Mrzí mě, že PanVP mluví v teoretické rovině.
---
Platy rozhodně ne, jak uvádí PanVP...
Úplně na konci ti vysvětlím ten rozdíl.
Předně,
s korporáty mám dost zkušeností, několikrát jsem byl korporátní krysa, což jsem vlastně i teď, ale karty mám od začátku rozdané lépe a MÁM ZKUŠENOSTI. V korporátu se totiž jeden musí nejprve naučit žít.
Kamarádi v bance pracují jako programátoři, tady bych doplnil, že pracují
v Praze. To jsem měl zmínit.
Platy někde v Domažlicích nebo ve Varech budou jistě menší - možná jen usmolených 60-80 tisíc.
Také nemluvím o nástupu, většina nastupovala za usmolených 100 a posunem na lepší pozici se nad kilo dostali.
Zopakuji, že když si to člověk v korporátu Poooo....tak dělá 10-12 hodin! Důvody jsem zmínil.
A banky jsou korporáty korporátovité.
Jeden se tam musí umět zařídit, jinak na něj ostatní kolegové koukají, když jde domů dřív než v pět.
Další věc je, jestli je člověk dvaadvacetiletý rybízek nebo chlap před čtyřicítkou/čtyřicátník/po čtyřicítce.
Po třicítce už jsou lidi víc v klidu, hlavně když je tým dobře naladěný.
Prostě si ve tři sednete, dáte kafe, rozeberete stávající projekt a jde se domů (příchod v 7:00! pokud lze).
S nastavenými procesy se dá dělat HROZNĚ MOC, samozřejmě je problém je změnit.
Třeba požadavky na změnu, vysvětlování každé kraviny dopodrobna i poslední uklízečce a podobně, to se jen těžko změní. Ale člověk na pár věcí přijde. Třeba: "Ptáme se JEN na věci, které nevíme! NEPTÁME se na věci, na které nechceme znát jinou odpověď, než kterou už známe. VŠECHNO si necháme 3x schválit a informujeme o tom všechny kolegy, kteří to obvykle ani nečtou." (Důležité - informovat hlavně ty, co to nečtou!)
Samozřejmě to je korporátní syndrom:
- Vyzvracet se ke každému téma, které je na stole
- Pokud se někdo na něco ptá, chceme ho oblažit naším názorem
- Ostatní jsou kokoti, takže když se na něco ptají, je potřeba to ZA NĚ rozhodnout
- Hodinové Telco je příležitost, jak vykázat TŘI HODINY ČINNOSTI (Příprava, Telzo, zápis)
Třeba ten poslední zmíněný trik s Telco - vykážete si hodinu přípravy, ve skutečnosti to zabere 10 minut přečíst si poslední zápis. Zápis se udělá v průběhu Telca. Vykážete hodinu po skončení Telco - a rozešlete ten zápis.
Je to krásná páka 1 ku 3! Často 0.4 ku 3! Telco trvá čtyřicet minut, ale mám vykázanou celou hodinu, přípravu a posílám zápis. Získám dvě hodiny, které nemusím vykazovat.
Takových triků je celá řada, vesměs na ně jsou experti staří prokrastinátoři, kteří přišli na to, jak nehnout ani prstem a makají za ně ostatní. Pokud s nimi hrajete tuhle hru na Telca, ONI jsou šťastní, ale vám pak nezbývá čas na pořádnou práci. Prostě se v tom musíte naučit chodit.
Některé věci se totiž velmi špatně vykazují - platí tu pravidlo započaté půlhodiny.
NIKDY bych nešel do těchto scénářů:
-
práce pro IT firmu směrem k zákazníkům, IT firmy často špatně platí(Majitel přijede v novém Bávu a zaměstnanci ho začnou okukovat. On se prsí, naparuje a říká: "Chlapi, pokud budete fakt poctivě makat, žádné flákání, budete plnit termíny, budete dělat neplacené přesčasy...TAK, příští rok, budu mít ještě lepší!")
-
práci v týmu, který vede šílený workoholik, který pracuje 16 hodin denně Takový magor to pak očekává od vás a hůř, tenhle typ lidí se za vás často nepostaví a práce navíc je samozřejmostí - tj. neplacené přesčasy!
Mezi námi, na to se dá zeptat už při pohovoru, případně na to velmi rychle přijdete.
-
práci v týmu, který vede magor (vztekloun, šílenec, svobodný blázen s ambicemi)Jako dobrý šéf se může jevit člověk okolo čtyřicítky, který už nemá ambice zachránit svět, má malé děti, v práci tráví 8 hodin, není bačkora ani křivák.
Baťa prý poslal do Egypta dva obchoďáky. Jeden psal, že v Egyptě žádné boty nepůjde prodat, protože je tam nikdo nenosí. Druhý obchoďák psal, že v Africe udělají terno, protože tam ještě nikdo boty nemá.
My dva možná koukáme na stejnou věc, ale já jí možná vidím jinak, protože jsem s tím vším zacházel jinak - na základě jiných předchozích zkušeností.
Tím ovšem nepopírám, že tvoje situace je přesně taková.