává často větší smysl neprodlužovat a jít za lepšími penězi.

Do PLC bych nešel, nepřijde mi ten obor dostatečně konkurenční.