Ahoj.
Řešil jsem obdobnou situaci, když ukřižovali CentOS, jen těch serverů bylo ~500 (naštěstí v součtu, ne u jednoho zákazníka). Rozumných možností se nabízí několik a finální rozhodnutí je potřeba udělat s ohledem na klíčové vlastnosti.
Zůstat na CentOSuAno, rada za "všechny prachy", když thread je o úplném opaku... Jediná otázka zní: vadí ta změna v upstreamu natolik, že je nutné změnit distro? Samozřejmě, pokud se jedná o produkční servery, asi není o čem.
RHELS ukřižováním CentOSu přišli zároveň s nabídkou "subskribce pro každého", čili 16 serverů. Což je jako gesto hezké, ale pokud těch serverů je více (100, 500), neřeší to problém. Zbytek je potřeba zaplatit. Asi takhle; pokud na to zákazník má a je ochoten pustit chlup, je to jasná volba; protože:
- podpora (incidenty můžeš delegovat a nazdar)
- podpora repozitářů má nějakou úroveň (v porovnání např s Debianem, který tlačí kvantitu před kvalitou)
- automatizace pomocí kickstartu funguje a funguje tak, jak by člověk očekával v 21 století + dokumentace je v pořádku (na rozdíl, opět, od Debianu... více níže)
- nabízí se hromada udělátek z dílny, které můžou život udělat lehčí (o tom ale tady není řeč)
Oracle LinuxZajímavá volba. Zkusil jsem nasadit tam, kde připadný re-roll není až takový problém. Je to v podstatě to, co byl CentOS dříve (čili 1:1 RHEL), s jedním zajímavým vylepšením: UEK (Unbreakable Enterprise Kernel, více info např.
zde ) Zatím vše funguje bez problémů, ale v obecné rovině mám s tímhle distrem jeden problém: Pochází od Oraclu. Víc netřeba říkat - vzpoměnte na Solaris, Javu, MySQL...
tzv. "rising" distraRocky Linux a jiné "náhrady" za "padlý" CentOS. Obecně nepoužitelné, neboť ty projekty nejsou ve stavu, kdy by se daly použít v produkci (alespoň co jsem naposledy koukal) - pokud se situace změnila, prosím opravte mě.
DebianNazval bych to "distro pro chudé" (prosím žádný hate). Nic to nestojí, dá se to nacpat všude a celkem to drží. Problém nastává:
- v již zmíněných repozitářích. Jede se na kvantitu, ne na kvalitu. Při porovnání verzí některých packagů či knihoven narazíte na pozoruhodné věci (jen takový jeden malý hint za všechny, mrkněte na nativní verze SSH v Debianu a v RHELu )
- v upgradech na vyšší major. Dá se dělat in-place, ale nedoporučuju, obvykle se vysype jedna či více věcí a řešení je meh meh... lépe vyjde čistá instalalace + migrace.
- automatizace je ZOUFALÁ. ZOUFALÁ. - Debianní preseed je mizernej, zaglitchovanej a dokumentace mizerná. víc to tady rozepisovat nebudu, ale vzhledem k tomu, že jsem u preseedu strávil za posledních pár měsíců hodně času, můžu v případě zájmu vyprávět
SUSE- zřejmě suitable distro (?), ale nemůžu soudit - nikdy jsem za svoji kariéru nepoužil, ani se s ním nesetkal v nějakém nasazení (což je vtipné, neboť ani zákazníci/kolegové v Něměcku to nepoužívají :-D )
Určite existují další / lepší / jiná řešení a určitě se najde spousta lidí, kteří s mým "výčtem" nebudou souhlasit. To je v pořádku, jen interpretuji svůj názor / zkušenosti. Snad to (alespoň v něčem) pomůže.