Dnes v noci ma zobudila burka a nemohol som uz zaspat, tak som sa rozhodol, ze zacnem pocitat blesky. Netusim ci sa jednalo o blesky medzioblacne, alebo oblak zem (pocital som len blisknutia) a napocital som 78.
Burky su priblizne 2-3 krat do tyzdna (oblast vysoke tatry )15km od lomnicaku)).
Dom cca 40 rocny, elektroinstalacia totez. Zadne prepatovky, zvodice, chranice. Klasicke stare istice 6-10-16 A. Pocas 40 rokov neodisiel ziadny spotrebic kvoli burke.
Samozrejme ak je burka dost blizko a sme doma, tak TV, DVB, LAN odpajame od 230V + koaxialy a LAN sietove kable. Ak nie sme doma, tak bohuzial. Blezkozvod na streche je, ale je len jeden zemnic cca 3-4 ohm.
Nastastie pred rokom som vymenil DSL linku za GPON (inak za 10 rokov som po burkach menil asi 3x DSL modem).
Jednoducha siet
Z ISP optickeho bridge modemu ide kabel do mini PC WAN (KVM - pfSense) z PC ide LAN priamo na
dlink gigabit. Ten switch mam asi 3 roky. 2 porty uplne nefunkcne, 1 port ide max 5Mbps. Ano je pravda, ze 4 ethernet kable smeruju von z domu. Z toho su nefunkcne 2 porty, ktore su vnutri a 1 ktory ide von z domu.
Zo switcha ide dalej jeden LAN kabel do dalsej miestnosti, kde som mal asi 5 rokov dlink dir 300, ktory ma stal na bazosi 5€. Ten bol v bridge mode a boli na nom povesene 2x DVB-S2 boxy a 1x RB 433, ktore je na komine a sluzi ako AP (len pre jedneho klienta).
Asi pred mesiacom po burke ostal mimo 1 port. Bol to port, ktory prepajal DVB-S2 box. Myslel som si, ze bude odpalena aj sietovka v boxe, ale nebola. Ta sietovka sa ale chova nejak divne, asi bude uz chytena, lebo po zapnuti boxu nabehne az o 1-2 minut, ale potom normalne funguje (predtym nabehla okamzite).
Vyhrabal som zo zasob nejake starsi TP-LINK WR1043ND a nahradil som mim dlink dir 300.
Dnes v noci ako som pocital tie blesky (nic som nevypinal, lebo to boli blesky tak 3-4 km od nas), tak som rano siel skontrolovat ci je vsetko OK a TP-LINK WR1043ND je nefunkcny jeden port. Je to na prd, lebo porty potrebujem 4, cize zase musim zhanat dalsi wifi router.
Uz som z toho na prasky.
Tu niekto
pise, ze kazdy switch a hub, resp. sietovka ma ddelovacie trafka, ktore dokazu eliminovat az 2.5 kV, ale nejak sa mi to nezda.
Taketo
prepatovky si nemozem dovolit a ma zmysel davat take
nieco?
Prip. je nejaky switch 8 port a wifi router, ktory je nejaky odolnejsi voci prepatiu ?
Alebo jednoducho mam hold smolu