Ja nemam kontakty na zakaznikov, to nemaju casto krat u nas vo firme ani projekt manazeri alebo product ownery (hodne sa tu ide scrum). Na to su tam tzv. stakeholdery. To su ludia ktori su mostom medzi firmou a koncovym zakaznikom.
K roznym projektom sa ako samostatna osoba (a je jedno ci si zivnostnik alebo one man sro) proste nedostanes. Ist preto za kazdu cenu na cestu sro, lebo viac zarobim, hmm, otazka je ci neskoncim v rovnako nudnych projektoch ako teraz. Pripadne skoncim u vselijakych malich projektoch ktore su hotove za max 6 mesiacov. To nie je zrovna nieco co ma laka, ja chcem skor pracovat na dlhodobejsich projektoch kde mam moznost robit aspon dva roky, pripadne viac. Nech mam nasledne moznost pozriet sa naspat a vidiet nieco za sebou. Nie byt len rychlo lepic kodu, lebo o par mesiacov budem aj tak robit nieco dalsie, cize ma nemusi trapit milion veci ohladom udrzatelnosti rozvoja toho ktoreho produktu.
Navyse zivnost by som nechcel, lebo v sr pri tom rucis celym majektom, kdezto pri sro nie - ono potom si napr pomylit server a pustit skript ktory odpali produkcne data a tebe pride platit x tisic eur za prestoje kym sa nahodia zalohy + to co este nebolo v zalohach, no nie dakujem.
Dalsia vec je ze musis mat co ponuknut, osobne sa na to stale necitim. Mam sice 4roky odpracovane, ale vdaka veciam ktore som robil sa necitim na viac ako 2,5. Proste nejaky koder co fakt 4 roky buchal kod ma prechcije ako nic.
Dalsia vec je byrokraticke peklo, na sr je to rovnaka sr*cka ako v cr. Ked uz raz vies ako funguje uctovnictvo je to lahke, ako cokolvek ine v zivote. Ale ten zaciatok je fakt pain in the ass.
Ohladom hypoteky, aj keby som bol sro, stale musim mat nejaku historiu, idealne zopar rokov, nie par mesiacov. Ked banka raz vidi ze niekde robis x rokov (nemusi byt nutne jedna firma), ale robis rovnakym stylom (hpp, pripadne zivnost, sro, to je jedno, hlavne nech to je rovnaka vec) tak na teba pozeraju inak ako na cloveka co robi pol roka hpp, pol roka sro, pol roka napr zivnost, potom zas hpp. Nie si pre nich taky bonitny (aspon myslim ze pouzivaju slovo bonitny), lebo ti jednak skacu prijmy, a po druhe nemas v podstate ziadne trvale zamestnanie. Banky neradi riskuju ze peniaze ktore ti pozicaju nebudes mat raz ako splatit - ano mozu ti zhabat byt/dom, ale nasledne ho musia predat, co nie vzdy trva zrovna par dni. Ano, nakoniec sa ku svojim peniazom dostanu, ale je to pre nich proste risk a starosti naviac, a tie si nikto nerad zbytocne naklada na plecia.