Práce v Praze v bance jako IT freelancer

Re:Práce v Praze v bance jako IT freelancer
« Odpověď #60 kdy: 22. 04. 2021, 23:05:47 »
nejak levny. ja spis znam 5 dnu= 4000 - 5000 EUR.

« Odpověď #61 kdy: 22. 04. 2021, 23:27:03 »
se nechci trumfovat (a opakovat). ale kdyz mi tak 1-2x mesicne zavola recruiter, ktery chce 4 takovy certifikace + ITIL "ale nesmi to byt ten starej v3" tak mne omyvaji. Presne takovej potom nabidne job na 2 mesice a(to dela jenom fakt pro mne) 200 Eur na den.
Z tech certifikaci vinim korporacni mozky. z te castky nektery lidi na tomhle foru ;D ;D

PanVP

« Odpověď #62 kdy: 23. 04. 2021, 07:27:48 »
nejak levny. ja spis znam 5 dnu= 4000 - 5000 EUR.

Tak jasný, jako machrovský školení, kde jsi 1:1 s lektorem jsou prostě takhle drahý.

U C# nebo databází to není takový masakr:
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/C-NET-pokrocile-programovani-CNET2.aspx
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/MongoDB-vyvoj-aplikaci-MONGO1.aspx

Třeba tohle je vysloveně za hubičku na to, jaká je náplň:
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/SQL-Server-pokrocila-optimalizace-vykonu-MSQL4.aspx

Ale jak říkáš, když chceš z úrovně přejít na "Šaolin C# KungFu" tak 1:1.

Já taková školení měl za celý život jedno, ale to bylo ještě v době, kdy kapsa zaměstnavatele byla otevřená.

EDIT: Na manažerská školení má smysl chodit, když si chceš udělat přátele na zajímavých místech. Jsou lidi, co takhle shání místa nebo uhání kšefty. Jeden obchoďák to miloval ;D "Kde jinde s tebou bude ten člověk jen tak kecat dva dny...normálně by tě vyhodil z kanclu po půl hodině, když už by ses k němu teda dostal..."
« Poslední změna: 23. 04. 2021, 07:31:26 od PanVP »

« Odpověď #63 kdy: 23. 04. 2021, 13:17:31 »
Jaký je být v kontraktorem v bance nevím. Vím jaké je to být kontraktorem pro nebankovní korporát a taky vím, jaké je to být  zaměstnancem zahraniční banky. Předtím jsem dělal v malé české firmě, ve střední české firmě a v odrostlejším startupu.
Mno, tak teda moje emoce a názory k tématu.
Pracovat v bance je dobře placené a je super, že na všechno jsou lidi a procesy. Od určitého věku už prostě nechcete ke své práci přibírat přesčasy ohledně překáblování serverovny, protože jedinej hardwerář ve firmě to v jednom udělat nemůže a vy jste přece taky ajťák, tak vo co gou. Je to hezká zkušenost dobrá pro někoho rok dva po škole, koho ještě nebolí kolena a po kom doma nelezou děti. Aspoň má o čem kecat v hospodě se svýma bezdětnýma a single kámošema.
Na druhou stranu jsou procesy na prd, které ze spousty věcí dělají maratón, i když by šly zvládnout lusknutím prstů. Nicméně si myslím, že firma nad 30 lidí se bez procesů řídit nedá a korporát má často tisíce lidí v x časových pásmech.
Banka má spousty, opravdu spousty peněz, což znamená, že pokud náhodou chytíte dobré nadřízené, dají se věci dělat pořádně a tak jak se mají dělat a ne "v rámci možností" a trojciferného budgetu. Pokud fakt potřebujete X virtuálek s nějakým slušným výkonem jako agenty na zátěžové testy, umíte anglicky, umíte si to obhájit a stav na produkci naznačuje, že máte asi pravdu, tak ty boxy dostanete. Časem, protože samozřejmě procesy. Ale korporát je jako spící had - pokud jsou ohroženy bonusy někoho, kdo sedí ve firemní hierachii dost vysoko, i v korporátu se věci dějí rychle a z té hromady zaměstnanců vyhrabete lidi, kteří vědí, co dělají a dokážou odvést dobrou práci velmi rychle.
Čímž se dostáváme ke korporátní politice a ke korporátnímu networkingu.
Pokud nechcete dělat politiku, jste v korporátu odsouzeni k životu na nejnižším stupni potravinového řetězce. Což znamená že vám kolikrát zadává úkoly člověk, který není schopnější nebo chytřejší, jenom je ambicióznější. Je docela dobrý nápad vyšplhat se v žebříčku na level 2 až 3 a dělat team leada a zároveň si vytvářet síť kontaktů na ty schopnější lidi. Během pár let se vám může podařit, že svoji práci děláte dobře a neotravujete s úplnýma netáhlama.

« Odpověď #64 kdy: 23. 04. 2021, 23:25:07 »
Tak zkusim jeden k tematu. Delal jsem v jedne bance jako kmenovy zamestnanec a rozdil mezi zamestnancem a "kontraktorem" byl z praktickeho hlediska jen v tom, ze kontraktor nemel teambuildingy placene jako odpracovanou dobu(ale pozvany byl). No a kdyz se propoustelo, nejdriv se vybiralo mezi kontraktory. Jinak je to asi burt.

Niektoré pozície sa nedajú robiť na kontrakt, kvôli regulátorovi (národná banka / zákon / nepísané pravidlá / ...). Problém je, napr. ak potrebuješ pracovať so "živými" dátami, ideálne bez anonymizácie. Dané previerky/kontroly/... nemáš šancu dostať ako neznámy kontraktor. Ako zamestnanec banky, príp. veľkého auditora to je viac menej formalita

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 24. 04. 2021, 16:44:56 »
Tak zkusim jeden k tematu. Delal jsem v jedne bance jako kmenovy zamestnanec a rozdil mezi zamestnancem a "kontraktorem" byl z praktickeho hlediska jen v tom, ze kontraktor nemel teambuildingy placene jako odpracovanou dobu(ale pozvany byl). No a kdyz se propoustelo, nejdriv se vybiralo mezi kontraktory. Jinak je to asi burt.

Niektoré pozície sa nedajú robiť na kontrakt, kvôli regulátorovi (národná banka / zákon / nepísané pravidlá / ...). Problém je, napr. ak potrebuješ pracovať so "živými" dátami, ideálne bez anonymizácie. Dané previerky/kontroly/... nemáš šancu dostať ako neznámy kontraktor. Ako zamestnanec banky, príp. veľkého auditora to je viac menej formalita

Ano, ne vsechny pozice lze jako kontraktor delat, protoze to proste zamestnavatel neumoznuje, nicmene duvod ktery uvadis je nesmyslny. Bezpecnostni proverka nema nic spolecnyho s tim jestli si kontraktor nebo zamestnanec. Pohybuju se v tomhle prostredi a kontrakty jsou daleko beznejsi nez se muze zdat a vcetne kontraktoru pracujicich na pozicich vyzadujicich proverku, ale rozhodne to neni tak, ze by v tomhle meli zamestnanci vyhodu a dokonce bych rekl ze je vice kontraktoru majicich proverku nez zamestnancu. Tohle neni zadny statisticky prohlaseni, jen rikam jak to vnimam ve svem okoli a praxi.

Citace
nevim jestli je to tolik o zakrneni nebo spis o slibech bonusu k platbu, ze kterych vzdy zustanou jenom ti sliby.
Diky business s korporacemi je jakykoli kurz nebo certifikace (pokud je clovek v oblasti, kde na ni pasaci a HR trvaji) je naprosto financne nedostupna pro  zamestnance s ceskym platem. takze bud to musi platit firma nebo clovek musi byt dobre placeny contractor.
Tohle je presne muj point. Ackoliv si nemyslim ze jsou certifikace samospasitelne, tak urcite umi otevrit dvere. Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze po dokonceni Kubernetes certifikaci CKA a CKAD se mi znatelne zvysil pocet nahledu na linkedinu a zvedlo se mi mnozstvi nabidek od head hunteru. Vetsina irelevantni, ale prece jen.
Je to o tom aby se clovek v oboru neustale posouval a vzdelaval a ty certifikace tomu napomahaji. Pokud spolecnost kde pracujete netouci byt zrovna RH nebo Kubernetes partner ci MS tak je pro vetsinu firem asi levnejsi zajistit vam jen skoleni nez primo celou certifikaci a to treba i cestou Udemy etc. Tezko ocekavat, ze vas budou ochotne vzdelavat mimo obor sveho pusobeni. V tomhle musim rici ze kontrakty vyresili veskere problemy. Za vzdelavani si zodpovidam sam, jdu smerem kterym sam chci a ne zamestnavatel. Mam moznost zmeny - paklize mne neco po 1-2 letech prestane bavit proste zmenit technologii etc. a navic s kontraktorskymi penezmy a ulevami na DPH odpoctu etc ma clovek skutecne moznost rozhodovat sam za sebe.

Na druhou stranu, pokud clovek zije z ruky do huby a neni schopen usetrit tak bych rekl ze to pro nej neni.

« Odpověď #66 kdy: 08. 05. 2021, 23:22:17 »
Legracni, zrovna v patek jsem mel na tohle tema diskusi, kdyz jsem absolvoval ne uplne prijemny interview na pomerne slusne skvele placenou seniorni pozici.

Ten clovek se mne porad ptal na nejake certifikace.
Jsem mu rekl jaky mam, ale explicitne jsem mu rekl, ze jsou car papiru.Rekl OK, ale zakaznici proste se na to ptaji a chteji videt, co kupuji. A taky mi tvrdil, ze v nekterych pripadech je firma ochotna zaplatit certifikaci i kontraktorovi...

Osobne si kladu otazku, ze tem zakaznikum to pochopitelne nekdo musel nakukat, ty certifikace? Nejaky horlivy HR studujici internet? Firma kasirujici  penize za ty certifikace? Nebo  ta consultancy, aby potlacila male levne kontraktory/firmy, co si ty certifikace nemuzou dovolit?
(Pravdepodobne kombinace vsech 3)

Jinak protoze certifikace mam ze starych dobry casu, kdy byly levne, tak jich mam vic, dnesni hodnota je 40 000$. PLus dnes je tam cca 1200# rocni udrzovaci poplatky (protoze se certifikacni firmy hodne snazi o expiraci tech puvodne neexpirujicich certifikaci)

side story. od firmy jsem kdysi dostal zaplacenou CISA, v Praze mi mistni CISA organizace tvrdila, ze nezbytny rocni poplatek je 25 000KC. NE, NENI, lze to platit vne ceske babanove republiky a bude to 85$

Jinak pokud by nekdo zajimal na jakou pozici to bylo interview.. dobra otazka, ani jeden dotaz nebyl na co bylo v job description a co mi prodaval recruiter. Ke konci uz jsem zvedl hlas na opakovanou otazku, jeslti jsem programoval v HTML a CSS. Ne, nemam zajem o pozici, kde budu "programovat CSS". A rozhodne bych nebyl za CSS placeny penize slibovane recruiterem.

.

Ano, ne vsechny pozice lze jako kontraktor delat, protoze to proste zamestnavatel neumoznuje, nicmene duvod ktery uvadis je nesmyslny. Bezpecnostni proverka nema nic spolecnyho s tim jestli si kontraktor nebo zamestnanec. Pohybuju se v tomhle prostredi a kontrakty jsou daleko beznejsi nez se muze zdat a vcetne kontraktoru pracujicich na pozicich vyzadujicich proverku, ale rozhodne to neni tak, ze by v tomhle meli zamestnanci vyhodu a dokonce bych rekl ze je vice kontraktoru majicich proverku nez zamestnancu. Tohle neni zadny statisticky prohlaseni, jen rikam jak to vnimam ve svem okoli a praxi.

Citace
nevim jestli je to tolik o zakrneni nebo spis o slibech bonusu k platbu, ze kterych vzdy zustanou jenom ti sliby.
Diky business s korporacemi je jakykoli kurz nebo certifikace (pokud je clovek v oblasti, kde na ni pasaci a HR trvaji) je naprosto financne nedostupna pro  zamestnance s ceskym platem. takze bud to musi platit firma nebo clovek musi byt dobre placeny contractor.
Tohle je presne muj point. Ackoliv si nemyslim ze jsou certifikace samospasitelne, tak urcite umi otevrit dvere. Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze po dokonceni Kubernetes certifikaci CKA a CKAD se mi znatelne zvysil pocet nahledu na linkedinu a zvedlo se mi mnozstvi nabidek od head hunteru. Vetsina irelevantni, ale prece jen.
Je to o tom aby se clovek v oboru neustale posouval a vzdelaval a ty certifikace tomu napomahaji. Pokud spolecnost kde pracujete netouci byt zrovna RH nebo Kubernetes partner ci MS tak je pro vetsinu firem asi levnejsi zajistit vam jen skoleni nez primo celou certifikaci a to treba i cestou Udemy etc. Tezko ocekavat, ze vas budou ochotne vzdelavat mimo obor sveho pusobeni. V tomhle musim rici ze kontrakty vyresili veskere problemy. Za vzdelavani si zodpovidam sam, jdu smerem kterym sam chci a ne zamestnavatel. Mam moznost zmeny - paklize mne neco po 1-2 letech prestane bavit proste zmenit technologii etc. a navic s kontraktorskymi penezmy a ulevami na DPH odpoctu etc ma clovek skutecne moznost rozhodovat sam za sebe.

Na druhou stranu, pokud clovek zije z ruky do huby a neni schopen usetrit tak bych rekl ze to pro nej neni.