Pokud u Dellu uvazujes o necem jinem nez XPS, tak si dukladne over, jak je to s HW certifikaci pro Linux. Podobna situace je i u Lenova, ale tam je to potreba resit jen u AMD.
Pouzivam Ubuntu 20.10 na pracovnim Dell Latitude 5501 (i7-9850H) a nejsem spokojeny s power managementem. Notebook porad topi a hlasite vetra i kdyz jsem jen pripojeny k Zoomu, ma straslivy drain v S3 sleepu (za 4 dny vycucne baterku ze 100% na 0) a posledni FW update se mi opakovane seka v prebootu a je nutne rozsroubovat spodek a odpojit baterku (nereaguje ani na vypinaci tlacitko). HW certifikace pro Ubuntu je jen pro LTS.
Pouzivam Ubuntu 20.10 na soukromem Lenovo ThinkPad T14s Gen1 (i5-10210U) a jsem naprosto spokojeny se vsim. Notebook ma neuveritelnou vydrz na baterii a minimalni S3 drain, skoro nevetra a kdyz uz vetra, tak neni skoro slyset. FW updaty bez problemu, HW certifikace je i pro non-LTS Ubuntu.
AMD verze T14s ma ale velke a vlekle problemy s drainem, viz Lenovo forum a i starsi post na zdejsim foru.
Pozor, T14s Gen2 ma nektere vlastnosti horsi nez Gen1 - myslim, ze ubyla ctecka SD karet a zmenila se klavesnice k horsimu.