Člověk se tu normální odpovědi nedočká, co
Samí teoretici, ale nikdo vlastně neví.
Takže, já to reálně mám, 100/10Mbit, původně O2 slibovalo 50Mbit, a pak mi naměřili víc. O2 to připojuje pouze tam, kde není dostupné DSL, takže pokud máš DSL linku v baráku, tak ti to ani nedovolí.
Nejedná se o 5G, ale o 4G na 5G frekvenci, tedy 3.7GHz. Kvalitativně je to samozřejmě značně lepší než WiFi, to asi vše. Za několik měsíců co to mám ani jeden výpadek, jednou jsem musel restartovat modem, jinak to prostě jede.
Problém toho je, že plná rychlost chvíli nabíhá, protože si to musí rezervovat pásma, takže je to o něco horší než třeba UPC (dnes Vodafone). Upload je reálný, spíše se mi mění rychlost download od 50 do 100Mbit, ale upload je poměrně stabilní.
Lidi co tu píšou o DSL, DSL taky není vždy spása, i to může a mívá problémy. Prostě jediné fakt spolehlivé je optika, či optika do bytu nebo optika do domu s přípojkou ethernet či kabelovkou, nic jiného není tak spolehlivé.
Ale všude samozřejmě z dost velké části záleží i na domácí WiFi, měl jsem situaci, že i v paneláku v 3+kk jsem musel mít WiFi MESH ve dvou pokojích, protože prostě díky všemožnému rušení a železobetonu to nepokrylo celý byt. Zejména v panelácích pak dost záleží na tom aby měl člověk wifi ac, jinak mu ani optika nepomůže.
Jinak k tomu 5G. Ping na seznam.cz asi 30ms, první ping víc. Ping do Irska AWS 50ms. Občas je potřeba nějakou stránku obnovit či se vše nenačte spolehlivě nebo je potřeba obnovit youtube, ale to je běžné, dělo se mi to občas i na optice. Videokonference běhají naprosto spolehlivě.
Osobně z toho nemám velký stres, internet veskrze funguje, ani jsem si nevšiml nějakého padání VPN apod., když zapnu VPN tak jede i několik dní. Takže za mě doporučuji.
Co jsem měl jednou lokálního WiFi, tak to byla smrt, to bylo opravdu nepoužitelné a vypadávalo to obden, fakt mě to trápilo.