Ja sa pripájam, ale s trošku odlišným postrehom. Vnímam fatalný úpadok v čo i len základnej odbornosti ľudí ktorí pracujú všade, kde sú priamo v styku so zákazníkom. V poisťovni šašovia vôbec nevedia čo predávajú, legislatíva úplne 0, nevedia ani to čo si naštudujem ja, nie sú schopní poradiť, vidieť na nich, že im ide len o to mi predať hocičo, len nech z toho majú oni vývar a ináč ma majú v paži. Banka to isté, akýkoľvek úkon nad rámec najprimitívnejšieho používania účtu (sčítanie a odčítanie zostatku, založenie a zrušenie účtu) a šašek na pobočke úplne spotený, nevie vôbec čo chcem, volá hore-dole, píše, a potom vymyslí ako riešenie takú chujovinu, že som nevedel či sa smiať alebo plakať. Operátori ani nehovorím, ale to vnímam úplne všade.
Neviem či som už starý a mám to kognitívne skreslenie ako starí ľudia, že všetko bolo v minulosti lepšie, ale ja si prisámbohu pamätam, že v minulosti aj keď som išiel do nejakého úplne komerčného nákupného centra ako Nay Elektrodom alebo Okay Elektra tak tam boli väčšinou borci ktorí vedeli poradiť, človek videl, že ich tá elektronika aj baví, vedia rozdiely medzi konektorami a technológiami aspoň na takej laickej úrovni, že to nejak popísali a aspoň trošku poradili. Dnes absolútne nereálne, "nevím, zistěte si, to si musíte najít na stránka výrobce...".
Tak nejak podľa mňa vyzerá zánik spoločnosti, všetko už je to len hra na niečo, ale podstata už je dávno preč, mimochodom nehovorím o zániku západu ako je dnes populárne, ja vidím skôr zánik a rozklad strednej Európy. Jasné, aj vtedy všade to bolo o tom, že chceli predať hlavne, ale asi dostávali nejaké lepšie školenia a dnes už na to firmy úplne kašlú, len im povedia, že musia predať a je im úplne jedno čo nadrístajú potencionálnym zakáznikom a so zákonmi si akurát vytierajú rite a keby ich zákazník aj fakt žaloval, tak zničí život sebe a tieto svine sa mu vysmejú do ksichtu aj keď sú jasní viníci, ale v súdnictve je to zas a znovu to isté, neodbornosť, asi aj korupcia, nezáujem, hlavne mať talár, funkciu a prachy.
IT ale to isté, ja som linuxista, javista a faši... a čiastočne céčkar a poradím si tými bežnými devops srancami, skrátka backenďák. Príde týpek na pohovor, že vraj odborník na Frontend a React, tak keďže som si čítal niečo o tom len tak zo zvedavosti a viem, že tam sú nejaké React hooks tak sa ho pýtam, že čo to je, či vie mi to nejak podrobnejšie vysvetliť. Týpek v koncoch. Odborník senior frontenďák s viac ako 5 rokmi praxe v Reacte podľa CV. A to som nechcel nič super zložité po ňom veď ja v tom ani nerobím, len som chcel počuť čo mi o tom povie.