Ja opravoval 2200 VA smart ups (2U, s 16x2 LCD), kde byl vyzkratovan jeden tranzistor (a tim relativne pomalu vybil cely battery pack, ktery pak byl na odpis). Nedelejte si iluze, ze zarizeni za cca 40K CZK bude sestaveno poctive - je to zcela obycejna elektronika, a jeste osekana na krev.. protoze deska z 2200VA verze je sdilena s 3000VA verzi, jen tam nejsou osazeny vsechny tranzistory, ale kazdej druhej (to jsem behem opravy napravil a osadil vse, tak doufam ze bude slouzit vesele dal).
Vyber baterii byl vetsi orisek nez samotna oprava, protoze vim ze teplota nad 25 C znacne zkracuje zivotnost (a provozovano to je ve vytapenem byte, takze 20-30+ C dle rocniho obdobi) - nakonec jsem sel do long-life baterek (CSB HRL 1225W F2FR).
Pozaru bych se neobaval. Ze vam chytne puda od UPS je imho stejne pravdepodobne, jako ze vam chytne puda od blesku nebo rozvodu 230V. Horsi je ta zivotnost - ze horko baterkam pod napetim fakt nebude svedcit.
Ad straseni pozarem: v te 2U variante neni zadnej plast krome celniho panelu - je to bytelna kovova konstrukce. Takze muzou zhoret leda baterie, ale ty olovene jsem horet nikdy nevidel. V battery packu je take pojistka, pokud by samotna UPS tahala vice amperu nez baterie jsou schopny dodat. A sebevzniceni Pb baterek.. to se fakt nedeje.