UPS na půdě?

UPS na půdě?
« kdy: 02. 04. 2021, 11:56:38 »
Dobrý den,
prosím Vás, mám UPS APC SmartUPS 1500VA (Rack 2U) a chtěl bych ji umístit na půdu. Na půdě nemrzne,
ale přes léto tam může být cca 40 stupňů.
Je to dobrý nápad? Případně hlídat teplotu?

Děkuji za radu.

Re:UPS na půdě?
« Odpověď #1 kdy: 02. 04. 2021, 12:17:34 »
UPS musí mít od výrobce uveden rozsah provozních teplot. Měřit tam teplotu podle mne není úplně špatný nápad, protože těch 40 stupňů je asi jen váš odhad – ale ono je taky možné, že se to třeba na hodinu nebo dvě rozpálí víc, protože bude slunce v nějaké specifické poloze. Nemá tahle UPS teplotní čidla už integrovaná?

« Odpověď #2 kdy: 02. 04. 2021, 12:25:41 »
Ano, je to můj odhad.
Na webu
https://www.apc.com/shop/my/en/products/Dell-Smart-UPS-1500VA-USB-RM-2U-230V/P-DLA1500RMI2U?isCurrentSite=true

píšou 0 - 40°C, a teploměr to asi bude mít jen u baterek.
Kdyžtak tam mohu dát čidlo a teplotu na půdě sledovat.
Já jen, co UPS hrozí při větší teplotě? Nebo spíše asi baterkám.
Děkuji

« Odpověď #3 kdy: 02. 04. 2021, 12:45:52 »
Tady máte o vlivu teploty na olověné akumulátory celou diplomku: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=192820

jouda2

« Odpověď #4 kdy: 02. 04. 2021, 14:26:08 »
Je to dobrý nápad? Případně hlídat teplotu?
Copak o teplotu, tu taky (i když tak v nejhorším koupíte novou baterku, u olověných to není tak tragické a na rozdíl od Li-* nebouchají), spíš si dejte pozor pokud je to klasická půda (všude dřevo), aby ani při zkratu od toho zaručeně nemohlo nic chytit.

« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2021, 14:49:08 »
Je to plechová UPS a na půdě máme jako podlahu cementotřískové desky.
Jestli mám mít obavy z toho, jestli nezačne hořet.
Děkuji

« Odpověď #6 kdy: 02. 04. 2021, 14:57:55 »
Nieje to najlepsi napad. Najvecsi nepriatel baterii je teplota.

Cim vyssia teplota, tym kratsia zivotnost baterii.
Kazdy seriozny vyrobca baterii ma v dokumentacii tabulku/graf zivotnosti bateria s ohladom na teplotu.
Pri 40 stupnoch cakaj zivotnost +- 1,5-2 roky(hruby odhat, moze to lietat v zavislosti od konkretnych baterii a ako dlho je tam ta vysoka teplota). Long life by tam mohli vydrzat +- 3 roky. Nejaky smejd tam mozno prezije rok.

Mali sme raz vo firme dva rovnake UPS na dvoch miestach.
Na jednom mieste relativne stabilna teplota(nikdy nepresiahla 30 stupnov) a na druhom podkrovi v lete teploty stupali na +-40 stupnov.
Zivontnost baterii tej UPS v podkrovi bola polovicna.

« Odpověď #7 kdy: 02. 04. 2021, 15:58:08 »
Nieje to najlepsi napad. Najvecsi nepriatel baterii je teplota.

To podle mne platí pro Li-Ion baterie. Platí to i pro některé typy olověných baterií, ale nevím, zda zrovna pro ty používané v UPS.

PanVP

« Odpověď #8 kdy: 02. 04. 2021, 16:31:22 »
UPS nepatří do míst, kde může způsobit požár. Asi to cítíte i sám, když se ptáte.

« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2021, 16:56:56 »
UPS nepatří do míst, kde může způsobit požár. Asi to cítíte i sám, když se ptáte.

To může způsobit jakékoliv elektrické zařízení. Nebo UPS k tomu má větší předpoklady?

Baterie tam mám nové - Yuasa

Jimmyx

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 04. 2021, 17:47:30 »
Všichni "wifináři" mají UPS na půdách a výtahových budkách, protože tam mají zařízení, které potřebují zálohovat. To jsou minimálně tisíce domů po celých ČR. A kupodivu tisíce těchto půd ročně nehoří. Takže z pohledu požáru je to zařízení jako jakékoliv jiné.

Otázka je jiná. Co na té půdě potřebujete zálohovat ?

PanVP

« Odpověď #11 kdy: 02. 04. 2021, 18:12:44 »

Tak si jí tam dejte :-D Je to váš barák, vaše střecha, to vy budete smutnej, když se něco stane :-D

PanVP

« Odpověď #12 kdy: 02. 04. 2021, 18:27:14 »
A kupodivu tisíce těchto půd ročně nehoří.

Tisíce jinch nehoří :-D
Ale občas nějaká ano.

https://www.root.cz/zpravicky/ovh-datacentrum-vyhorelo-zrejme-kvuli-vadne-ups/

Za dvacet let mi zahořely dvě a ani jedna nezpůsobila požár, ale taky je nedávám tam, kde by to mohlo blafnout. Rozhodně jsem to nikam nehlásil, prostě jsem to uklidil a jelo se dál. Kolik takových neohlášených případů je? A chci to mít nad hlavou? Zbytečně riskovat? App zdrojů, které se až roztekly, jsem potkal hromadu. Takže nic, co hoří, nechci tam, kde to může blafnout. Používám jen kvalitní zdroje a všechno rvu do samozhášecích krabic.
« Poslední změna: 02. 04. 2021, 18:30:28 od PanVP »

« Odpověď #13 kdy: 02. 04. 2021, 19:51:17 »
Srovnávat ups takového datacentra a ups uživatele...
Dle Vás by tedy ups nemohla být rodinném domě, pokud nebude v ohnivzdorné krabici.
Seženu takovou krabici o rozměrech 50x50x 10 cm?

Kam ji tedy dát?
Do ložnice pod strop, který je ze sádrokartonu? Na skříň?

Ta ups váží celkem dost (má 6 olověných baterií), tak hledám vhodný způsob její uložení, ať nezavazí a mohu mít klidný spánek.

Na ups bude připojená jedna led TV, 3 ap, 2 switche a 2 rpi.

« Odpověď #14 kdy: 02. 04. 2021, 20:27:50 »
Citace
Kazdy seriozny vyrobca baterii ma v dokumentacii tabulku/graf zivotnosti bateria s ohladom na teplotu.
Pri 40 stupnoch cakaj zivotnost +- 1,5-2 roky(hruby odhat, moze to lietat v zavislosti od konkretnych baterii a ako dlho je tam ta vysoka teplota). Long life by tam mohli vydrzat +- 3 roky. Nejaky smejd tam mozno prezije rok.

Zas tak bych olověné aku nepodceňoval. V autě akumulátor snese pár dní v roce  od -20˚ po v létě na slunci pod kapotou klidně 50˚ až 60˚ a vydržel mi pokaždé tak 8 let, pak přišla na jaře náhlá smrt. A kdybych ho pravidelně měřil a před zimou a po zimě dobíjel, věřím, že vydrží déle. Minulý rok jsem na střešní okna nechal instalovat předokenní žaluzie, bylo na výběr s napájením ze sítě (znamenalo by sekat do zdi), nebo "ostrovní" žaluzie s aku a solárním dobíjením. Volba padla na aku + solár, aku má vyrdžet cca 8 až 10 let. A opět jde o "extrémní" podmínky, kdy je aku vystaven teplotě okolí. Takže půdu bych čekal, že bude milosrdnější, než je auto nebo žaluzie na střeše.