UPS na půdě?

PanVP

Re:UPS na půdě?
« Odpověď #15 kdy: 02. 04. 2021, 20:28:27 »
Srovnávat ups takového datacentra a ups uživatele...

Jo, ty do datových center stojí desítky tisíc a jsou každý rok kontrolované, místnosti se nevybavují halonovým hasicím systémem jen tak - a často s online monitoringem i ochranou proti selhání.

Do nehořlavých krabic UPS nestrkám a pokud se zdroj strčí do krabice, zhorší se jeho chlazení - může to problém zhoršit nebo přivodit.

Sadrokarton se vyrábí i protipožární a i ten normální je slušně nehořlavý. Našel bych místo, kde nebude mrznout a ani se přehřívat. Pokud se nehlídaný přístroj má používat trvale, dávám je na pár kusů sádroše a okolo by nemělo být nic, co může zahořet.
« Poslední změna: 02. 04. 2021, 20:29:58 od PanVP »

Jimmyx

• 173
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 02. 04. 2021, 20:45:55 »
Jo, ty do datových center stojí desítky tisíc a jsou každý rok kontrolované, místnosti se nevybavují halonovým hasicím systémem jen tak - a často s online monitoringem i ochranou proti selhání.
A taky mají trochu větší výkony, že ?

PanVP

« Odpověď #17 kdy: 02. 04. 2021, 21:03:28 »
A taky mají trochu větší výkony, že ?

A daleko lépe vyrobené, chladiče na výkonových tranzistorech, nucené chlazení ventilátorem/y, předimenzované součástky, kontrolní obvody a celkem slušný seznam ochranných mechanismů. Pořadný UPSce bych věřil víc než laciný jebce do pěti tisíc.

« Odpověď #18 kdy: 02. 04. 2021, 23:26:31 »
Ta jebka stála přes 30tis, pokud si dobře pamatuju.
Jak jsem psal, podlaha na půdě je z cetrisu, což taky moc nehoří.

Jak jsem četl, tak tu usp v tom datacentru kontrolovali nebo opravovali týden před tím, než blafla. Kde udělali soudruzi chybu.

« Odpověď #19 kdy: 02. 04. 2021, 23:43:09 »
Neni to davno co jsem se tu ptal na router na pude. Nazory jsou 50/50. Kazdopadne ty teplotni rozdily nedelaji dobre zadne elektronice, to je bez debat. Takze na tuto otazku nema cenu se ptat. Dejte to na pudu pouze pokud neni zbyti.

« Odpověď #20 kdy: 03. 04. 2021, 09:48:01 »
Jak jsem četl, tak tu usp v tom datacentru kontrolovali nebo opravovali týden před tím, než blafla. Kde udělali soudruzi chybu.

Citace: Octava Klaba
When the fire fighters came, they took the photos with termic camera and they have seen two UPS in fire – UPS 7 and UPS 8.
We had the maintenance on UPS seven in the morning. The supplier came and changed a lot of pieces inside of the UPS seven and restarted UPS seven afternoon and it seems that it was working. But in the morning we had the fire.
Viz https://www.ovh.com/fr/images/sbg/index-en.html – zhruba po 6 minutách od začátku.

« Odpověď #21 kdy: 03. 04. 2021, 15:40:08 »
To podle mne platí pro Li-Ion baterie. Platí to i pro některé typy olověných baterií, ale nevím, zda zrovna pro ty používané v UPS.

Nie, to plati pre vsetky baterie. Aj pre tie pouzivane v UPS.

Pozri si specifikaciu Panasonic baterii(mas tam specifikaciu kalsickej a long life baterie) a grafy zavislost zivotnosti od teploty.

https://mediap.industry.panasonic.eu/assets/imported/industrial.panasonic.com/cdbs/www-data/pdf2/ACD4000/ACD4000C39.pdf
http://www.farnell.com/datasheets/1674772.pdf

Zas tak bych olověné aku nepodceňoval. V autě akumulátor snese pár dní v roce  od -20˚ po v létě na slunci pod kapotou klidně 50˚ až 60˚ a vydržel mi pokaždé tak 8 let, pak přišla na jaře náhlá smrt. A kdybych ho pravidelně měřil a před zimou a po zimě dobíjel, věřím, že vydrží déle. Minulý rok jsem na střešní okna nechal instalovat předokenní žaluzie, bylo na výběr s napájením ze sítě (znamenalo by sekat do zdi), nebo "ostrovní" žaluzie s aku a solárním dobíjením. Volba padla na aku + solár, aku má vyrdžet cca 8 až 10 let. A opět jde o "extrémní" podmínky, kdy je aku vystaven teplotě okolí. Takže půdu bych čekal, že bude milosrdnější, než je auto nebo žaluzie na střeše.

Nepodcenujem ich. Je to fakt. ono sa to lisi od druhu baterie ale vsetky baterie s tym maju problem. Tie v aute su trochu ine baterie ako tie v UPS.
Ja som vo svojom starom Volve V50 mal separatny privod vzduchu z prednej mriezky na chladenie baterie a bateria aj po 12 rokoch, co som ho predaval fungovala bez problemov. To bolo prve a posledne auto, kde som nieco taketo videl. Pre srandu to tam nedavali.  Chlad tak nevadi z pohladu zivotnosti ale znizuje pouzitelnu kapacitu.

Pri tych zaluziach zalezi ake baterie su tam pouzite a ako je to cele navrhnute a aj ako intenzivne to bude spouzivat. Tych  8-10 rokov je realnych ale moze to byt aj papierova hodnota zivotnosti baterie pri urcitych(idealnych) podmeinakch a v reale to moze byt ine. Casto horsie. Vsak uvidis.

Ak ma klasicku pudu, kde je v zime zima a v lete horuco, tak tie baterie mu tam dlho nevydrzia. Samozrejme teplo nerobi dobre ani elektronike, takze tym znizi zivotnost aj samotnej UPS.

FKoudelka

« Odpověď #22 kdy: 03. 04. 2021, 22:01:59 »
Je to plechová UPS a na půdě máme jako podlahu cementotřískové desky.
Jestli mám mít obavy z toho, jestli nezačne hořet.
Děkuji
A proč by to mělo hořet ?
klidně to podlož  odspoda  jäklem , ale je to do racku, větrá to dozadu a interní airflow je na to dělaný.
Životnost baterek bych neřešil, jestli už to máš, až chcípnou, kup si něco levnějšího, tohle je do servrovny a náhrada bude drahá.
« Poslední změna: 03. 04. 2021, 22:11:44 od FKoudelka »

PanVP

« Odpověď #23 kdy: 03. 04. 2021, 22:59:29 »
Vidím to dnes a denně, elektrikáři se se*rou do IT a Ajťáci do elektriky.
Oba obory samozřejmě mají průnik, ale často si Ajťák hraje na elektrikáře a elektrikář na ajťáka.

Co by třeba na tu UPSku řekl zkušený elektrikář:
„Elektrická instalace, rozvody a zařízení musí být uspořádány tak, aby vlivem vysoké teploty nebo
elektrického oblouku nemohlo dojít ke vznícení hořlavých hmot.“

Co by na to řekl revizák?
Nedostatečná údržba a neadekvátní oprava - Pokud personál údržby není adekvátně poučen nebo vyškolen, může svojí neodbornou činností zvyšovat riziko požáru.

Co se o tom píše?
2. Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením
„Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek.“

Ale zase člověk ušetří za pojištění nemovitosti, pokud blafne UPSka a vzplanou od toho trámy, pojišťovna stejně nebude nic hradit.

A že ty UPSky občas hoří? Tak si to vygooglujte ne ;D ten odkaz, co jsem dával, určitě není jediný.
https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-zalozniho-zdroje-v-podzemni-garazi-v-praze-1-zpusobila-technicka-zavada.aspx

...extrémní odběr proudu zapříčinil požár záložního zdroje...
https://www.nyrany.cz/seniori/mesto/aktuality-a-informace/zprava-sdh-nyrany-o-zasazich-po-unorovych-vichricich-298cs.html

FKoudelka

« Odpověď #24 kdy: 03. 04. 2021, 23:15:19 »
Vidím to dnes a denně, elektrikáři se se*rou do IT a Ajťáci do elektriky.
Oba obory samozřejmě mají průnik, ale často si Ajťák hraje na elektrikáře a elektrikář na ajťáka.

Co by třeba na tu UPSku řekl zkušený elektrikář:
„Elektrická instalace, rozvody a zařízení musí být uspořádány tak, aby vlivem vysoké teploty nebo
elektrického oblouku nemohlo dojít ke vznícení hořlavých hmot.“

Co by na to řekl revizák?
Nedostatečná údržba a neadekvátní oprava - Pokud personál údržby není adekvátně poučen nebo vyškolen, může svojí neodbornou činností zvyšovat riziko požáru.

Co se o tom píše?
2. Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením
„Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek.“

Ale zase člověk ušetří za pojištění nemovitosti, pokud blafne UPSka a vzplanou od toho trámy, pojišťovna stejně nebude nic hradit.

A že ty UPSky občas hoří? Tak si to vygooglujte ne ;D ten odkaz, co jsem dával, určitě není jediný.
https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-zalozniho-zdroje-v-podzemni-garazi-v-praze-1-zpusobila-technicka-zavada.aspx

...extrémní odběr proudu zapříčinil požár záložního zdroje...
https://www.nyrany.cz/seniori/mesto/aktuality-a-informace/zprava-sdh-nyrany-o-zasazich-po-unorovych-vichricich-298cs.html
Nevím, jestli reagujete na mne, ale v prvním odkazu je, že to chytlo kvůli elektroinstalaci a v druhém kvůli přetížení. Kde je UPS a jak doma OP přetíží UPS 1500 ? Stejnou šanci má chytnout třeba televize. Tak ho laskavě nestrašte. UPS není přímotop. Mmch dotaz byl, jestli může od UPS chytit podlaha na půdě, ne UPS sama. Ani ve 40% ne. OP ať se stará o zapojení UPS dle vašich doporučení, uvnitř si to Schneider ohlídá.
« Poslední změna: 03. 04. 2021, 23:21:06 od FKoudelka »

FKoudelka

« Odpověď #25 kdy: 03. 04. 2021, 23:18:32 »

Do nehořlavých krabic UPS nestrkám a pokud se zdroj strčí do krabice, zhorší se jeho chlazení - může to problém zhoršit nebo přivodit.

Sadrokarton se vyrábí i protipožární a i ten normální je slušně nehořlavý. Našel bych místo, kde nebude mrznout a ani se přehřívat. Pokud se nehlídaný přístroj má používat trvale, dávám je na pár kusů sádroše a okolo by nemělo být nic, co může zahořet.
APC Smart UPS je do datových center, zbytek jistí revizní zpráva.

RDa

• 2 785
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 04. 04. 2021, 00:54:38 »
Ja opravoval 2200 VA smart ups (2U, s 16x2 LCD), kde byl vyzkratovan jeden tranzistor (a tim relativne pomalu vybil cely battery pack, ktery pak byl na odpis). Nedelejte si iluze, ze zarizeni za cca 40K CZK bude sestaveno poctive - je to zcela obycejna elektronika, a jeste osekana na krev.. protoze deska z 2200VA verze je sdilena s 3000VA verzi, jen tam nejsou osazeny vsechny tranzistory, ale kazdej druhej (to jsem behem opravy napravil a osadil vse, tak doufam ze bude slouzit vesele dal).

Vyber baterii byl vetsi orisek nez samotna oprava, protoze vim ze teplota nad 25 C znacne zkracuje zivotnost (a provozovano to je ve vytapenem byte, takze 20-30+ C dle rocniho obdobi) - nakonec jsem sel do long-life baterek (CSB HRL 1225W F2FR).

Pozaru bych se neobaval. Ze vam chytne puda od UPS je imho stejne pravdepodobne, jako ze vam chytne puda od blesku nebo rozvodu 230V. Horsi je ta zivotnost - ze horko baterkam pod napetim fakt nebude svedcit.

Ad straseni pozarem: v te 2U variante neni zadnej plast krome celniho panelu - je to bytelna kovova konstrukce. Takze muzou zhoret leda baterie, ale ty olovene jsem horet nikdy nevidel. V battery packu je take pojistka, pokud by samotna UPS tahala vice amperu nez baterie jsou schopny dodat. A sebevzniceni Pb baterek.. to se fakt nedeje.
« Poslední změna: 04. 04. 2021, 00:58:58 od RDa »