s dětmi je pak rozdíl HPP a IČO také znatelný, když jsou nemocné, na HPP dostanu ošetřovačku a mohu s nimi být doma a příjmy mi neklesnou na nulu, dokonce mám na tohle i ze zákona nároka. Naopak na IČO nedostanu nic (nevím, jestli při dobrovolné platbě zdravotního pojištění se to vztahuje i na tohle), ale hlavně záleží na vůli mého odběratele, jestli mi umožní být doma nebo bude vyžadovat odevzdání dohodnuté práce. Pak záleží, jestli pokaždé bude doma manželka a ty budeš vždy pracovat, nelze bez kontextu jednozačně rozhodnout jestli je IČO/HPP lepší.
K hypotéce, snad všechny banky do hypoteční smlouvy dávají povinnost pro dlužníka, aby nahlásil bance jakékoliv změny, které mohou mít vliv na finanční situaci a změna zaměstnání takový vliv může mít, stejně tak jako začátek podnikání. Při nedodržení těhle podmínek je pak banka oprávněna zesplatnit úvěr, aby ochránila svoje zájmy. V praxi banky nejspíš tak přísné nejsou, ale určitě neznamená, že mi nic nehrozí. Trestní čin nastane asi jen v hodně ojedinělých případech, musel by mi někdo prokázat, že jsem úmyslně lhal a sjednal si výhodu, abych ale mohl lhát, musel by se mě na to někdo zeptat a není obvyklé, aby se banky v průběhu trvání smlouvy dotazovaly znovu na zaměstnání.